Turkish-Syrian relations since the establishment of the Turkish Republic in 1923
1923'te Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan bu yana Türkiye-Suriye ilişkileri
  1. Tez No: 682692
  2. Yazar: NAYFEN ISMAIL TAHA ABUALHAYJA'A
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAZAL PAPUÇÇULAR KUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Dış politika, istikrar, diplomatik ilişkiler, Foreign policy, stability, diplomatic relations
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu araştırma tezi, 1923 yılında Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan bu yana Türkiye-Suriye ilişkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Türkiye, jeopolitik ve tarihsel etkilerin yanı sıra yerel, bölgesel ve uluslararası olaylardan etkilenen geniş nüfuslu bir ülkenin parçasıdır. Öte yandan, Suriye, sanatı ve kültürel gelişimi ile bilinen eski ülkelerden biridir. Türkiye-Suriye ilişkileri yıllar içinde diplomatik işbirliğinden askeri-politik rekabete doğru önemli ölçüde değişmektedir. Farklılıklarına rağmen, Türkiye ve Suriye, Kürt sorunu, bölgesel istikrar, Orta Doğu'daki siyasi olayların tekdüzeliği ve ticari ilişkiler dahil olmak üzere bir dizi ortak çıkarları paylaşmaktadır. Bu tez, beş bölüme ayrılmıştır, Türkiye'nin Suriye'ye yönelik dış politikasının ayrıntılı analizi ile Türkiye ve Suriye'nin dış politikasında değişikliklere yol açan faktörleri göstermektedir. Ancak, sonuçlara odaklanarak tez, bölgenin barış arayışı devam ettiği sürece Türkiye'nin siyasi politikalarının şüphesiz ilerleyeceğini ve tüm taraflarca memnuniyetle karşılanacağını belirtmektedir. Bu araştırma çalışması, gelecek araştırmacılara ve okuyuculara bir fikir verecektir.
Özet (Çeviri)
This research thesis aims to examine the Turkish-Syrian relations since the establishment of the Turkish Republic in 1923. Turkey is part of a large-scale populated country influenced by geopolitical and historical influences as well as local, regional, and international events. On the other hand, Syria is one of the oldest countries, known for its artistry and cultural developments. Turkish-Syrian relations have shifted significantly over the years, from diplomatic cooperation to military-political rivalry. Despite their differences, Turkey and Syria share a number of shared interests, including the Kurdish issue, regional stability, the uniformity of political events in the Middle East, and trade relations. The paper is divided into five chapters with detailed analysis of Turkey's foreign policy towards Syria and illustrates the factors that led to changes in the foreign policy of Turkey and Syria. However, focusing on the findings, the thesis states that Turkey's political policies will undoubtedly proceed and be welcomed by all parties as long as the region's quest for peace continues. This research study will provide an insight to future researchers and readers.