Conceptualization of transformations in person-urban environment interaction through architectural and sense-oriented terms
Mimari ve anlam yönelimli terimlerle kişi kentsel çevre etkileşimindeki dönüşümlerin kavramsallaştırılması
  1. Tez No: 68307
  2. Yazar: S.AYŞEGÜL TOKOL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖNÜL EVYAPAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kişi-kentsel çevre etkileşimi, kentsel çevre, kentsel metin, kişi, kimlik, anlam, imge, temsiliyet, anlama/yorum, kurma, gerçeklik, değişim/dönüşüm, gelecek, (yeniden)kurmak, Person-urban environment interaction, urban environment, urban text(ure), person, identity, meaning, image, representation, understanding/ interpretation, construing, reality, change/transformation, future, (reconstruction
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 208
Özet
ÖZ MİMARİ VE ANLAM- YÖNELİMLİ TERİMLERLE KİŞİ-KENTSEL ÇEVRE ETKİLEŞİMİNDEKİ DÖNÜŞÜMLERİN KAVRAMSALLAŞTIRILMASI Tokol, Ayşegül S. Doktora, Mimarlık Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Gönül Evyapan Haziran 1997, 187 sayfa Bu çalışma, kişi-kentsel çevre etkileşimini ve dönüşümlerini mimari ve anlam- yönelimli terimlerle kavramsallaştırarak geleceğe yönelik olarak kurmak için eleştirel bir tartışma tabam sağlamayı amaçlamaktadır. Kentsel dönüşümlerin (yeniden)kurulmasında farklı seçenekler önermenin mümkün olduğu gösterilmektedir. Kentsel çevre, hem zaman ve kimlik duygusunun temsil edildiği bir süreç, hem de okunup, anlaşılan bir 'metin' olarak ele alınmaktadır. Bu araştırmanın sınırları içinde kişi, kentsel çevreyi anlamlandırabilen, çevrede temsil edilen özü anlayabilen ve yorumlayabilen, ve yeniden imgeler kurabilen birey olarak tanımlanmaktadır. Kentsel metnin ve kişi-kentsel çevre etkileşiminin kurulmasını anlamak doğrultusunda, kişiyle kentsel çevre arasındaki entellektüel ve deneyimsel bağlantılar üzerinde durulmaktadır. Çalışmanın bakış açısı kavramsal ve gelecek-yönelimlidir. Kişi-kentsel çevre etkileşimindeki dönüşümlerin kavramsallaştırılması için, G.K.Kelly'nin Kişisel çatkı teorisi, Konstrüktivist yaklaşım, Sinematik montaj ve Dönüşüm teorilerinin de yardımıyla, söylem olarak geçerli bir çerçeve geliştirilmektedir. Diğer kişi-VI kentsel çevre etkileşimi, kentsel tasanın ve gelecek yaklaşımları da tartışılmakta ve sınıflandırılmaktadır. Farklı yorumlamalar arasında 'sinematografik' yöntem kentsel çevrenin anlaşılmasında bir seçenek olarak vurgulanmaktadır. Kişi-kentsel çevre etkileşiminin geleceğine dönük (yeniden)kurulması yönünde bir tartışma gündeme getirmek için, kentsel bağlamda kültürel/biçimsel dönüşümler ve yeni kişisel roller gözden geçirilerek, belirli gelecek mecazları geliştirilmektedir. Kültürel/biçimsel kentsel dönüşümler boyunca kentlilik ve çevrenin kentsel niteliğinin sürdürebilmesinin, kişi-kentsel çevre etkileşiminin çatkısal ve anlamlı bir yolla zenginleştirilerek sağlanabileceği sonucuna varılmaktadır.
Özet (Çeviri)
III ABSTRACT CONCEPTUALIZATION OF TRANSFORMATIONS IN PERSON-URBAN ENVIRONMENT INTERACTION THROUGH ARCHITECTURAL AND SENSE-ORIENTED TERMS Tokol, Ayşegül S. Ph.D. in Architecture Department of Architecture Supervisor: Prof. Dr. Gönül Evyapan June 1997, 187 pages This study aims to provide a critical ground of discussion to construe person-urban environment interaction and its transformations towards the future by means of conceptualization in architectural and sense-oriented terms. It is shown that proposing alternative ways of construing urban transformations is possible. Urban environment is taken into account both as a process of representation of time and sense of identity, and as a 'text' to be read and understood. A person, within the boundaries of this research, is the individual who has the ability of attributing meanings to his/her urban environment, understanding and interpreting the essence represented there, and (reconstructing urban images. The problem of understanding urban text(ure) and of construing person-urban environment interaction is considered in terms of an intellectual and experiential correlation between a person and an urban environment The viewpoint of this study is conceptual and future-oriented. A discursively valid framework is developed for conceptualizing transformations in person-urban environment interaction with the help of G.K.Kelly's Personal construct theory,IV ConstructMst approach, Cinematic montage and Transformation theory. Other approaches to person-urban environment interaction, to urban design, and to the future are also discussed and classified. A 'cinematographic' way of understanding the urban environment is accentuated as an alternative method among several interpretations. In order to cast a discussion for the (reconstruction towards the future of the person-urban environment interaction, cultural/formal transformations and new personal roles in the urban context are reviewed, and some urban metaphors are generated. It is concluded that urbanity and urban quality of an environment can be maintained, through cultural/formal urban transformations, by elevating person-urban environment interaction in a constructive and meaningful manner.