Görme engelli kadınların annelik deneyimleri: Nitel bir çalışma
Motherhood experiences of visually impaired women: A qualitative research
  1. Tez No: 1003824
  2. Yazar: MERVE ÖZKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RESMİYE ÖZDİLEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Annelik, Doğum, Ebelik, Görme engelliler, Nitel araştırma, Motherhood, Delivery, Midwifery, Visually impaired, Qualitative research
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmada, görme engelli kadınların annelik deneyimleri ortaya koymak amaçlandı. Yöntem: Nitel araştırma türlerinden olgu-bilim tipteki çalışma Temmuz-Aralık 2024 tarihleri arasında görme engelli anneler ile yürütüldü. Araştırmanın örneklemini, araştırmaya dahil edilme kriterlerini karşılayan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 25 görme engelli anne oluşturdu. Araştırmanın verileri,“Tanıtıcı Bilgi Formu”ve“Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu”kullanılarak yüz yüze olarak gerçekleştirildi. Veriler tematik analiz yöntemi ile analiz edildi ve MAXQDA Analitics Pro2024 programı kullanıldı. Bulgular: Görme engelli kadınların annelik deneyimlerine ilişkin anlatıları Annelik Arzusu ile Korkuların Kesişiminde Bir Karar, Görme Engeli Bağlamında Gebelikte Yaşanan Güçlükler, Doğum Sürecine İlişkin Deneyimler, Duyularla Kurulan Annelik Bağı ve Bakım Deneyimi, Görünürlük Talebi, Destek ve Öneriler olmak üzere beş tema altında toplandığı belirlendi. Bu temaları oluşturan toplam on sekiz alt tema; toplumsal yargılar, genetik aktarım endişesi, içsel annelik motivasyonu, hastaneye erişim ve yön bulma güçlüğü, fiziksel zorlanma, sosyal geri çekilme, doğum şekline karar verme, ilk temas, ilk günlerde emzirme süreci, bebek bakımında zorluklar, bakımda kendi yöntemini geliştirme, güvenliği sağlama, duyusal bağlanma, sağlık profesyoneli etkileşim, sağlık profesyoneline öneriler, diğer görme engelli kadınlara öneriler, özgüven ve başarabilme vurgusu, destekleyici mesajlar ve yüreklendirme olarak belirlendi. Sonuç: Bu araştırmanın öne çıkan bulgularına göre, katılımcıların annelik kararlarında genetik aktarım kaygısı yaşadıkları ve sosyal çevre tarafından etkilendikleri; annelik sürecinde bebek bakımına ilişkin konuların öne çıktığı ve sağlık profesyonellerine engele özgü bakım sunmaları ile ayrımcı olmayan bir yaklaşım benimsemelerine yönelik önerilerde bulunulduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to reveal the maternal experiences of women with visual impairments. Method: The case study, one of the qualitative research types, was conducted with visually impaired mothers between July and December 2024. The sample of the study consisted of 25 visually impaired mothers who met the inclusion criteria and agreed to participate in the study. The research data were collected face-to-face using an“Information Form”and a“Semi-Structured Interview Form.”The data were analyzed using thematic analysis and the MAXQDA Analytics Pro2024 program. Results: The narratives of visually impaired women regarding their motherhood experiences were grouped under five themes: A Decision at the Intersection of the Desire for Motherhood and Fears, Difficulties Experienced During Pregnancy in the Context of Visual Impairment, Experiences Related to the Birth Process, The Bond of Motherhood Established Through the Senses and the Experience of Care, Demand for Visibility, Support and Recommendations. A total of eighteen codes formed these themes: social judgements, concerns about genetic transmission, internal motivation for motherhood, difficulty accessing and navigating the hospital, physical strain, social withdrawal, deciding on the method of delivery, first contact, breastfeeding process in the early days, difficulties in baby care, developing one's own method of care, ensuring safety, sensory bonding, interaction with healthcare professionals, suggestions to healthcare professionals, suggestions to other visually impaired women, emphasis on self-confidence and capability, supportive messages, and encouragement. Conclusion: According to the findings highlighted in this study, it was concluded that participants experienced concerns about genetic transmission in their decisions about motherhood and that their decision-making processes were influenced by their social environment; issues related to infant care in particular came to the fore during the motherhood process, and recommendations were made for healthcare professionals to provide disability-specific care and adopt a non-discriminatory approach