Dieloectric formulation of the three-and two dimensional quantum many-electron systems
Üç ve iki boyutlu kuantum çok-elektronlu elektronik sistemlerin dielektrik formülasyonu
- Tez No: 68315
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLGÜN GÜNALP
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çok-cisimcik, perdeleme, elektron-elektron etkileşimi, elektron sıvısı, elektron gazı, düşük-boyutlu sistemler, mezoskopik aygıtlar, dielektrik fonksiy onu, yerel-alan düzeltmesi, korelasyon enerjisi, heteroeklemler, Mott geçişi, değiş- tokus etkileri. vı, Many-body, screening, electron-electron interaction, electron liquid, elec tron gas, low-dimensional systems, mesoscopic devices, dielectric function, local-field correction, correlation energy, heterojunctions, Mott transition, exchange effects. IVdue importance to exchange effects. With the aim of a high accuracy
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
oz ÜÇ VE İKİ BOYUTLU KUANTUM ÇOK-ELEKTRONLU ELEKTRONİK SİSTEMLERİN DİELEKTRİK FORMULÂSYONU Bulutay, Ceyhun Doktora, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nilgün Günalp Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mehmet Tomak Mayıs 1997, 155 sayfa. Bu çalışma, elektrik mühendisleri ve fizikçilerin ortak ilgi alanını oluşturan düşük- boyutlu ve küçük-ölçekli elektronik sistemler konusundaki ortak incelemelerinin sonucudur. İlk olarak, faz-uyumlu elektron huzmelerine dayalı bir katı-hal elektron çift- prizması önerilmiştir. Çalışmanın ana bölümünde, elektron-elektron etkileşmesinin faz kurma etkisinden güdümle, üç ve iki boyutlu elektronik sistemlerde çok-cisimcik etkileri hedeflenmiştir. Çok-cisimcik probleminin dielektrik çözümlemesi seçilerek, elektron sıvısının uzunlamasına dielektrik fonksiyonu, STLS olarak bilinen öz-tutarlı yerel-alan düzeltmesi düzeninde elde edilmiştir. Bu yaklaşımın sonuçları, kuantum Monte Carlo ve Pines ve grubunun ileri sürdüğü görünür-potansiyel yaklaşımıyla karşılaştırılmıştır. Uzun dalgaboyu davranışı dışında STLS'in son derece tatmin edici olduğu gözlenmiştir. Yarıiletken heteroekleminde oluşan iki boyutumsu elektron sıvısının dielektrik özellikleri, taşıyıcıların engel gibi davranan bölgeyi delmeleri ve geriplan dielektrik süreksizliğinden doğan imaj yükler de dikkate alınarak, hassas olarak işlenmiştir. Tam iki boyutlu ve iki boyutumsu elektron sıvılarının yerel-alan düzeltme ve dielektrik fonksiyonlarına, yaygın elektron yoğunlukları ve diğer parame treleri için analitik ifadeler önerilmiştir. Son olarak, STLS perdelemesi içinde, üç ve iki boyutlu elektron sıvılarında, değiş-tokuş etkilerine özel önem vererek Mott geçişi incelenmiştir. Yüksek hassasiyet amacıyla, entegral denklemiyle sonuçlananbir yöntem kullanılmıştır. Spin-kutuplu elektron sıvılarında değiş-tokuş etkisinin çok etkin olduğu gözlenmiştir. Normal-hal ve spin-kutuplu tek vadili iki boyutlu elektron sıvılarında Mott geçişi yoktur. Bütün işlemler ve sonuçlar sıfır sıcaklık çerçevesinde elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
due importance to exchange effects. With the aim of a high accuracy, a formulation leading to an integral equation is obtained. The exchange effects are observed to be very influential in spin-polarized ELs. Mott transition does not exist in single-valley 2D ELs with spin-polarized and normal-state cases. All of the formulation and the results are obtained under the zero-temperature framework.