Kur'an'da sevgi kavramının din eğitimi açısından değerlendirilmesi
Evaluation of the concept of love in the Quran in terms of religious education
- Tez No: 682148
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET MÜFTÜOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Din Eğitimi, Kur'ân, Sevgi, Religious Education, Qur'an, Love
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışmada Kur'ân-ı Kerîm'de sevgi kavramının mahiyeti, kaynağı, çeşitleri, Müslüman âlimler ve filozofların sevgi konusundaki görüşleri, Yüce Allah'ın sevdiği ve sevmediği insan sınıfları ile sevdiği ve sevmediği davranışlar din eğitimi açısından ele alınarak sevgi-eğitim ilişkisi incelenmiştir. Çalışmanın amacı, Kur'ân-ı Kerîm'de sevgi kavramının mahiyeti ve sevgi unsurunu din eğitimi açısından ele almak ve sevgi-eğitim ilişkisini tespit etmek ve din eğitimi alanına katkıda bulunmaktır. Bu bağlamda doğrudan sevgi ile alâkalı olan hubb kavramının geçtiği âyetler Arapça ve Türkçe tefsirlerden yararlanılarak incelenmiş, sevginin kaynağının ilâhî olduğu, takva, tevekkül, adâlet, ihsan, maddîmanevi temizlik, günahlardan arınma gibi erdemlerin ve sahiplerinin Yüce Allah tarafından sevildiği, küfür, zulüm, bozgunculuk, haddi aşma, israf, kibir, kendini beğenme ve böbürlenme gibi davranışların ve sahiplerinin Yüce Allah tarafından sevilmediği tespit edilmiştir. Yüce Allah, kullarına olan sevgisini bildirmek suretiyle razı olduğu güzel davranışları onlara kazandırmak, yine sevgisinden mahrum etmek suretiyle de razı olmadığı çirkin davranışlardan sakındırmak için sevgi unsurunu merkeze aldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The nature, source, and varieties of love in the Qur'an, the perspectives of Muslim scholars andphilosophers on love, the classes of individuals and behaviors that Allah Almighty likes and dislikes, and the relationship between love and education are all studied in this study. The study's goal is to look at the nature of the concept of love and the element of love in the Qur'an in terms of religious education, to figure out how love and education are related, and tocontribute to the field of religious education. The verses in which the notion of“Hubb”, whichis intimately tied to love, is explored using Arabic and Turkish interpretations are analyzed inthis context. The root of love is divine, and virtues like taqwa, trust, justice, goodness, material-spiritual purity, purification from sins, and their owners are loved by Almighty Allah, unbelief,and cruelty are investigated. Mischief, transgression, excess, arrogance, self-conceit, and bragging, as well as their owners, have been decreed to be unloved by Almighty Allah.