Astımlı çocuklar için aile yönetimi ölçeği'nin Türkçe geçerlik ve güvenirlik çalışması
Turkish validity and reliability study of family management scale for children with asthma
  1. Tez No: 683076
  2. Yazar: TUBANUR ÖZMEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TÜRKAN KADİROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Aile yönetimi, astım, çocuk, hemşire, Family management, asthma, child, nurse
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Astımlı Çocuklar İçin Aile Yönetimi Ölçeği'nin Türkçe'ye geçerlik ve güvenirlik çalışmasını yapmaktır. Materyal ve Metot: Metodolojik tipte olan bu araştırma, Aralık 2020-Mayıs 2021 tarihleri arasında Atatürk Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde yapıldı. Araştırma evrenini; 0-18 yaş aralığında astım tanılı çocukların ebeveynleri oluşturdu. Örnekleme yöntemine gidilmeden araştırmaya katılmayı kabul eden tüm ebeveynler araştırmaya dahil edildi (N=293). Araştırmada verilerin toplanmasında Tanıtıcı Bilgi Formu ve Astımlı Çocuklar İçin Aile Yönetimi Ölçeği kullanıldı. Verilerin değerlendirilmesinde sayılar, yüzdelikler, en az ve en çok değerler, ortalama, standart sapma ve geçerlik, güvenirlik analizleri kullanıldı. Araştırmada etik ilkelere bağlı kalındı. Bulgular: Ölçek maddelerinin KGİ 0.981'dir. Ölçeğin, KMO değeri 0.965, BTS x2=18296.335, p=0.000'dır. Doğrulayıcı faktör analizi için uyum iyiliği indeks değerleri x2/SD=1.61, GFI=0.95, AGFI=0.93, CFI=1.00, RMSEA=0.055 ve SRMR=0.081 olarak bulundu ve tümü istenilen aralıktaydı. Ebeveynler ölçekten ortalama 203.53±39.68 puan aldı. Araştırma sonucunda, orijinaline benzer şekilde Astımlı Çocuklar İçin Aile Yönetimi Ölçeği, 57 madde ve 'çocuk kimliği, durum görünümü, yönetim zihniyeti, ebeveynlerin karşılıklı durumu, ebeveynlik felsefesi, yönetim yaklaşımı, aile odaklılık, gelecek beklentisi' olmak üzere 8 alt boyuttan oluştu. Ölçeğin toplam Cronbach α katsayısı toplamda 0.981, alt boyutlarda ise 0.849-0.980 arasında değişti. Sonuç: Astımlı Çocuklar İçin Aile Yönetimi Ölçeği Türkçe geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to conduct validity and reliability study of the Turkish version of Family Management Scale for Children with Asthma. Materials and Methods: This methodological study was conducted at Atatürk University Health Research and Application Center between December 2020 and May 2021. The population of the study consisted of parents of children with asthma in the 0-18 age range. All parents who agreed to participate in the study were included in the study without using the sampling method (N=293). Family Management Scale for Children with Asthma and Introductory Information Form were used to determine sociodemographic characteristics in the study. Numbers, percentages, minimum and maximum values, mean, standard deviation and validity, reability analyses used in the analysis of the data. Ethical principles were followed in the study. Results: The CVI of the scale items was 0.981. KMO value of the scale was 0.965, BTS x2=18296.335, p=0.000. Goodness of fit index values for confirmatory factor analysis were found as x2/SD =1.61, GFI=0.95, AGFI=0.93, CFI=1.00, RMSEA=0.055 and SRMR=0.08 and all values were within the desired range. Parents obtained an average of 203.53±39.68 points from the scale. As a result of the study, the Family Management for Children Scale with Asthma, similar to the original, consisted of 57 items and 8 sub-dimensions which are 'children identity, view of condition, management mindset, parental mutuality, parenting philosophy, management approach, family focus, and future expectation'. The total Cronbach α coefficient of the scale was found to be 0.981 in total and range between 0.849-0.980 in sub-dimensions. Conclusion: The Family Management Scale for Children with Asthma can be used as a valid and reliable measurement tool in Turkish.