Atacan Tagan'ın hikâyeleri ve hikâyeciliği
Atajan Tagan's stories and storytelling
  1. Tez No: 682112
  2. Yazar: DILFUZA OVEZOVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SONER SAĞLAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türkmenistan, Atacan Tagan, hikâyeleri ve hikâyeciliği, İnceleme, Turkmenistan, Atacan Tagan, his stories and storytelling, Analysis
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 295
Özet
Bu çalışmada, Türkmen yazarı Atacan Tagan'ın Hikâyeleri Ve Hikâyeleri Üzerine Bir İnceleme yapılmıştır. Çalışmamız, Atacan Tagan'ın hayatı ve eserleri, İnceleme ve Metinler olmak üzere dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm, Hayatı, Eserleri, Atacan Tagan ile röportaj adlı alt başlıklardan oluşmaktadır. İkinci bölüm İnceleme bölümüdür. Bu bölümde hikâyeler olay örgüsü, şahıs kadrosu, zaman ve mekân, anlatım teknikleri, dil ve üslup başlıkları altında incelenmiştir. Üçüncü bölüm Metinler bölümüdür. Çalışmanın Dördüncü ve son bölümüdür. Değerlendirme ve Sonuç kısmında; genel bir değerlendirme ile dikkat çeken hususlar belirtilerek çalışma özetlenmiş, Kaynaklar bölümüyle de tamamlanmıştır. Çalışmamıza konu olan Atacan Tagan'ın hikâyeleri ve hikâyeciliği, Türkmenistan'ın köy ve şehrinde yaşayan insanlar hakkındadır. Bu hikâyeleri yazar; gördüğü, bildiği Marı'yı, Aşgabat'ı anlatmıştır. Sovyet insanının hayatını anlatmıştır. Türkmen topraklarındaki insanların günlük hayatını, aşklarını, gençlik arzularını, geçmiş pişmanlıklarını ve aile problemlerini konu edinmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, a research has been conducted on the Stories and Storytelling of a Turkmen author Atacan Tagan. The study consists of four parts: Atacan Tagan's life and works, analysis, and his text. The first part consists of sub-titles named Life, Works, Interview with Atacan Tagan. The second section is the Review section. In this section, the stories are examined under the titles of plot, characters, time and space, narrative techniques, language and style. The third section is the Texts section. This part constitutes the translation of the work into Turkey Turkish. The fourth and last part of our study is in the Evaluation and Conclusion section; the study was summarized by specifying the points that attract attention with an over all assessment and completed with the resources section. The stories and storytelling of Atacan Tagan, which is the subject of our study, are about the people living in the village and city of Turkmenistan. The author writes these stories; He told about Marı, Ashgabat, that he saw and knew. He described the life of Soviet people. It deals with the daily life, loves, youth desires, past regrets and family problems of the people in Turkmen lands.