Electrochemically prepared conducting polymer grafits of pyrrole
Pirolün elektrokimyasal yöntemlerle hazırlanmış iletken aşı polimerleri
- Tez No: 68316
- Danışmanlar: PROF. DR. URAL AKBULUT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Elektrokimyasal Aşılama, Sabit Gerilim Elektrolizi, Polipirol, Poli(metil metakrilat 2-N-piroliletil metakrilat), Elektokimyasal Özellikler vı, Electrochemical Grafting, Constant Voltage Electrolysis, Polypyrrole, Poly [(methyl methacrylate)-co-(2-(N-pyrrolyl)ethyl methacrylate)], Electrochemical Properties IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
oz PİROLÜN ELEKTROKİMYASAL YÖNTEMLERLE HAZIRLANMIŞ İLETKEN AŞI POLİMERLERİ Nurcan Balcı Doktora, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ural Akbulut Yardımcı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Levent Toppare Eylül 1997, 86 sayfa Pirolün iletken aşı polimerleri sabit gerilim elektroliz yöntemi ile sentezlenmiştir. Yalıtkan polimer olarak mol yüzdesi 7 ve 0.7 piroliletil metakrilat olan poli(metil metakrilat 2-N-piroliletil metakrilat), PMMA-co-PEMA-7 ve PMMA-co-PEMA-0.7 kullanılmıştır. Polimerleşmeler çıplak ve yalıtkan polimer kaplı platin elektrot üzerinde değişik elektrolitik ortamlarda gerçekleştirilmiştir. Destek elektrolit olarak tetrabütilamonyum tetrafloroborat (TBAFB), sodyum perklorat ( NaClCU) ve sodyum p-tolien sülfonat (NapTS) kullanılmıştır. Monomer ve polimerlerin elektrokimyasal davranışları dönüşümlü voltametri ile araştırılmıştır. Polimer filmlerin tanımlamaları FT-IR, DSC, TGA, SEM ve elemental analiz kullanılarak yapılmışta. İletkenlik ölçümlerinde 4-nokta tekniği kullanılmıştır.Dönüşümlü voltametri sonuçlan polipirolün ve PMMA-co-PEMA'nin elektroaktif olduğunu göstermiştir. Ayrıca, polipirol kopolimer kaplı elektrot üzerinde de electroaktivite göstermiştir. Filmlerin homojen yüzey özellikleri pirolün yalıtkan polimer üzerinde düzenli olarak polimerleştiğini göstermektedir. Ürünlerin ısısal özellikleri yalıtkan polimerin ısısal özellikleri ile benzerlik göstermektedir. Elemental analiz sonuçlan polipirolle PMMA-co-PEMA arasındaki olası aşılama tepkimesini desteklemektedir. Ürün polimerlerin iletkenlikleri eşit koşullarda elde edilmiş saf polipirolün iletkenliği seviyesindedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ELECTROCHEMICALLY PREPARED CONDUCTING POLYMER GRAFTS OF PYRROLE Balcı, Nurcan Ph.D., Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Ural Akbulut Co-Supervisor: Prof. Dr. Levent Toppare September 1997, 86 pages Conducting polymer grafts of polypyrrole were synthesized by using constant potential electrolysis. Poly[(methyl methacrylate)-co-(2-(N-pyrrolyl)ethyl methacrylate)], PMMA-co-PEMA-7 and PMMA-co-PEMA-0.7 (containing 7 mol % and 0.7 mol % PEMA) were used as the insulating polymers. Polymerizations were carried out on bare and PMMA-co-PEMA coated platinum electrodes in different electrolytic media. Tetrabutylammonium fluoroborate (TBAFB), sodium perchlorate (NaClO^ and sodium p-toluene sulfonate (NapTS) were used as the supporting electrolytes. Electrochemical behaviors of the monomers and the polymers were investigated via cyclic voltammetry (CV). Characterizations were made by using mFT- İR, DSC, TGA, SEM and elemental analysis. Conductivities of the samples were measured by using four-probe technique. The results of CV indicated that polypyrrole (PPy) and PMMA-co-PEMA were electroactive. PPy was also electroactive on PMMA-co-PEMA. Homogeneous surface morphologies of the films indicated a uniform polymerization of pyrrole on the insulating polymer. Thermal properties of the products are similar to that of the pristine polymers. The results of elemental analysis supports the possible grafting reaction of PPy with PMMA-co-PEMA. The conductivities of the resultant polymers seemed to be in the order of pure PPy prepared under the same conditions.