Diz artroskopisi sonrası ağrı kontrolü için proksimal, mid ya da distal adduktor kanal bloğu yapılmış hastalarda postoperatif ağrı skorlarının ve opioid gereksiniminin karşılaştırılması
Comparison of postoperative pain scores and opioid requirements in patients with proximal, mid, or distal adductor canal block for pain control after knee arthroscopy
  1. Tez No: 682801
  2. Yazar: AYLİN TAMAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER TAYLAN AKKAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Adduktor kanal bloğu, diz artroskopisi, tramadol tüketimi, Adductor canal block, knee arthroscopy, tramadol consumption
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Genel anestezi altında diz artroskopisi cerrahisi sonrası proksimal, mid veya distal adduktor kanal bloğu uygulanan hastalarda postoperatif ağrı skorlarının ve opioid gereksiniminin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Diz artroskopisi cerrahisi geçiren ve postoperatif analjezi amacıyla anestezi indüksiyonu sonrası proksimal, mid veya distal adduktor kanal bloğu yapılan 18-80 yaş, ASA I-III 90 hasta postoperatif dönemde incelendi. Hastalar proksimal adduktor kanal bloğu (AKB), mid AKB ve distal AKB yapılanlar olarak 3 gruba ayrıldı. Tüm hastalara kurtarıcı analjezik olarak intravenöz tramadol ile hasta kontrollü analjezi (HKA) uygulandı. Ek analjezik ihtiyacı için 50 mg deksketoprofen intravenöz uygulandı. Postoperatif ağrı skorları, tramadol tüketimi, bromage skorları, ek analjezik ihtiyacı ve gelişen diğer komplikasyonlar kaydedildi. Postoperatif dönemde ağrı ve motor güç takibi için Vizuel Analog Skala (VAS) ve Bromage skalaları kullanıldı. Veriler spss versiyon 25 software istatistik programı ile analiz edildi. Bulgular: Proksimal seviyeden yapılan adduktor kanal bloğunun dinlenme sırasında bakılan VAS değerlerinin 0., 2., 4., 8. ve 12. saatlerde mid gruba göre anlamlı olarak daha düşük olduğu görüldü. 24. saatte bakılan dinlenme VAS değerinde anlamlı fark saptanmadı. Proksimal ile distal grubun karşılaştırmasında dinlenme VAS değerlerinin 0., 2., 4., 8., 12. ve 24. saatlerde proksimal grupta anlamlı olarak daha düşük olduğu görüldü. Mid ve distal grubun karşılaştırmasında dinlenme VAS değerlerinin 0., 2., 4., 8., 12. ve 24. saatlerde mid grupta anlamlı olarak daha düşük olduğu görüldü. Proksimal seviyeden yapılan adduktor kanal bloğunun hareket sırasında bakılan VAS değerlerinin 0., 2., 4., 8., 12. ve 24. saatlerde mid gruba göre anlamlı olarak daha düşük olduğu görüldü. Proksimal ile distal grubun karşılaştırmasında hareket VAS değerlerinin 0., 2., 4., 8., 12. ve 24. saatlerde proksimal grupta anlamlı olarak daha düşük olduğu görüldü. Mid ve distal grubun karşılaştırmasında hareket VAS değerlerinin 2., 4. ve 8. saatlerde mid grupta anlamlı olarak daha düşük olduğu görüldü. Tüm gruplarda bromage skorları 0., 2., 4., 8., 12., ve 24. saatlerde 0 olarak bulundu. Opioid tüketimi açısından tüm gruplarda anlamlı fark (proksimal vs orta, p=0,000; orta vs distal, p=0,004; proksimal vs distal, p=0,000) elde edildi. perasyon sonrası bulantı yanlızca 3 (%3,3) hastada görüldü. Bu hastaların tümü distal gruptaydı. Sonuç: Proksimal grupta postoperatif VAS değerleri ve tramadol tüketimi diğer druplara göre anlamlı olarak daha düşüktü.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: The aim was to compare postoperative pain scores and opioid requirement in patients who underwent proximal, mid or distal adductor canal block after knee arthroscopy surgery under general anesthesia. Materıals and methods: 90 ASA I-III patients aged 18-80 years who underwent knee arthroscopy surgery and who underwent proximal, mid or distal adductor canal block after induction of anesthesia for postoperative analgesia were examined in the postoperative period.The patients were divided into 3 groups as those who underwent proximal ACB (adductor canal block), mid ACB and distal ACB.Patient-controlled analgesia (PCA) was administered to all patients with intravenous tramadol as a rescue analgesic. For additional analgesic need, 50 mg of dexketoprofen was administered intravenously. Postoperative pain scores, tramadol consumption, bromage scores, additional analgesic need and other complications were recorded. Visual Analogue Scale (VAS) and Bromage scales were used to monitor pain and motor power in the postoperative period. Data were analyzed with SPSS version 25 software statistical program. Results: It was observed that the VAS values of the adductor canal block performed at the proximal level at rest were significantly lower at 0, 2, 4, 8, and 12 hours compared to the mid group. There was no significant difference in the resting VAS value at the 24th hour. When the proximal and distal groups were compared, resting VAS values were found to be significantly lower in the proximal group at 0, 2, 4, 8, 12, and 24 hours. In the comparison of the mid and distal groups, resting VAS values were found to be significantly lower in the mid group at 0, 2, 4, 8, 12 and 24 hours. It was observed that the VAS values of the adductor canal block made from the proximal level during movement were significantly lower at 0, 2, 4, 8, 12 and 24 hours compared to the mid group. When the proximal and distal groups were compared, the motion VAS values were found to be significantly lower in the proximal group at 0, 2, 4, 8, 12, and 24 hours. In the comparison of the mid and distal groups, it was observed that the motion VAS values were significantly lower in the mid group at the 2nd, 4th and 8th hours. Bromage scores in all groups were 0 at 0, 2, 4, 8, 12, and 24 hours. There was a significant difference in opioid consumption in all groups (proximal vs. moderate, p=0,000; mid vs. distal, p=0,004; proximal vs. distal, p=0,000). Postoperative nausea was observed in only 3 (3,3%) patients. All of these patients were in the distal group. Conclusıon: Postoperative VAS values and tramadol consumption were significantly lower in the proximal group than in the other groups.