Metallogeny of the Simav graben
Simav grabeninin metalojenisi (İç-Batı Anadolu-Türkiye)
- Tez No: 68306
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN ERLER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Batı Anadolu, Simav, Graben, Metalojeni, Porfiri, Mezotennal, Epitermal vı, Western Anatolia, Simav, Graben, Metallogeny, Porphyry, Mesothermal, Epithermal IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
oz SİMAV GRABENININ METALOJENISI (İÇ-BATI ANADOLU, TÜRKİYE) Oygür, Vedat Doktora, Jeoloji Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ayhan Erler Ocak 1997, 144 sayfa Bu çalışmanın amacı Simav Grabeninin metalojenik özelliklerini incelemektir. Simav Grabeni, îç Batı Anadolu'da, Balıkesir ili Sındırgı ilçesi Mumcu köyü ile Kütahya ili Gediz ilçesi Abide köyü arasında iyi görülür. Çalışma sahası, Menderes Masifinin kuzeyinde Anatolid tektonik birimi içerisindedir. Menderes Masifinin“Gnaysik Çekirdeği'', çalışma sahasındaki litolojik birimlerin temelini oluşturur ve ”Şist Zarf" tarafından tektonik olarak örtülür. Mezozoyik yaşlı çeşitli kireçtaşlan ve ofiyolitik melanj, metamorfitleri uyumsuz olarak örter. Paleojen yaşlı granitoidler eski kayalara sokulum yapar ve Neojen yaşlı karasal volkanitler ve gölsel sedimanlar hepsini örter. Simav Grabeni boyunca görülen çok sayıdaki cevherleşme, Batı Anadolu'nun jeotektonik gelişiminde hüküm sürmüş olan iki ana tektonik ve magmatik dönemle ilgili olarak oluşmuştur. Paleo-tektonik dönemde egemen olan sıkışma rejimi, İzmir-Ankara Okyanusu boyunca, Anatolidlerin Pontidlerin altına daldığı kuzeye doğru bir yitime neden olmuştur. Maastrihtiyen- Paleosen sırasında, yay terslenmesine bağh olarak Pontidler güneye doğru Anatolidlerin altına dalmaya başlamıştır. Bu süreç, bölgede, güneye doğru giderek gençleşen porfiri sistemleri üretmiştir. Pınarbaşı porfiri Cu-Mo cevherleşmesi, And tipi magmatik yay olarak kıta kenarında gelişmiş böyle bir yitim zonunun göstergesidir. Yitim süreci sırasında oluşmuş magma odası kıtasal kabuk içerisinde bir süre daha korunduğundan, bu yayın magmatik etkinliği yitim sona erdikten sonra da sürmüş olmalıdır. Bu sıkışma rejiminin etkisiyle BKB-DGD uzanımlı sağ yanal atımlı Simav Fayıoluşmuştur. İnkaya damar tipi Pb-Zn-Cu cevherleşmesi, granitoid sokulumunun son evresindeki mafık dayklarla ilişkili olarak Simav Fayına paralel kırıklar içerisine yerleşmiştir. Pliyosen başlarında sıkışmak tektonik rejimin gerilmeli rejime dönmesiyle bölgede Neo- tektonik dönem başlamıştır. K-G yönlü gerilmenin etkisiyle Simav Fayının yatay bileşeni etkinleşerek Simav Grabeni oluşmuştur. Graben gelişiminin daha sonraki evrelerinde, K-G yönlü transfer fayları ana graben fayım kesmiştir. Mumcu epitermal Hg-Au cevherleşmesi, böyle bir transfer fayı üzerinde oluşmuştur. K-G gidişli faylar, Değirmenciler ornatım tipi Sb cevherleşmesi, Körkuyu epitermal Hg-Sb cevherleşmesi, Şaphane ornatım tipi alunit yatağı ve daha önce oluşmuş baz metal damarları üzerine binen epitermal cevherleşmeler için depolanma yerleri olmuştur. Çalışma sahasında fluoritin bulunmaması, Simav Grabeninde görülen cevherleşmelerin alkalin magmatizmayla ilişkili olmadığım ortaya koyar. Epitermal cevherleşmeler, granitoidlerin son evresindeki porfiri dayklanyla ilişkili olmalıdır. Graben boyunca görülen, Ilıcalar' daki (Gediz) güncel sinter çökelimi ve Simav çevresindeki sıcak su çıkışları bu epitermal etkinliğin günümüzdeki eşdeğeridir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT METALLOGENY OF THE STMAV GRABEN (INNER-WESTERN ANATOLIA, TURKEY) Oygfir, Vedat Ph.D., Department of Geological Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ayhan Erler January 1997, 144 pages The purpose of this study is to investigate the metallogenical aspects of the Simav Graben. Simav Graben is clearly seen between Mumcu village of Sındırgı county of Balıkesir province and Abide village of Gediz county of Kütahya province, in the Inner-Western Anatolia. The studied area is within the Anatolides tectonic unit to the north of the Menderes Massif.“Gneissic Core”of the Menderes Massif constitutes the base of the lithological units in the studied area, and is tectonicalry overlain by the“Schist Envelope”. Various limestones and an ophiolitic melange of Mesozoic age unconformably overlie the metamorphics. Granitoids of Paleogene age intruded the older rocks and subaerial volcanics and lacustrine sediments of Neogene age unconformably overlie them. Several mineralizations occurring along the Simav Graben were formed in association with two principal tectonic and magmatic periods dominated in the geotectonical development of the Western Anatolia. Compressive tectonic regime prevailed in the paleo-tectonic period caused the northward subduction of the Anatolides beneath the Pontides along the İzmir-Ankara Ocean. Because of the arc-reversal during the Maastrichtian-Paleocene time, Pontides started to subduct southward beneath the Anatolides. This process produced the porphyry systems that become younger going southward in the region. Pınarbaşı porphyry Cu-Mo mineralization is the evidence of such a subduction zone developed in the continental margin as an Andean-type magmatic arc. Since the magma chamber formed by the subduction process was kept for some time within the crust, the plutonic activity of this arc should have continued after the cessation of the subduction. The dextral iiistrike-slip Simav Fault trending WNW-ESE was formed by this compressive regime. Inkaya vein- type Pb-Zn-Cu mineralization ocurred within the fractures parallel to the Simav Fault, in the late stage of granitoid intrusion, as associated with mafic dykes. The neo-tectonic period started in the region as the compressive tectonic regime changed to extensional regime in the very beginning of Pliocene. Simav Graben was formed due to the activation of the lateral component of the Simav Fault by N-S extension. Transfer faults trending N-S cut the main graben fault during the later stages of the graben development. Mumcu epithermal Hg- Au mineralization was formed on such a transfer fault. N-S trending faults in the region also form deposition sites for Değirmenciler replacement-type Sb mineralization, Körkuyu epithermal Hg-Sb mineralization, Şaphane replacement-type alunite deposit, and the epithermal mineralizations overprinted the base-metal veins formed previously. Absence of fluorite mineralization in the studied area reveals that the mineralizations occurring at the Simav Graben are not associated with the alkaline magmatism.The epithermal mineralizations are associated with the porphyry dykes in the late stage of the granitoids. The present-day sinter precipitation at Ilıcalar (Gediz) and hot- springs in the vicinity of Simav along the graben are the recent equivalents of this epithermal activity.