İş sağlığı ve güvenliğinde ergonomik faktörlerin incelenmesi: Çanakkale ilinde faaliyet gösteren bir inşaat firmasında uygulama
Analysis of ergonomics factors in occupational health and safety implementation in a construction company operating in Çanakkale
- Tez No: 681975
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER FARUK ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği, Ergonomi, RİSK, REBA, OWAS, Occupational Health and Safety, Ergonomics, RISK, REBA, OWAS
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
İnşaat sektöründe insan sağlığına zarar veren iş kazaları ve meslek hastalıklarından korunmak için, iş sağlığı ve güvenliği (İSG) kapsamındaki ergonomik faktörlerin risk seviyeleri incelenmesi amaçlanılmıştır. İş kazalarının meydana gelmemesi için işin insana ve insanında işe uyumlu hale getirilmesi amaçlanılmıştır. Çanakkale ilinde çok tehlikeli grupda olan inşaat firmasında, yük kaldırmaya gerek duyulan, uzanmaya ve zorlanmaya sebep olan zorlayıcı işlerde, rahatsızlıkların hangi ergonomik rehberlere göre risk analizi yapılması gerektiği araştırılmıştır. Veriler, gözlemlere dayalı olarak hızlı tüm vücut değerlendirme (Rapid Entire Body Assesment-REBA) ve çalışma duruşları analiz sistemi (Ovako working Analyzing System-OWAS) yöntemleriyle analiz edilmiştir. Analizler sonucu; çıkan skorlara göre tablolar yardımıyla ergonomik risk faktörlerinin risk düzeylerinin kabul edilebilir seviyeye indirilebilmesi için alınması gereken önlemler belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
It is aimed to examine the risk levels of ergonomic factors within the scope of occupational health and safety (OHS) in order to be protected from work accidents and occupational diseases that harm human health in the construction sector. In order to prevent occupational accidents, it is aimed to harmonize the work with the person and the person with the work. In the construction company in the province of Çanakkale, which is in the very dangerous group, it has been researched that the risk analysis should be done according to which ergonomic guides for the discomforts in the challenging works that require lifting and causing straining. The data were analyzed using the Rapid Entire Body Assessment (REBA) and Ovako working Analyzing System (OWAS) methods based on observations. As a result of the analysis; With the help of tables according to the scores obtained, the precautions to be taken in order to reduce the risk levels of ergonomic risk factors to an acceptable level are indicated.