Improved multi inversion time arterial spin labeling MRI of the brain
Beynin geliştirilmiş çoklu ters çevirme süreli atardamar fırıl etiketleme MRG'si
- Tez No: 683004
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESİN ÖZTÜRK IŞIK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
- Anahtar Kelimeler: Arterial spin labeling, Parkinson's disease, mild cognitive impairment, te-pCASL, Look-Locker readout, shine-through effect. vi
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
- Enstitü: Biyo-Medikal Mühendislik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Atardamar fırıl etiketleme manyetik rezonans görüntüleme (ASL MRG), her- hangi bir kontrast maddesi veya radyasyon kullanmadan beyin kan akışını (SKA) nicel olarak ölçer. Dokuya ve arteriyel damarlara etiketlenmiş kan varış süresinin hesaplan- ması, nörodejeneratif bozuklukların anlaşılmasında faydalı olabilecek hemodinamik bil- giler sağlar. Bu nedenle, zaman alan ve ortalama sayısını sınırlayan varış sürelerindeki belirsizliklerden kaynaklanan hatalı SKA'yı önlemek için birkaç farklı görüntüleme za- manında ayrı pCASL yapılabilir. Birden çok ters TIlarda ASL veri toplamak için Look-Locker (LL) okumasının kullanımına dayanan ASL MR ve Hadamard matrisini kullanan zaman kodlu sözde sürekli ASL MRI (te-pCASL) iki yaklaşımdır.LL okumalı ASL-MRI, SKA'yı doğru bir şekilde hesaplamak için karmaşık bir model gerektirir. Öte yandan, te-pCASL MRI, SKA hesaplamasında hatalara neden olabilecek bir parlama etkisine sahiptir. Bu tezin ilk bölümünde, hafif bilişsel bbozukluğu olan Parkinson Hastalığında (PH) beyin perfüzyon eksiklikleri, LL okumalı ASL MRG kullanılarak araştırılmıştır. Hafif bilişsel bozukluğu olan PH'nin sağlıklı kontrole kıyasla %90'ın üzerinde doğrulukla posterior hipoperfüzyon göstermiştir. Ayrıca, mikrotübül ilişkili protein tau geni (MAPT) H1/H1 haplotipine sahip genetik olarak riskli PD, riskli ol- mayan PD'ye göre görsel hipoperfüzyona sahipti. Tezin ikinci bölümünde, te-pCASL MRG'de parlama etkisinin olası nedenleri simülasyonlar ve in-vivo veriler kullanılarak değerlendirilmiştir. Teorik modele dayalı olarak, pCASL ve te-pCASL MRI, aynı ASL sinyalleriyle sonuçlandı. Öte yandan, deneysel sonuçlarımız, seçmeli arka plan bastırma çevirme darbelerinin kullanımının, parlama etkisinin ortaya çıkmasına yol açabileceğini gösterdi.
Özet (Çeviri)
Arterial spin labeling magnetic resonance imaging (ASL MRI) measures cere- bral blood flow (CBF) quantitively without using any contrast agent or radiation.The calculation of labelled blood arrival time to tissue and arterial vessels provides hemody- namic information, which may be useful in understanding neurodegenerative disorders. Separate pseudo-continuous ASL (pCASL) MR can be done at multiple inversion times (TI) to avoid inaccurate CBF estimation due to uncertainties in arrival times, which is time consuming and limits the number of averages. ASL MRI using Look-Locker (LL) readout and the time-encoded pCASL MRI (te-pCASL) using Hadamard matrix are two approaches for acquiring ASL data at multiple TIs. ASL-MRI with LL readout requires a complex model to accurately estimate CBF. On the other hand, te-pCASL MRI has a shine-through effect, which might cause errors in CBF estimation. In the first part of this thesis, the brain perfusion deficits in Parkinson's disease with mild cognitive impairment (PD-MCI) were investigated using ASL MRI with LL readout. PD-MCI patients displayed a posterior hypoperfusion pattern, which classified these patients with over 90% accuracy in comparison to healthy controls. Moreover, geneti- cally risky PD with microtubule-associated protein tau gene (MAPT) H1/H1 haplotype had visual hypoperfusion as compared with non-risky PD. In the second part of the thesis, the possible reasons of shine-through effect in te-pCASL MRI were assessed using simulations and in-vivo data. Based on the theoretical model, pCASL and te- pCASL MRI resulted in the same ASL signals. On the other hand, our experimental results showed that the use of selective background suppression inversion pulses could lead to the appearance of the shine-through effect.