Multipl miyelom tanılı hastalarda yaş gruplarına göre klinik özelliklerin ve tedavi sonuçlarının araştırılması
Investigation of clinical features and treatment responses of patients with multiple myeloma according to different age groups
- Tez No: 682477
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN YOKUŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, İç Hastalıkları, Hematology, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Multiple Miyelom, yaş, klinik özellikler, prognoz, Multiple Myeloma, age, clinical features, prognosis
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Multipl Miyelom genel olarak ileri yaş hastalığı olarak kabul edilmekte olup son zamanlarda gençlerde de görülme sıklığı artmıştır. Çalışmamızdaki amaç; 65 yaşın altında ve üzerinde olan hastaların tanı aldıkları zamandaki klinik özelliklerinin ve tedavi sonuçlarının karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Multipl Miyelom tanısıyla takip ve tedavi edilen, 60'ı 65 yaş ve altında, 34'ü 65 yaş üzerinde olmak üzere 94 hasta dahil edildi. Hastaların klinik bulguları ve tedavilere verdikleri yanıt retrospektif olarak incelendi. Bulgular: İki hasta grubu arasında kalsiyum düzeyleri açısından anlamlı fark saptanmadı. Hastaların kreatinin düzeylerine bakıldığında iki grup arasında istatistiksel anlamlı fark yoktu. Tanı anındaki hemoglobin düzeyleri incelendiğinde; 65 yaş ve altındaki hastaların, 65 yaş üstü hastalara göre istatistiksel açıdan anlamlı ölçüde daha yüksek hemoglobin seviyesine sahip olduğu görüldü. Hastaların β-2 mikroglobulin seviyeleri arasında anlamlı fark izlenmedi. Tanı aldıkları zamanda yapılan görüntüleme yöntemlerinde litik kemik lezyonu varlığı açısından iki grup arasında anlamlı fark tespit edilmedi. Multipl Miyelom tanısı konulduğunda hastaların R-ISS evreleri karşılaştırıldığında, iki hasta grubunun evreleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark görülmedi. Hastaların birinci sıra tedavilere verdikleri yanıtlar arasında anlamlı fark izlenmedi. Toplam sağ kalıma bakıldığında; 65 yaş ve altında olan hastaların ortalama sağ kalımı daha yüksek olmakla birlikte, iki grup arasındaki bu fark istatistiksel olarak anlamlı değildi. Sonuç: Hastaların tanı anında hemoglobin değerleri arasında istatistiksel açıdan anlamlı fark mevcut iken; kalsiyum, kreatinin, β-2 mikroglobulin düzeyleri, R-ISS evreleri, birinci sıra tedavi yanıtları ve toplam sağ kalımları arasında anlamlı fark izlenmedi. Farklı yaş gruplarında klinik özellikler ve tedavi sonuçlarının araştırıldığı; daha geniş kapsamlı ve daha çok hasta verisine erişilebilen çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: Though Multiple Myeloma is considered to be a disease of advanced ages, its frequency in younger population has increased. The aim in our study is to investigate the clinical features at the time of diagnosis and treatment responses of patients that over 65 years of age and that 65 years and under. Materials and Methods: A total of 94 patients were included in our study. 34 of them were over 65 years of age and 60 of them were 65 years and younger. The patient data from patient files was evaluated retrospectively. Results: The difference between calcium concentrations of patient groups was not significant. When we looked at serum creatinine concentrations of the patient groups, there was no significant difference between the groups. When we evaluated hemoglobin concentrations at the time of diagnosis, we observed that hemoglobin concentration of the patients who are 65 years and younger was significantly higher than older patients. No significant difference between β-2 microglobulin levels of two patient groups was observed. There was no significant difference between patient groups in terms of existence of lytic bone lesions at the time of diagnosis. When we compared the patients' R-ISS stages when they were daignosed, we observed no significant difference between the age groups. The difference between the responses of patients to first line treatments was not statistically significant. Even though overall survival of the patients that are 65 years and younger is better than the older group, this difference between patient groups was not significant. Conclusion: While there was significant difference between hemoglobin concentrations of patients of two age groups, the difference between patient groups and their calcium and creatinine concentrations, β-2 microglobulin levels, R-ISS stages, responses to first line treatment and overall survivals were not significant. x Studies that are more comprehensive and studies in which more patient data are available are needed in order to further investigate clinical features and response to treatment among different age groups.