Strength properties of concretes prepared from two different types of cements under different curing conditions
  1. Tez No: 12791
  2. Yazar: NEJAT TÜRKMENOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TURHAN Y. ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Portland çimentosu, Katkılı Portland çimentosu, Puzolan, Beton, Basınç Dayanımı, Bakım Koşulları, Portland Cement, Portland Cement with Additives, Pozzolan, Concrete, Compressive Strength, Curing Conditions. Science
  7. Yıl: 1990
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET ÇEŞİTLİ ÇİMENTOLARLA ÜRETİLEN BETONLARIN DE?İŞİK BAKIM KOŞULLARI ALTINDAKİ BASINÇ DAYANIM ÖZELLİKLERİ TÜRKMENO?LU, M.Nejat Yüksek Lisans Tezi, İnş.Müh. Bölümü Tez Yöneticisi, Prof. Dr. Turhan Y.ERDO?AN Aralık 1990, 62 sayfa Beton yüzyılımızda giderek artan bir oranda ve yaygın olarak kullanılan önemli bir yapı malzemesidir. Betonu oluşturan ana malzemeler çimento, su, agrega, bir miktar hava ve bazı katkı maddeleridir. Basınç dayanımı beton kalite sinin en belirgin göstergesidir. Basınç dayanımını etkileyen önemli faktörler; betonun yaşı, agreganın dağılımı, şekli, en büyük dane çapı, su-çimento oranı, çimento çeşidi ile bakım koşullarıdır. Betonu oluşturan ana malzemeler içinde en pahalı olanı çimentodur ve üretimi çok fazla enerji gerektirir. Bu enerjinin yaklaşık olarak yarısı klinkerin pişme süresince kullanılır. Enerji tasarrufu artık günümüzün kaçınılmaz bir kuralıdır. Bu nedenle pişme sürecinden geçmeden hidrolik -v-özellik gösteren bazı maddeler katkı olarak kullanılmaktadırlar. Katkılı portland çimentolarının üretilmesi önemli ölçüde bu nedene dayanmaktadır. Bu çalışmanın amacı; ülkemizde üretilen katkılı ve normal portland çimentolarından elde edilen betonların değişik bakım koşullarındaki dayanım ye :yaş ilişkilerinin incelenmesidir. Araştırmanın deneysel bölümünde PÇ 325 ve KPÇ 325 çimentoları ile dozaj ve çökme değerleri sabit tutularak hazırlanan betonlardan 15 cm x 3 0 cm lik silindirik örnek ler dökülmüş ve iki ayrı bakım koşulunda.3, 7, 14, 21, 28, 56 ve 90 günlük dayanımları bulunmuştur. Deneyler ilgili Türk standardlarına bağlı kalınarak gerçekleştirilmiştir. Deneyler sonucunda her bakım koşulu ve çimento çeşidi için beton basınç dayanımları ile yaş ilişkileri bulunmuş ve bunlar kendi aralarında karşılaştırılmıştır. Katkılı portland çimentosu ile üretilen betonların ilk dayanımlarının, normal portland çimentosu ile üretilenlere göre fazla düşük olmadığı, son dayanımlarının yüksek olduğu ve bakım koşullarından daha fazla etkilendikleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STRENGTH PROPERTIES OF CONCRETES PREPARED FROM TWO DIFFERENT TYPES OF CEMENTS UNDER DIFFERENT CURING CONDITIONS TÜRKMENO?LU, M. Nejat M.S. in Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Turhan Y.ERDO?AN 62 pages, December 1990 Concrete is the most important and widely used construction material of the century. Concrete is composed mainly of cement, water, aggregates, some air and some- admixtures. The most common measure of the quality of concrete is its compressive strength. Concrete compressive strength is affected by the water/cement ratio, age, type of cement, gradation, surface texture, shape and maximum size of aggregates and curing conditions. Cement is the most expensive one, among the materials which constitute the concrete. Its production requires high amount of energy. Almost half of this energy is used to burn the raw materials. However, some hydraulic materials are used as additives without burning in order to save some energy. This is the main reason why portland cements with additives are produced. -iii-The purpose of this study is to investigate the relations between the compressive strengths and the ages of the concretes made from normal portland cement and Portland cement with additive, under varying curing conditions. The experimental work consists of preparing concretes with PC 325 and KPÇ 325 cements, keeping the amount of cement and slump value constant, casting the 15cm x 30cm cylindrical specimens and curing them under two different conditions. Then the compressive strengths of the specimens at the end of 3, 7, 14, 21, 28, 56 and 9 0 days of curing are determined. All the experiments are carried out according to the related Turkish Standards. The concrete compressive strength - age relations are determined for each type of cement and different curing conditions at the end of the experimental work and they are compared with each other. It is found that, the early age strengths of concretes prepared from portland cement with additive do not have very low values compared to the concretes prepared from normal portland cement, and their compressive strengths at later ages are very high. Concretes prepared from portland cement with additive, are highly affected by curing conditions.