Synthesis, characterization andperformance of burnable absorber nuclear fuels by chemical vapor deposition and plasma enhanced chemical vapor deposition
Yanabilir yutuculu nükleer yakıtların kimyasal buhar biriktirme ve plazma yardımı ile kimyasal buhar biriktirme yöntemleriyle oluşturulması, fiziksel ve nükleer özelliklerinin belirlenmesi
- Tez No: 68332
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜNGÖR GÜNDÜZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bor nitrür, bor, uranyum dioksit, gadolonyum oksit, nükleer yakıt, yanabilir yutucu, kimyasal buhar biriktirme, plazma yardımı ile kimyasal buhar biriktirme, yanma. vı, Boron nitride, boron, uranium dioxide, gadolinium oxide, nuclear fuel, burnable absorber, chemical vapor deposition, plasma enhanced chemical vapor deposition, burn up
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
öz YANABİLİR YUTUCULU NÜKLEER YAKITLARIN KİMYASAL BUHAR BİRİKTİRME VE PLAZMA YARDIMI İLE KİMYASAL BUHAR BİRİKTİRME YÖNTEMLERİYLE OLUŞTURULMASI, FİZİKSEL VE NÜKLEER ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ Durmazuçar, Hasan H. Doktora, Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Güngör Gündüz Ocak 1997, 139 sayfa Bu çalışmada uranyum dioksit (UO2) ve uranyum dioksit-gadolonyum oksit (UO2 - % 5, 10 Gd20s) nükleer yakıtları çöz-pel yöntemiyle üretildi ve sonra kimyasal buhar biriktirme (KBB) ve plazma yardımı ile kimyasal buhar biriktirme (PYKBB) yöntemleriyle önce bor nitrür (BN) ardından bor (B) ile kaplanmıştır. BN kaplama bor triklorür (BCI3) ile amonyak (NH3) tepkimesi ve bor trimetilamin (BTMA) in ısıl bozunması ile 875 ve 1125 K de bir tüp fırın içerisinde başarıldı. Sonra 1400 ve 1525 K de sinterlendi. B kaplama ise bor triklorür (BCI3) ün hidrojen (H2) ile 1250 K de tepkimesi ile yapıldı ve yine 1400 ve 1525 K de sinterlendi. PYKBB yöntemi ile yakıtların BN ve B ile kaplanması 650 W ve 500 W güç değerlerinde ve 27.12 MHz de oluşturulan argon (Ar) plazması ortamında sırasıyla BCI3 ile NH3 ve BCI3 ile H2 tepkimeleri sonucu başarılmıştır. Biriktirilmiş BN ve B katı fazda kızılötesi (İR)spektrumlanndan tanımlandı. Kaplamanın morfolojisi tarama elektron mikroskobu (SEM) fotoğraflarından analiz edildi. Tanecikli, tabaka şekilli ve çubuk şekilli BN yapılan ile tabaka, tanecildi ve ipliksi yapıda B yapılan gözlendi. WIMS-D/4 bilgisayar kodu kullanılarak BN ve B kaplama kalınlığının yakıt yanması üzerindeki etkisi bulundu. En uygun B:BN kalınlık oranının 4 olduğu ve kalınlıklann da 40 ve 10 |irn olduğu görüldü. Yakıtın kaplanmasıyla, yakıtın yanma miktan ve reaktörün kor ömrü artünlmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYNTHESIS, CHARACTERIZATION AND PERFORMANCE OF BURNABLE ABSORBER NUCLEAR FUELS BY CHEMICAL VAPOR DEPOSITION AND PLASMA ENHANCED CHEMICAL VAPOR DEPOSITION Durmazuçar, Hasan H. Ph.D., Department of Chemical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Güngör Gündüz January 1997, 139 pages In this study uranium dioxide (UO2) and uranium dioxide-gadolinium oxide (UO2 - Gd203 5 %, 10 %) nuclear fuels were produced by sol-gel technique, and then they were coated with boron nitride (BN) and boron (B) by chemical vapor deposition (CVD) and plasma enhanced chemical vapor deposition (PECVD) methods. BN coating was achieved from the reaction of boron trichloride (BCI3) with ammonia (NH3) and thermal decomposition of borane trimethylamine (BTMA) complex at 875 K and 1 125 K in a tube furnace. Then they were sintered at 1400 K and 1525 K. B coating was done by the reaction of BCI3 with hydrogen (H2) at 1250 K and then sintering at 1400 K and 1525 K also. In PECVD process, BN and B coating on the fuels were accomplished by the reaction of BCI3 with NH3 and BCI3 with H2 in the medium of argon (Ar) plasma created at 650 W and 500 W respectively, at in27.12 MHz. The deposited BN and B were identified by infrared (IR) spectrum. The morphology of the coating was analyzed by using scanning electron microscope (SEM) photographs. The grainy, plate and rod like BN structures and plate and string like B structures were observed. By using WIMS-D/4 computer code the effect of BN and B coating thickness on the burn-up of the fuel was studied. The optimum thickness ratio of B to BN was found as 4, and their thicknesses were 40 and 10 \xm respectively. By using the coated fuel the burn-up and also the core-life of the reactor increases.