Servikal ağrı ile temporomandibular disfonksiyon, kraniovertebral açı, çene fonksiyonel limitasyonu ve servikal mobilitenin ilişkisi
Relationship between cervical pain and temporomandibular dysfunction craniovertebral angle, jaw functional limitation and cervical mobility
  1. Tez No: 682114
  2. Yazar: IŞIL EZGİ GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FEYZA ŞULE BADILLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Servikal Ağrı, TMD, Kraniovertebral açı, Çene Fonksiyonel Limitasyon 1.INTRODUCTION AND P, Cervical pain, TMD, Craniovertenral Angle, Jaw Functional Limitation
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Yeditepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon ABD., Master Tezi. İstanbul. Bu çalışma Servikal Ağrı ile Temporomandibular Disfonksiyon, Kraniovertebral Açı, Çene Fonksiyonel Limitasyonu ve Servikal Mobilitenin olası ilişkilerini belirlemek amacıyla 129 birey (yaş ort 34,08:yıl, E/K=52/77) ile yapılmıştır. Çalışmamızda, servikal ağrı semptomlarının şiddetini, sıklığını ve çalışmaya dahil edilme kriterlerini belirlemek amacıyla Boyun Ağrı ve Disabilite Anketi kullanılmıştır. TMD kriterlerini belirlemek için Fonseka Anemnestik İndeks kullanılmıştır. Servikal Mobilite Ölçümü için servikal eklem hareket açıklığı ölçümleri gonyometre ile yapılmıştır.Çene fonksiyonel limitasyonunu belirlemek amacıyla JFSL-20 anketi kullanılmıştır. Kraniovertebral Açı ölçümü fotoğrafik metodla yapılmıştır. İstatistiksel analiz. IBM SPSS Statistic 26 paket programında gerçekleştirilmiştir. Çalışmamızın sonucunda; FONSECA gruplarının kontrol ve çalışma grupları içindeki dağılım oranları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark vardır. (χ2 = 13.171, p = 0.004 0,05). Kontrol ve çalışma gruplarının fleksiyon ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark vardır (t = 3.762, p = 0.000 0.05). T testi sonuçlarına göre, kontrol ve çalışma gruplarının ortalama KVA değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. (t = -0.956, p = 0.341> 0.05). JFLS-20 ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktur (t = -0.956, p = 0.341> 0.05).
Özet (Çeviri)
This study was conducted with 129 individuals (mean age 34.08:years, M/F=52/77) to determine the possible relationships between Cervical Pain and Temporomandibular Dysfunction, Craniovertebral Angle, Jaw Functional Limitation and Cervical Mobility. In our study, the Neck Pain and Disability Questionnaire was used to determine the frequency and severity of cervical pain symptoms and inclusion criteria. Fonseka Anamnestic Index was used to define TMD criteria. Cervical range of motion measurements were made with goniometer for Cervical Mobility Measurement. JFSL-20 questionnaire was used to determine the functional limitation of the jaw. Craniovertebral Angle measurement was made by photographic method. Statistical analysis. It was implemented in IBM SPSS Statistic 26 package program. As a result of our work; There is a statistically significant difference between the distribution rates of the FONSECA groups within the control and study groups. (χ2 = 13,171, p = 0.004 0.05). There is a statistically significant difference between the means of flexion of the control and study groups (t = 3.762, p = 0.000 0.05). According to the results of the t test, there was no statistically significant difference between the mean KVA values of the control and study groups. (t = -0.956, p = 0.341> 0.05). There is no statistically significant difference between the JFLS-20 averages (t = -0.956, p = 0.341> 0.05).