Görme engelli annelerin emzirme deneyimleri: Nitel bir araştırma
Breastfeeding experiences in mothers with visual impairment: A qualitative research
- Tez No: 683075
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BERRAK MIZRAK ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Görme Engelli Anne, Görme Engelliliği, Emzirme, Görme Engellilerde Emzirme, Visually Impaired Mother, Visual Impairment, Breastfeeding, Breastfeeding in the Visually Impaired
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Bu çalışma, görme engelli annelerin emzirme konusundaki deneyimlerini ve bu anneler için emzirmeyi sürdürmede kolaylaştırıcı ve engelleyici faktörleri ayrıntılı olarak incelemeyi amaçlamaktadır. Yöntem: Araştırmanın amacı doğrultusunda çalışmamızda içerik analizi yaklaşımı kullanılarak nitel bir araştırma yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini 18 yaş ve üzeri, Türkiye'de ikamet eden, Türkçe konuşabilen, bebeği 2 yaşından küçük ve emzirmeye deneyimi olan görme engelli anneler oluşturmuştur. Araştırma 15 görme engelli anne ile yürütülmüştür. Veriler yarı yapılandırılmış (semi-structured) görüşme formu kullanılarak, görüntülü ya da sesli görüşmelerle toplanmıştır. Bulgular: Araştırmamızda, emzirmeden kaynaklanan olumsuz duygular, emzirmeyi başlatma ve sürdürmeye yönelik engeller, uygun emzirme rutini ve davranışına uyum sağlama konusunda kolaylaştırıcılar olmak üzere 3 ana tema belirlenmiştir. Görme engelli anneler için emzirmeyi sürdürmede kolaylaştırıcı faktörler; emzirme sırasında kendilerine uygun emzirme pozisyonu belirleme, çevrelerinden fiziksel yardım alma, akran ve aile desteği ve bazı emzirmeye yardımcı araçların kullanımı olarak belirlenirken, bu anneler için emzirmedeki engelleyici faktörler; bebeği memeyi yerleştirmede ve uygun pozisyonu sağlamada zorluk, yetersiz süt algısı ve sağlık hizmeti verenlerin kendilerine yönelik yaklaşımları ve bilgi eksiklikleri olarak saptanmıştır. Sonuç: Çalışmamızdaki anneler, özellikle sağlık personellerinin görme engelli annelerle nasıl iletişim kuracakları ve onları nasıl destekleyecekleri konusunda sınırlı bilgiye sahip olduklarını belirtmiştir. Bu nedenle emzirme danışmanları ve sağlık hizmeti sağlayıcılarının görme engelli kadınlara bilgi ve tavsiye verebilmeleri için görme engeline yönelik emzirme danışmanlığı konusunda eğitim almaları önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to examine in detail the breastfeeding experiences of visually impaired mothers and the facilitating and hindering factors for these mothers in maintaining breastfeeding. Method: In line with the purpose of the research, a qualitative research was conducted using the content analysis approach in our study. The sample of the study consisted of visually impaired mothers aged 18 and over, residing in Turkey, speaking Turkish, having a baby younger than 2 years old and breastfeeding experience. The research was conducted with 15 visually impaired mothers. Data were collected through video or audio interviews using a semi-structured interview form. Results: In our study, three main themes were identified: negative emotions arising from breastfeeding, barriers to initiating and maintaining breastfeeding, and facilitators in adapting to appropriate breastfeeding routine and behavior. Facilitating factors in maintaining breastfeeding for visually impaired mothers; While determining the breastfeeding position suitable for them during breastfeeding, getting physical help from their environment, peer and family support and the use of some breastfeeding aids, the barriers to breastfeeding for these mothers are; difficulties in placing the baby to the breast and providing the appropriate position, perception of insufficient milk, and the approaches of health care providers towards themselves and lack of knowledge. Conclusion: The mothers in our study stated that especially the health personnel have limited information on how to communicate with and support visually impaired mothers. For this reason, it is important for breastfeeding counselors and health care providers to receive training on breastfeeding counseling for the visually impaired so that they can provide information and advice to visually impaired women.