Synthesis of spiro-pyrrolopyridazines
Spiro-pirolopiridazinlerin sentezi
- Tez No: 682693
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN ZORA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Pirolopiridazin, Piridazin, Spiro-2H-pirol, N-proparjilik β-enaminon, Pyrrolopyridazine, Pyridazine, Spiro-2H-pyrrole, N-Propargylic β-Enaminone
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 220
Özet
Heterosiklik moleküller, çok geniş alanlardaki önemli işlevleri nedeniyle organik kimyada büyük öneme sahiptir. Bilim adamları, tıptan malzeme bilimine kadar mükemmel özellikler sergiledikleri için bunlar üzerine çalışma eğilimindedirler. Özellikle spiro sınıfı heterosiklik moleküller, biyolojik olarak aktif bileşikler arasında benzersiz bir karaktere sahiptir. Moleküllerin spiro birimlerine ek olarak, kaynaşmış sistemler de onlara önemli özellikler sağlar. Bu nedenle spiro ve kaynaşmış sistemler organik kimyacılar arasında her zaman popüler konulardır. Bu projede, spiro-pirolopiridazinlerin sentezlenmesine odaklanıldı. Bu amaçla toplam beş adım izlendi ve spiro-pirolopiridazinlerin 21 yeni türevi, farklı elektron çeken ve elektron veren gruplarla birlikte sentezlendi. İlk olarak, terminal alkinlerin benzoil klorür ile Sonogashira çapraz bağlanma reaksiyonu ile α,β-alkinik ketonların sentezi gerçekleştirildi. İkinci olarak, sikloheksan-gömülü N-propargilik β-enaminonlar, 1-etilnilsikloheksilaminin konjuge katılma reaksiyonu ile elde edildi. Üçüncü olarak, arillenmiş sikloheksan-gömülü N-propargilik β-enaminon türevlerini elde etmek için sikloheksan-gömülü N-propargilik β-enaminonlar çeşitli aril iyodürler ile ikinci Sonogashira çapraz bağlanma reaksiyonuna maruz bırakıldı. Dördüncü olarak, arillenmiş β-enaminonlar ile Cs2CO3, DMSO içinde reaksiyona sokularak, son aşamanın başlangıç maddeleri olan spiro-2H-piroller üretildi. Projenin son aşamasında, spiro-pirolopiridazinlerin sentezi için yeni bir yaklaşım geliştirildi. Bu amaçla, 1,4-diketon gruplu spiro-2H-piroller, n-bütil alkol içinde kaynatılarak hidrazin monohidrat ile reaksiyona sokuldu. Final olarak, 21 yeni spiro-pirolopiridazin türevi iyi verimlerle elde edildi.
Özet (Çeviri)
Heterocyclic molecules have great importance in organic chemistry due to their significant functions in very wide areas. Scientists tend to work on them because they exhibit excellent properties from medicine to material science. Especially, spiro class of heterocyclic molecules also have unique character among biological active compounds. Additon to spiro unit of molecules, fused systems also provide significant features to them. That's why, spiro and fused systems are always popular subjects among organic chemists. In this thesis, the synthesis of a new family of heterotricyclic hybrids, spiro-pyrrolopyridazines, has been invetigated since such hybrid molecule may provide benefits for biological studies. With this aim, totally five steps were followed and 21 new derivatives of fused spiro-pyrrolopyridazines were synthesized with different electron-withdrawing and electron-donating groups. Firstly, synthesis of α,β-alkynic ketones by Sonogashira cross coupling of terminal alkynes with benzoyl chlorides were performed. Secondly, cyclohexane-embedded N-propargylic β-enaminones were obtained via conjugate addition of 1-ethylnylcyclohexylamine to α,β-alkynic ketones. Thirdly, cyclohexane-embedded N-propargylic β-enaminones were exposured to second Sonogashira cross coupling reaction with the corresponding aryl iodides to yield arylated β-enaminone derivatives. Forthly, spiro-2H-pyrroles, which are the starting compounds for the last step, were produced by the reaction between arylated cyclohexane-embedded N-propargylic β-enaminones and Cs2CO3 in DMSO. In the last step, a novel approach was enhanced for the synthesis of spiro-pyrrolopyridazines. For this purpose, spiro-2H-pyrroles with a 1,4-diketone group were treated with hydrazine monohydrate in refluxing n-butyl alcohol. At the final, 21 novel derivatives of previously unknown spiro-pyrrolopyridazine were synthesized in good to high yields.