Environmental quality problem in mass housing areas (towards frame of conceptualization)
  1. Tez No: 6828
  2. Yazar: H.HAMİ YILDIRIM
  3. Danışmanlar: BAYKAN GÜNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Toplu Konut, Çevresel Kalite, Uyum, Mekansal Davranış, Planlama. fıil/vı bJk Wtt* &Jû, £o!.&- oû - yi, Mass Housing, Environmental Quality, Congruence, Human Spatial Response, Planning. Ill
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
TOPLU KONUT ALANLARINDA ÇEVRESEL KALİTE PROBLEMİ [KAVRAMSAL ÇERÇEVE TANIMLAMASI] H.Hami Yıldırım Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Şehir Planlama Programı, Y. Lisans Tezi Tez Yöneticisi t Inst. Baykan Günay 145 Sayfa, Haziran 1989 ÖZET Bugün istatistiksel olarak kentler normal çevreler olarak kabul edilmekle birlikte, davranışsal olarak“anormal”çevreler haline geldiği konusunda kanılar yaygınlık kazan maktadır [Alexander, 1967, Porteous 1977, Kaplan, 1978,..3, Gerçekten, artık dünya nüfusunun önemli bir kısmı kentlerde yaşamaktadır ve her geçen gün kentlerde yaşayanların oranı artmaktadır. Ancak bu dönüşüm, özellikle 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren insan ve yaşadığı kentsel çevre arasında bir“uyumsuzluk”sorununu gündeme getirdi; doğal çevreden uzaklaşma, aşırı yoğunlaşma, mahremiyet eksikliği, insan ölçeğinin unutulması, spesifik ihtiyaçların dışlanması, birey komşuluk ve birey toplum ilişkilerinin göz ardı edilmesi, insanın çevresine kişiliğini aksettirebilme-özgün bireysel müdahale- imkanının kalmaması, mekanın oluşturulmasında kul lanıcı katılımının engellenmesi, ve çeşitli mekan kademelerin de kullanıcıya kontrol imkanının tanınmaması gibi sebeplerle ortaya çıkan kentsel mekanda bakımsızlaşma; çevreye karşı sorumluluk hissinin kaybolması, ilgisizleşme, duyarsızlaşma; içinde yaşanılan çevreye yabancılaşma; mekansal tatminsizlik, - iv -insanların yaşadıkları çevrelerden memnun olmamaları; mekanın estetik özelliklerinin yitirilmesi} açık mekanlarda oanlılığın yitirilmesi; mekansal bildirimlerin basitleşmesi, monotonluğu, tekdüzeliği gibi problemler. Bütün bunlar insanların paikoaoe- yal yapıları ile içinde yaşadıkları kentsel çevreler arasında ortaya çıkan uyumsuzluğun, çevresel kalitesizleşmenin göster geleridir. Bir başka değişle, insan-çevre ilişkilerini bütünüy le göz ardı eden yada bu konuda son derece üstün körü genelleme lerden hareket eden planlama yaklaşımlarının ürünleri. Bunlar, bugün kentleşmenin belli bir düzeye geldiği bütün dünya ülkelerinde ortaya çıkan ve güngeçtikçe ağırlığını hisset tiren problemlerdir. Acaba benzer problemler Türk kentleri ve kent planlama pratiği içinde geçeri imidir yada geçerlilik kazanmaktamıdır? Bu, üzerinde durulması, araştırılması gereken çok önemli bir konudur. Türkiye bugün hızlı bir toplu konutlaşma süreci yaşamaktadır. Son yıllarda, özellikle büyük kentlerde yapılan konutların önemli bir kısmı devletin verdiği kredilerle toplu konut şeklinde yapılmaktadır ve artık, toplu konut çevreleri, yaşa nan konut darboğazı açısından ciddi bir alternatif teşkil etmektedir. Konuya sadece bir nicelik sorunu olarak bakıl makta,“ne kadar çok yaparsak o kadar iyi”mantığı güdülmek tedir. Ortaya çıkacak olan kentsel çevrelerin niteliği konusun da en küçük bir kaygı bulunmamaktadır. Belki de bizim çözüm diye önerdiğimiz bu kentsel çevreler, içinde kimsenin yaşamak istemeyeceği konut mezarlıklarına dönüşecek. İçinde yaşayacak insan istatistiksel bir veriye indirgeyen, insanı sadece ekonomik yönüyle ele alan böyle bir planlama yaklaşımının _ v -çevresel kalite problemleri ortaya çıkarmaması mümkün değildir. Kentlerimizin geleceğini yakından ilgilendirmesi ve buna karşın üzerinde hemen hiç bir oiddi araştırmanın yapılma mış olması, toplu konut olgusunda çevresel kalite boyutuna eğilmeyi gerektirmektedir. Eldeki çalışma böyle bir amaçtan hareketle toplu konut alanlarında çevresel kalite problemi ve çözümleri konusunu irdelemektedir. Birinci bölümde insan-çsvre ilişkileri kapsamında çevresel kalite kavramı incelenmiş çalışmanın sınırları ve kullanılan yöntem anlatılmıştır. İkinci bölümde mekansal davranış- çevre ilişkileri araştırılmış bu bağlamda çevrenin insan davranışı ve insanın çevre üzerindeki etkileri tartışılmış tır. Üçüncü bölüm çevresel kalitenin“komponent”lerini ve bu komponentleri belirleyen değişkenleri kapsamaktadır. Bu bölümde ayrıca, başarılı bir toplu konut alanı için planlama, tasarım ve uygulamaya yönelik yöntem ve teknik ler önerilmiştir. Son bölümde çalışmada elde edilen bulgular özetlenmektedir.
Özet (Çeviri)
ENVIRONMENTAL QUALITY PROBLEM IN MASS HOUSING AREAS CTOWAROS A FRAME OF CONCEPTUALIZATION) Yıldırım, H. Hami Faculty of Architecture Department of City and Regional Plannig City Planning Program, M. S. Thesis Supervisor: Inst. Baykan Günay 145 Pages, June 1989 ABSTRACT While the oity is statistically the“normal”enviroment For a large part of the world population, there is a growing Feeling that, behaviorally cities are beooming“abnormal”C Alexander, 1967, Porteous, 1977, Kaplan, 1978]. Really, a large population oF the world live in oities today, and the retio oF urbanites are increasing continuously. Yet, this transformation stressed an incongruence problem between man and the urban environment he lives in, particularly dating From the second halF oF the 20th century: Moving away From the natural environment, crowding, lack oF privacy, the loss oF human scale, generalizations about human needs, the individual neighborhood and individual-community relations that are not taken into consideration, loss oF the possibility oF personalization, loss oF personal involvement and participa tion, and loss oF the right oF territoriality in urban areas are some oF the problems that cause vandalism in urban areas} having no sense oF responsibility For the environment lived in; spatial alienation; environmental dissatisfaction; loss - i -of aesthetic area of experience; loss of vitality in urban spaces; monotony, uniformity and poor level of environmental information. All these refer to the incongruence between psychosocial system of '.- man and his urban environment. In other words, these are the products of a planning approach that pays no attention to or stand on simple overgeneral izations about man-environment interrelationships. The problems like these are becoming more and more acute day by day in all the countries of the world which“achieve”some degree of urbanization. How about in Turkish cities? Are they valid or going to be valid in Turkish cities and planning practice? I think, it will be an interesting research area. There is a growing and rapid mass housing movement in Turkish oities which has started in recent years. Especially in large cities, a respectable portion of the urban development is being carried by mass housing projects, which ar& supported by governments, supposed to bring a solution to housing shortage. Now, it has become a serious alternative at least for the development of large cities of Turkey. This evolution is treated as a problem of quantity, statistics, and the reason behind is formulated as“how much we can, we must build”or“building houses as much and soon as possible”regardless of who will use. Even little, there are no signs of consideration to the environments whioh are appearing. Perhaps, the environments that we propose as a solution will be a problem of coming ten or fifteen years. It is not possible to build environments without environmental quality problems by suoh a planning approach which treats man as a statistical input and considers only the economic point of view. - ii -Since it is about the Future of our cities and the Fact that there is almost no serious research on it, the study oF environmental quality in mass housing areas is worthy oF attention. The study at hand is started with such a statement and carried out t-o clariFy environmental quality problems and solutions in mass housing areas. In the First part, the concept oF environmental quality is speciFied in the context oF man- environment relationships, and the scope and method oF study is described. In the second part, according to Formulation oF environmental quality, the human spatial response- environment relationships are discussed. In this part, the impacts oF environment on spatial response and the impacts oF spatial behavior on environment aire searched. In the third part, the components and variables [which determine the components] oF environmen tal quality are discovered. Then, in this part, the planning, design, and implementation methods and technics are suggested to have successFul mass housing areas. In the last part, the conclusions derived by the study are summarized.