Futbol seyircilerinin stadyumlarda alınan güvenlik önlemlerine ilişkin seyirci algıları ve saldırgan davranış tutumları arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between the audience perceptions of the football spectators about the safety measures taken in stadiums and the attitudes of offensive behavior
  1. Tez No: 682766
  2. Yazar: ÖZLEM EKİZOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ACET
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Futbol, Stadyum Güvenliği, Saldırganlık, Şiddet, Football, Stadium Security, Aggression, Violence
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 205
Özet
Futbol, popülerliğini tarihinden beri sürdürmeyi başarabilmiş bir spor dalıdır. Dünya'da yaklaşık 1,3 milyar insanın futbol izlediği ve desteklediği bilinmektedir. Bu ilgiyle beraber büyük bir endüstri haline dönüşmüştür. Fakat fanların, aşırı sevgisi ve bağlılığı futbola zarar vermeye devam etmektedir. Futbol seyirci saldırganlığı, birçok faktörden ve kaynaktan etkilenmektedir. Stadyumların, binlerce insan ağırlayan kapasitesi arttıkça alınan güvenlik önlemleri, güvenlik sistemleri ve cezai yatımlar da artmaktadır. Bu çalışmanın amacı, stadyumlarda alınan güvenlik önlemleri ile saldırganlık tutumu arasındaki ilişkiyi ve alınan güvenlik önlemlerinin saldırganlığa etkisini araştırmaktır. Türkiye Süper Lig'de 2019 yılına kadar şampiyon olmuş beş takım (Beşiktaş, Bursaspor, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor) taraftarlarından ve Cemil Usta sezonunda stadyumda maç izlemiş olan 584 taraftarlar, örneklem grubumuzu oluşturmaktadır. Taştan ve Yancı (2016) tarafından geliştirilen“Sporda Güvenlik Ölçeği”ve Madran (2012) tarafından Türkçeye uyarlaması yapılan“Buss-Perry Saldırganlık Ölçeği”kullanılmıştır. Veriler Excel'de düzenlenerek, SPSS 21.0 programında analiz edilmiştir. İstatistiki analiz olarak; Tekli ve Çok Frekansları Analizleri, Bağımsız Grup T-Testi, Tek Yönlü ANOVA, Çoklu Korelasyon ve Hiyerarşik Regresyon Testleri uygulanmıştır. Seyircilerin stadyum güvenlik algısıyla, saldırganlık tutumları arasında güçlü ve pozitif yönlü anlamlı bir ilişki bulunduğu görülmüştür. Ayrıca stadyum seyirci güvenlik algısının, fiziksel saldırganlığı %24, düşmanlığı %12, öfkeyi %10 ve sözel saldırganlığı %15 etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Football is a sport that has managed to maintain its popularity since its history. It is known that approximately 1.3 billion people in the world watch and support football. With this interest, it has turned into a big industry. But the excessive love and devotion of the fans continues to harm football. Football spectator aggression is affected by many factors and sources. As the capacity of the stadiums to host thousands of people increases, the security measures, security systems and criminal actions also increase. The aim of this study is to investigate the relationship between security measures taken in stadiums and aggression and the effect of security measures on aggression Our sample group consists of the supporters of the five teams (Beşiktaş, Bursaspor, Fenerbahçe, Galatasaray and Trabzonspor) that won the Turkish Super League until 2019, and 584 fans who watched the match in the stadium during the Cemil Usta season. The“Sports Safety Scale”developed by Taştan and Yancı (2016) and the“Buss-Perry Aggression Scale”adapted into Turkish by Madran (2012) were used. The data were arranged in Excel and analyzed in the SPSS 21.0 program. As statistical analysis; Single and Multi Frequency Analysis, Independent Group T-Test, One Way ANOVA, Multiple Correlation and Hierarchical Regression Tests were applied. It has been observed that there is a strong and positive significant relationship between the spectators' perception of stadium security and their aggression attitudes. In addition, it was concluded that stadium spectator safety perception affects physical aggression by 24%, hostility by 12%, anger by 10% and verbal aggression by 15%.