Nitrik oksit sentaz inhibisyonu hipertansiyon modelinde egzersizin iletim tipi damarlarda anjiyotensin (1-7) aracılı gevşeme yanıtlarına etkisi
Effect of exercise on angiotensin (1-7) mediated vasodilation responses of aorta segments in nitric oxide synthase inhibition hypertension model
  1. Tez No: 682316
  2. Yazar: NUR ÖZEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ BASRALI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: NOS inhibisyonu, hipertansiyon, egzersiz, Ang (1-7), NOS inhibition, hypertension, exercise, Ang (1-7)
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Amaç: Hipertansiyon patogenezinde yer alan Renin-Anjiyotensin Sisteminin (RAS) düzenli egzersizle koruyucu yönde değiştiği bilinmektedir. Yeni tanımlanan RAS üyesi Anjiyotensin (1-7) [Ang (1-7)]'nin ise antihipertansif etkilere sahip olduğu ortaya konmuştur. Çalışmamızda nitrik oksit sentaz (NOS) inhibisyonuyla oluşturulan hipertansiyon modelinde düzenli egzersizin iletim tipi damarlarda Ang (1-7) aracılı gevşeme yanıtlarını nasıl etkilediğinin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Yöntem: 8 haftalık erkek Wistar sıçanlar Kontrol (K), Egzersiz (E), Hipertansiyon (H) ve Hipertansiyon+Egzersiz (HE) grubu olmak üzere 4 gruba ayrıldı. Hipertansiyon modeli, içme suyuna NOS inhibitörü (25 mg.kg-1.gün-1, 6 hafta) ilavesiyle oluşturuldu. Egzersiz gruplarına (5 gün/hafta, 1 saat/gün) 6 hafta boyunca yüzme egzersizi uygulandı. Torasik aortun Ang (1-7) aracılı gevşeme yanıtlarını incelemek için organ banyosu sistemi kullanıldı. Yanıtlara endotel kaynaklı faktörlerin katkısı NOS, siklooksijenaz (COX) ve endotel kaynaklı hiperpolarize edici faktör (EDHF) inhibitörleri; reseptör katkısı ise Mas [A-779 ve D-Pro⁷-Ang(1-7)] ve Anjiyotensin II Tip 2 (AT2) reseptör antagonistleri (PD123,319) kullanılarak incelendi. Bulgular: H grubunun kan basıncı, K grubuna kıyasla önemli oranda artarken; HE grubunda egzersiz ile birlikte kan basıncında düşüş gözlendi. K grubuna kıyasla, E ve H gruplarının Ang (1-7) aracılı gevşeme yanıtlarında artış izlendi. Tüm grupların Ang (1-7) aracılı gevşeme yanıtları, NOS ve EDHF inhibisyonuyla azalırken; COX inhibisyonunun bir katkısı bulunmadı. Ang (1-7) aracılı gevşeme yanıtları; K grubunda sadece D-Pro⁷-Ang(1-7) uygulaması ile azalma gösterirken, E ve HE gruplarında Mas reseptörünün her iki antagonisti ile bu etki görüldü. H grubunda ise, D-Pro⁷-Ang(1-7) ve PD123,319 antagonistleri varlığında gevşeme yanıtlarında azalma izlendi. Sonuç: NOS inhibisyonu hipertansiyon modelinde egzersizin iletim tipi damarlarda Ang (1-7) aracılı gevşeme yanıtlarına etkisinin, NOS ve EDHF üzerinden Mas reseptörü aracılığıyla gerçekleştiği gösterildi.
Özet (Çeviri)
Objective: Although Renin-Angiotensin System (RAS) is involved in the pathogenesis of hypertension, its effects turn into protective with regular exercise. It has been revealed that newly identified RAS member Angiotensin (1-7) [Ang (1-7)] has antihypertensive effects. In our study, we aimed to investigate the affects of regular exercise on Ang (1-7)-mediated relaxation responses in hypertension. Method: 8-week-old male Wistar rats were divided into four groups as Control (C), Exercise (E), Hypertension (H) and Hypertension+Exercise (HE) groups. Hypertension was induced by nitric oxide synthase inhibitör administration to drinking water (25 mg.kg-1.day-1, 6 weeks). Swimming exercise was applied to the exercise groups for 6 weeks. The organ bath system was used to examine Ang (1-7)-mediated relaxation responses of the thoracic aorta. Contribution of endothelium-derived factors [NOS, cyclooxygenase (COX) and endothelium-derived hyperpolarizing factor (EDHF)], receptor antagonists of Mas [A-779 and D-Pro⁷-Ang(1-7)] and Angiotensin II Type 2 (AT2) receptor (PD123,319) were examined. Results: While blood pressure of the H group significantly increased compared to the C group; exercise treatment caused decreament in the HE group. Ang (1-7)-mediated relaxation responses was inreased in E and H groups compared to C. While Ang (1-7) mediated relaxation responses found to be decreased in all groups with NOS and EDHF inhibition; COX inhibition had no effect. While relaxation responses decreased only with D-Pro⁷-Ang(1-7) application in the K group, this effect was onserved with both Mas receptor antagonists in the E and HE groups. In group H, Ang (1-7) mediated relaxation responses were decreased in the presence of D-Pro⁷-Ang(1-7) and PD123,319 antagonists. Conclusion: We showed that the effect of exercise on Ang (1-7)-mediated relaxation responses in conductive vessels is mediated by the Mas receptor via NOS and EDHF pathways in the NOS inhibition hypertension model.