KSÜ Tıp Fakültesi öğrencilerinin geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarına yönelik kullanım, tutum ve bilgi düzeyleri
Use, attitude and knowledge levels of KSU Medical Faculty students on traditional and complementary medicine practices
  1. Tez No: 682317
  2. Yazar: TUĞBA YEŞİL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RAZİYE ŞULE GÜMÜŞTAKIM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Geleneksel ve tamamlayıcı tıp, tıp, öğrenci, bilgi, kullanım, tutum, Traditional and complementary medicine, medicine, student, knowledge, use, attitude
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Amaç: Çalışmamızda; dünyada ve ülkemizde kullanımı giderek yaygınlaşan geleneksel ve tamamlayıcı tıp (GETAT) uygulamaları ile ilgili tıp fakültesi öğrencilerinin kullanım, tutum ve bilgi düzeylerini öğrenmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Kesitsel tipteki bu araştırma KSÜ tıp fakültesi öğrencilerine Haziran-Eylül 2018 tarihleri arasında ders aralarında ve ders sonlarında anket formları dağıtılarak yapılmıştır. Anket formlarını eksiksiz dolduran 240 öğrenci çalışmaya dahil edilmiştir. Anketimiz literatür taranarak ve 2014 ''GETAT Uygulama Yönetmeliği'' dikkate alınarak oluşturulmuştur. Anket formu dört bölümden ve 41 sorudan oluşmaktadır. Birinci bölüm öğrencilerin sosyodemografik özelliklerini, ikinci bölüm GETAT yöntemleri kullanımlarını, üçüncü bölüm bilgi düzeylerini, bilgiyi nasıl öğrendiklerini ve GETAT hakkındaki tutumlarını, dördüncü bölüm ise GETAT yönetmeliği hakkındaki bilgilerini sorgulayan sorular içermektedir. Bulgular: Çalışmaya katılan öğrencilerin 145'i klinik öncesi dönem (1-3. sınıflar), 95'i klinik sonrası dönem (4-6. sınıflar) öğrencisidir. %52,5'i kadın, %47,5'i erkek öğrenci olup yaş ortalaması 21,68±2,26 yıldır. GETAT uygulamaları hakkında öğrencilerin sadece %11,7'si bilgi düzeyini ''iyi veya ''çok iyi'' olarak değerlendirmiştir. Öğrencilerin çoğunluğu (%57,9) GETAT hakkındaki bilgiyi internetten edinmiştir. Öğrencilerin dünyada yaygın olarak kullanılan TAT (Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp) yöntemlerinden en iyi bildikleri egzersiz (%89,6), beslenme düzeni (%80,4) ve duadır (%74,2). GETAT yönetmeliğindeki yöntemlerden en iyi bildikleri ise sülük uygulaması (%80), akupunktur (%79,2) ve hipnozdur (%76,2). Öğrencilerin %75'i GETAT yöntemlerini iv kullanmaktadır. Öğrencilerin GETAT hakkındaki bilgi düzeyleri ve cinsiyetleri GETAT kullanımlarını etkilememiş, annelerinin eğitim düzeyi arttıkça öğrencilerin GETAT yöntemlerini kullanımları istatistiksel olarak anlamlı şekilde artmıştır. GETAT hakkında bilgi düzeyi daha yüksek olanların ve hem kendi hem ailelerinde GETAT kullanımı olanların GETAT yöntemlerini hastalarına tavsiye etme isteklerinin istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha fazla olduğu bulunmuştur. GETAT hakkında bilgi düzeyi daha yüksek olanların ve ailesi tarafından GETAT kullanımı olanların bu yöntemler hakkında eğitim alma istekleri istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha fazla bulunmuştur. Öğrencilerin %64,2'si GETAT'ın tıp eğitimi müfredatında yer almasını, %77,9'u GETAT hakkında eğitim almayı istemektedir. Sonuç: Tıp fakültesi öğrencileri GETAT hakkında olumlu bir algıya ve yüksek ilgiye sahiptir. Bu uygulamalar hakkında eğitim almak istemektedirler. GETAT'ın tıp fakültesi müfredatına entegrasyonuna çoğunlukla olumlu bakmaktadırlar. Biz de tıp eğitimi müfredatına öğrencilerin GETAT hakkında bilgi ve beceri kazanabilecekleri dersler eklenmesi gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: In our study; we aimed to learn the use, attitude and knowledge levels of medical school students about Traditional and Complementary Medicine (TCM) applications, which are becoming increasingly common in the world and in our country. Materials and Methods: This descriptive and sectional study was conducted by distributing questionnaires to KSU medical faculty students between June and September 2018, during breaksand at theend of classes. 240 students who filled out the questionnaires were included in thestudy. Our questionnaire was created by scanning the literature and taking into account the 2014“TCM Implementation Regulation”. The questionnaire form consists of fourpartsand 41 questions. The first part includes questions about the sociodemographic characteristics of the students, the second part includes their use of TCM methods, the third part includes questions about their knowledge level, how they learned the information and their attitudes about TCM, and the fourth part questions their knowledge about the TCM regulation. Results: 145 of the students participating in the study were preclinical (1-3rd grades) and 95 post-clinical (4-6th grades) students. 52.5% female, 47.5% malestudent, meanagewas 21.68±2.26 years. Only 11.7% of the students evaluated their knowledge level about TCM applications as“good”or“very good”. The majority of the students (57.9%) obtained information about TCM from the internet. Among the CAM (Complementary and Alternative Medicine) methods that werewidely used in the world, the students knew best about exercise (89.6%), diet (80.4%) and prayer (74.2%). The best known of the methods in the TCM regulation were leech application (80%), vi acupuncture (79.2%) and hypnosis (76.2%). 75% of students used TCM methods. The level of knowledge of the students about TCM and their gender did not affect their use of TCM. As their mothers' education level increased, students' use of TCM methods increased statistically significantly. It was found that those with higher level of knowledge about TCM and those who use TCM both by themselves and their families were statistically significantly more willing to recommend TCM methods to their patients. Those with higher level of knowledge about TCM and those with family use of TCM were found to be statistically significantly more willing to receive training on these methods. 64.2% of the students want TCM to be included in the medical education curriculum and 77.9% of them want to receive training on TCM. Conclusion: Medical faculty students have a positive perception and high interest about TCM. They want to be educated about these applications. They are mostly positive about the integration of TCM into the medical school curriculum. We also think that courses where students can gain knowledge and skills about TCM should be added to the medical education curriculum.