Juvenil idiyopatik artritli hastalarda serum ıl-6 seviyesi ve büyüme hızı
Interleukin 6 concentrations and growth velocity in juvenil idiopathic arthritis
  1. Tez No: 682436
  2. Yazar: GONCA KILIÇ YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLGÜN ÇAKAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Juvenil İdiyopatik Artrit, Büyüme Hızı, İnterlökin 6, Juvenile Idiopathic Arthritis, Growth Velocity, Interleukin 6
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Çocuk Sağlığı ve Has. Hematoloji Onkoloji Eğt. Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Juvenil idiyopatik artritli hastalarda büyüme hızının inflamasyon bulguları, hastalık aktivasyonu ve tedavi ile olan ilişkisini araştırmaktır Materyal ve Metod: Çalışmaya 64 JİA'li hasta alındı. Hastalık aktivitesi başlangıçta ve takip süresince Gare ve arkadaşlarının belirlediği kriterlere göre belirlendi. Antropometrik veriler Dünya Sağlık Örgütü standartlarına göre değerlendirildi. Büyüme hızı (cm/6 ay) başlangıç ve 6 ay sonraki ölçümler arası farkın geçen süreye bölünmesi ile hesaplandı. Değerler kronolojik yaşa göre standart sapma (Z skoru) şeklinde ifade edildiler. Z skoru -2 SD altındaki değerler düşük uzama hızı olarak tanımlandı. Eritrosit sedimentasyon hızı (ESH) ≥ 20 mm/saat, C- reaktif protein (CRP) ≥1 mg/dl ve serum IL-6 düzeyi ≥ 17 pg/ml değerleri artmış olarak değerlendirildi. Bulgular: Düşük büyüme hızı prevalansı %24,5'dir ve glukokortikoid tedavisi, uzun süreli hastalık ve artmış ESH ve CRP düzeyleri ile ilişkili bulunmuştur. Serum IL-6 düzeyleri büyüme hızı ile ilişkili bulunmamıştır. Sonuç: JİA'li hastalarda düşük büyüme hızı prevalansı yüksektir. JİA'li hastaların takibinde kullanılan inflamasyon parametrelerinin hala önemini koruduğu, hastalığın aktivite belirteci olarak IL-6 düzeyinin CRP ve ESH'dan daha anlamlı olmadığı sonucuna varılmıştır. Bu hastalarda glukokortikoid maruziyeti büyüme üzerine olumsuz etkili ana faktör gibi görünmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: To evaluate associations of growth velocity with inflammatory markers, disease activity and treatments in patients with juvenile idiopathic arthritis (JIA). Material and method: Sixty four patients with JIA participated in the study. Disease activity was determined at baseline assesment and during the follow up, according to criteria of Gare et al. Anthropometric data were classified according to the World Health Organization standards. Growth velocity (cm/6 months) was defined by the difference between baseline and 6 months later measures, divided by follow up time. Values was expressed as standard deviation (Z score) according to chronological age. Values below the Z score ≤ -2 were considered low growth velocity. ESR ≥ 20 mm/h, CRP ≥ 1 mg/dl and serum concentrations of IL-6 ≥ 17 pg/ml were considered elevated. Results: The prevalence of low growth velocity was found to be %24,5 and it was associated with glucocorticoid treatment, longer duration disease, elevated ESR and CRP levels. IL-6 was not found to be associated with growth velocity. Conclusion: Low growth velocity ise highly prevalent in children with JIA. It was found that conventional inflammation parameters are still keep their importance in following up of patients with JIA, serum IL-6 levels as a marker of disease activity is no more significant than CRP and ESR levels. Glucocorticoid exposure appears to be the main negative factor on growth in these children.