Çeşitli çimentolardan üretilen betonların değişik kür koşullarındaki basınç dayanım özellikleri
Pressure strength characteristics of the concretes made of different cements under the various cure conditions
  1. Tez No: 68217
  2. Yazar: ALİ İHSAN GÜNDOĞODU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MANSUR SÜMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Concrete, pressure strength, cure conditions, cement
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
ÖZET ÇEŞİTLİ ÇİMENTOLARDAN ÜRETİLEN BETONLARIN DEĞİŞİK KÜR KOŞULLARI ALTINDAKİ BASINÇ DAYANIM ÖZELLİKLERİ Ali İhsan GÜNDOĞDU Yüksek lisans tezi; İnşaat Müh Bölümü Tez yöneticisi; Yrd.Doç.Dr. Mansur SÜMER Beton; çimento, su, agrega ve gerekirse kullanılan katkı maddelerinin belirli miktarlarının bir araya getirilip karıştırılması ile elde edilir. Beton kalitesinin en önemli göstergesi basınç dayanımıdır. Beton, yapıda basınca çalıştığı için basınç dayanımı iyi olan beton üretilmesi, kullanıldığı yapının sağlamlığını da arttıracaktır. Betonu oluşturan malzemeler arasında en önemli olanı çimentodur. Çimento bağlayıcılık özelliği ile agrega daneleri arasındaki boşluğu doldurur ve onları birbirine bağlar. Çimento mukavemeti ne kadar iyi olursa, beton kalitesi de o nispette artar. Çimento betona giren malzemeler arasında en pahalı olanıdır. Çimentonun pahalı olmasının sebebi; klinkerin oluşması için hammaddelerin belirli bir sıcaklığa kadar pişirilmesi neticesinde harcanan enerjidir. Çimentonun üretim giderlerini düşürmek için çimentonun içine yine bağlayıcı özelliği olan fakat çok daha ucuza temin edilebilir doğal veya sanayi atığı olan malzemeler kullanılır. Böylece çimentonun maliyeti aşağıya çekilebilir. Bu maddelerin çimentoya katılması çimentoların özelliklerinin değişmesine neden olmakta, değişik durumlara farklı dayanım gösteren çimentolar meydana gelmektedir. Bu çalışmada çimento çeşidi değiştikçe farklı bakım ve kür koşullan altında beton basınç dayanımlarında meydana gelen değişimleri inceledik. Çimento olarak PÇ42.5, KÇ32.5, TÇ32.5 ve CÇ32.5 kullanıldı. KÇ32.5 için iki değişik fabrikada üretilen çimento kullanılmış ve böylece beş değişik çimento ile deneyler yapılmıştır. Bu çimento çeşitlerinden üretilen betonlar üzerinde basınçdayanımı deneyleri yapılmıştır. Üretilen betonlarda çimento dozajı ve agrega miktarı sabit tutulup çökme 10 cm olana kadar su ilave edilmiştir. Bu deneyler her çimento çeşidi için ayrı ayrı tekrarlanmıştır. Betonlardan alınan numuneler 3 değişik kür koşulunda saklanmıştır. Birinci kür koşulu, standart kür olarak kabul edilen (18- 20°C)'de su havuzu içerisidir. İkincisi dışarda normal hava şartlarında her gün muntazaman numuneler ıslatılmak suretiyle oluşturulmuştur. Üçüncü kür koşulu olarak ise dışarıda normal havada yalnız kuru olarak tutulan numuneler olarak belirlenmiştir. Bu kür koşullarında 3, 7, 28 ve 60'mcı günlerde kırılmak üzere üçer adet numune alınmıştır. Bu deneyler yaz ve kış olmak üzere iki dönemde yapılmıştır. Deneyler sonucunda hava sıcaklığının değişmesi ile beton basınç dayanımında meydana gelen değişim incelenmeye çalışılmıştır. Ayrıca sertleşmekte olan betonun ıslanmasının betonun basınç dayanımını nasıl etkilediği araştırılmıştır. Her çimento çeşidinin ayrı ayrı mukavemet seyri incelenmiş, mukavemet kazanım hızlan birbirleriyle karşılaştırılmıştır. Bu deneyler neticesinde hangi durumlarda hangi çimento çeşidi kullanılacağı hususunda bir genelleme yapılmaya çalışılmıştır. Anahtar kelimeler; beton; basınç dayanma, kür koşulu, bakım koşulu, çimento.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The concrete is made by adding and mixing the specific quantities of cement, water, aggregate and if necessary to be used the binding materials. The most important indication of the concrete quality is the pressure strength. It is the most important factor of the structure strength to produce the concrete which has the best pressure strength since the concrete runs for presure in the structure. The most important one among the materials constituting the concrete is the cement. The coment fiils the gap between the aggragate particles and binding them each other by means of its binding chararcteristic. The better cement strength means the higher guality of concrete. The cement is the most expensive one among the materials being added in the concrete. The reason, why the cement is expensive is the consumed amount of energy as a result of heating the raw materials up to a specified temperatur to obtain clinker. In order to reduce the costs of cement, the natural or industrial materials having binding characteristics but being provided at lower prices are used in the cement. Therefore, the cost of the cement can be reduced. Adding there materials in the cement causes the changes in the characteristics of the cement and such cements that indicate different strength under various conditions exist. In this study, changes in the concrete pressure strength under different cure conditions as long as the kind of were examined cement varies. As a kind of cement, five diferrent kinds of cement such as PÇ42.5, KC32.5(Nuh), KÇ32.5(Koca), TÇ32.5 and CÇ32.5 were used. The experiments of pressure strength on the concretes produced from thes cement types were made. As the dosage of cement and the amount of aggregate were kept fixed in the produced concretes, an addition of water was made up to 10 cm of slump. These experiments were repeated for each cement type. The samples taken from the concretes werekept under 3 different cure conditions. The first cure conditions is in a water pool (basin) which is accepted as a standard cure (at 18-20°C). The second one was formed by watering the samples regularly every day at outside under normal weather conditions. As the third cure condition. It is the sampes kept dry at outside in normal weather. Under this cure conditions, 3 samples were taken so as to be broken on 3rd, I^IS*11, and 60th days. These experiments were made in two terms as summer and winter terms. It was tried to investigate the change occurred in the concrete pressure strength as the weather temperature varies. In addition, it was investigated that how the watering of the concrete which is getting hard effects the pressure strength of the concrete. The strength progres for each cement type was examined individually and the strength acquisition rates were compared with each other. As a result of these experiments, it is attemped to generalize the point that which cement type can be used in which cases.