Acil servisimizde pnömoni tanısı koyulan hastaların CURB-65 kriterlerine laktat parametresi eklenmesi ile sağkalım arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between adding lactate parameter to the CURB-65 criteria of patients with a diagnosis of pneumonia in our emergency department and survival
- Tez No: 683281
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SADİYE YOLCU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: CURB-65, laktat, pnömoni, procalsitonin, CURB-65, lactate, pneumonia, procalcitonin
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 38
Özet
Amaç: Pnömoni, acil servislerde sıkça konulan bir tanıdır. Bu hastaların ciddiyetini değerlendirmede CURB-65 ve PSI (pneumonia severity index) gibi skorlama sistemleri kullanılmaktadır. Biz bu çalışmamızda CURB-65 skoruna laktat ekleyerek pnömoni ciddiyetinin daha iyi tahmin edilip edilemeyeceğini amaçladık. Materyal Metod: Çalışmamıza Şubat 2020 ile Ocak 2021 tarihleri arasında Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisine başvuran ve pnömoni tanısı alan hastalar dahil edilmiş ve 480 olgu saptanmıştır. Bu hastaların CURB-65 skorları ve CURB-65 ve serum laktat düzeyleri ciddiyeti belirleme açısından karşılaştırılmıştır. Bunun yanı sıra CURB-65 ile prokalsitonin değerlendirilmesi yapılmış ve bu skor yine CURB-65 ile karşılaştırılmıştır. Bulgular: Çalışmamızda yaş ortalaması 61.7±19.06 olan 281 erkek 199 kadın hasta dahil edildi ve 178 hasta mortal seyretti. CURB-65, CURB-65+Laktat ve CURB-65+prokalsistonin için AUC değerleri sırasıyla 0.871 (0.795-0.946), 0.705 (0.656-0.753) ve 0.871 (0.795-0.946) idi. CURB-65+Procalsitonin eğri altında alanın daha fazla kalması mortaliteyi öngörmede daha anlamlı olduğu anlaşılmıştır. CURB-65 değeri için belirlenen cut-off=1.5 düzeyinin üzerinde olması %71,9 sensitivite ve %74.8 spesifite ile mortaliteyi öngörebilmektedir. CURB-65 + Laktat değeri için belirlenen cut-off=17.50 düzeyinin üzerinde olması %68,5 sensitivite ve %61.9 spesifite ile mortaliteyi öngörmektedir. CURB-65+Procalcitonin değeri için belirlenen cut-off=2.095 düzeyinin üzerinde olması %78,1 sensitivite ve %90.7 spesifite ile mortaliteyi öngörmektedir. CURB-65+Procalsitonin değeri arttıkça mortalite görülme oranı artmaktadır. Sonuç: CURB-65, CURB-65+laktata göre ciddiyeti belirlemede daha üstün bulunurken, CURB-65+prokalsistonin her ikisine de üstün bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: Pneumonia is a frequent diagnonsis in the emergency department. Some scoring systems including CURB-65 andfor determimning the severity of this disease. In this study, we aimed to determine whether adding serum lactate level to CURB-65 score is superior to CURB-65 alone for predicting the severity of pneumonia. Materials and Methods: We included 480 pneumonia diagnosed patients who presented to our ED between February 2020 and January 2021. CURB-65 score and CURB-65+lactate levels were compared to predict severity. We also evaluated CURB-65+procalcitonin levels to predict the severity. Results: We included 281 males and 199 females with the mean age of 61.7±19.06 and mortality was determined in 178 patients. AUC values were 0.871 (0.795-0.946), 0.705 (0.656-0.753) and 0.871 (0.795-0.946) for CURB 65, CURB-65+lactate and CURB-65+procalcitonin respectively. CURB-65+Procalcitonin was superior to predict severity. Mortality prediction sensivity and specivity values were 71.9% and 74.8% for the patients whose CURB-65 score were >1.5. Patients whose CURB-65 + lactate levels >17.50 predicted mortality with 68.5% sensivity and 61.9% specivity. Patients whose CURB-65 + procalcitonin levels >2.095 predicted mortality with 78.1% sensivity and 90.7% specivity. Mortality ratio increases with high CURB-65+Procalcitonin levels. Conclusion: CURB-65 was superior to CURB-65+lactate for predicting the severity and mortality but, CURB-65+procatcitonin was superior to both two scoring systems.