Mineralogical and geochemical comparison of skarns in the Akdağmadeni, Akçakışla and Keskin districts, central Anatolia Turkey
Akdağmadeni, Akçakışla ve Keskin bölgelerindeki skarn yataklarının mineralojik ve jeokimyasal karşılaştırılması, Orta Anadolu, Türkiye
  1. Tez No: 68334
  2. Yazar: İLKAY KUŞCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN ERLER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Akdağmadeni, Akçaksşia, Keskin, Central Anatolia, geochemistry, garnets, pyroxenes, skam, oscillatory zoning. iv
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 212
Özet
öz AKDAĞMADENİ, AKÇAKîŞLA VE KESKİM BÖLGELERİNDEKİ SKARN YATAKLARİNİN MİNERALOJİK VE JEOKİMYASAL KARŞİLAŞTİRİLMASİ, ORTA ANADOLU, TÜRKİYE KUŞÇU, İikay Doktora, Jeoloji Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ayhan Erler Ekim, 1997, 192 sayfa Çalışmanın amacı skarn oluşumu sırasındaki (1) mineral topluluklarını ve bileşimlerini tespit etmek, (2) mineralojik ve jeokimyasal farklılıkları ortaya koymak (3) hidrotermal sistemdeki fiziksel ve kimyasal değişiklikleri araştırmaktır. Orta Anadolu Kristalen Karmaşığı içinde yeraian Akdağmadeni, Akçakışla ve Keskin bölgelerindeki 11 skam zuhurundan alınan örnekler petrografik, mineralojik ve jeokimyasal olarak incelenmiştir. Çalışılan bölgelerdeki skarniar Gümüşler ve Aşıgediği metamorfikierinin mermerleri ile granitoyidlerin dokanakları boyunca gözlenir. Endoskarnlar sadece Akçakışla bölgesinde vardır ve Akçakışla Graniti'nin skarnlaşmasını temsil eder. Garnet-piroksen, epidot ve vollastonit skam olmak üzere üç tip ekzoskam tanımlanmıştır. Granat-piroksen skarniar ilerleyen skarn topluluğunu temsil eder ve baskın mineral gamet olmak üzere piroksen, hematit, manyetit, piroîin, ve pirit l minerallerinden oluşmaktadır. Epidot skarniar, öncel garnet-piroksen skamlann hidrotermal çözeltilerle yeniden dengeye ulaştığı skam topluluğunu temsil etmektedir. Bu skarniar epidot, piroksen, wollastonit, tremolit, kalsit, kiorit, kuvars, sfalerit, galen, kalkopirit, pirit II minerallerini içermektedir. Vollastonit skarniar çoğunlukla vollastonit ve onunla birlikte bulunan pirit, sfalerit hematit ve manyetit minerallerinden oluşmaktadır. Granat-piroksen skarnlanndaki gametler sahnımfı zonlar gösterirler. Salınımlı zoniann optik incelenmeleri çoğunun dar, ve daigalanmalı zonlanmaörgüsüne yoiaçan koyu ve açık zonlar arasındaki geçişin keskin olduğunu göstermektedir. Daigalanmaiı zonlanma, skam hidrotermal sistemi içinde kırıklanmaiann başlamasıyla kontrol edilen hidrotermal çözeltilerdeki periyodik değişimlerle açıklanmaktadır. Granatlar, hücreli yapısı, çözünme yapısı ve çizikler gibi yüksek akış oranlan ve hızlı kristal büyümesi sonucu gelişen bazı morfolojik yapılar göstermektedir. Hızlı kristal büyümesinin nedenleri granat oluşturan bileşenlerin kimyasal potansiyelindeki ve oksijen fugasitesindeki periyodik değişimlerdir. Granatlann EMP analizleri, granatların Ad10o ile Gro92.01Ad7.50Spo.43 arasında değişen grossular andradiî (grandit) olduklannı göstermektedir. Granatlann AI2O3 ve Fe203(D miktarları, andradit ve grossular miktarlarında olduğu gibi merkezden çepere doğru dalgalanma gösterir. Daigalanmaiı zonlanma, Al'nin Fe'ye karşı aktivite oranındaki değişimlerin, sıvı ile mineral arasındaki Al ve Fe dağılımındaki değişimlerin ve oksijen fugasitesindeki değişimlerden kaynaklanan oksidasyon potansiyelindeki değişimlerin göstergesidir. Barajdoğusu ve Evciboyuntepe yataklanndaki gametlerin çeperlerinde andradit bileşimlerinde göreceli bir artış vardır. Bu da bu çeperlerdeki gamet bileşimlerinin merkezdekilere göre sıcaklığın daha düşük, oksijen fugasitesinin daha yüksek, tuzluluğun daha düşük olduğu bir sistem tarafından kontrol edildiğini göstermektedir. Özgebaca ve Karamağara yataklanndaki gametlerin grossularca zengin olmasının sebebi Al' ce zengin bir protolit tarafından kontrol edilen ilksel metamorfizmaya bağlanmaktadır. Akdağmadeni bölgesindeki piroksenler hedenberjit ve diyopsit, Akçakışla'dakiler ise diyopsittir. Piroksenler ayrıca Bayramali'de Johanseniîik (Pb-Zn sülfid birlikteliğinin tipik minerali), Çiçekiitepe ve Radarbaca'da diyopsitik olarak sınıflandırmaktadır. Barajdoğusu ve Özgebaca yataklanndaki piroksenler hedenberjit ve diyopsit arasında değişmektedir. Skarnlar ve onlarla birlikte bulunan granitoyidler arasındaki korelasyonlar, majör ve iz elementlerle Marker tipi diyagramların kullanılmasıyla yapılmıştır. Akdağmadeni, Akçakışia ve Keskin bölgelerindeki granitoyidler W,Zn,Cu,Mo ve Sn skamlanyla birlikte bulunan granitoyidlerin dağılım şekillerini vermektedir. Anahtar Kelimeler Akdağmadeni, Akçakışia, Keskin, Orta Anadolu, Gamet, piroksen jeokimya, skam, daigalanmaiı zonlanma. vi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RUSNERALOGSCAL AND GEOCHEMICAL COMPARISON OF THE SKARNS IN THE AKDAGWf ADEN!, AKÇAKIŞLA AND KESKİN DISTRICTS, CENTRAL ANATOLIA, TURKEY KUŞÇU, İlkay Ph.D., Department of Geological Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ayhan ERLER October 1997, 192 pages The purposes of this study are (1) determination of the mineral assemblages and compositions, (2) establishment of mineralogical and geochemical differences, and (3) investigation of the physical and chemical changes in the evolution of hydrotherma! system during skarn formation using the mineral chemistry data. It is based on petrographical, mineralogical and geochemical study of samples from 11 skarn occurrences in the Akdağmadeni, Akçakışla and Keskin districts within the Central Anatolian Crystalline Complex (CACC). The skams in these districts are exoskarns and endoskarns. Endoskarns are present only in the Akçakışla district and represent the skamization of the Akçakışla Granite. Exoskarns are observed at all districts. Three types of exoskarns were identified as garnet-pyroxene, epidote and wnilacfrnnitsa ckarncThe optical examination shows that many are narrow, and exhibit sharp contacts between the dark and light colored bands giving rise to a fluctuating pattern, due to the cyclical variations in the composition of the hydrothermal solutions controlled by fracturing. The garnets also exhibit dissolution structures, striations, and cellular structures and morphological transitions from planar to cellular structures due to high flow rates and rapid crystal growths. The main reasons of high growth rates are the periodic changes in the chemical potentials of the garnet forming components and in the oxygen fugacity of the system. The EMP analyses of garnets show that they are grossular-andradiie (grandite) garnets ranging from Adioo to Gro92.01Spo.43. The Al203 and Fe203(D contents of garnets fluctuate from core to rim and as do the andradite and grossular contents. The oscillatory zoning reflects changes in the activity ratio of Ai to Fe, changes in the distribution of A! and Fe between fluid and mineral, and changes in the oxidation potential controlled mainly by the changes in the oxygen fugacity of the hydrothermal system. There is a relative enrichment of andraditic garnets in the rims of Evciboyuntepe (Akdağmadeni district) and Barajdoğusu (Akçakışla district) samples indicating that the garnet compositions were controlled partly by a system with lower temperatures, higher oxygen fugacities, and lower salinities compared to that of cores. The relative enrichment of grossularitic garnets in the Özgebaca (Akçaktşla district) and Karamağara (Keskin district) occurrences is related to the initial contact metamorphism controlled by Al-rich protolith. Pyroxenes from the district are diopsides and hedenbergites, and those in the Akçakışla are diopsides. They are also classified as johannsenitic (typical for Pb-Zn sulfide associations) in the Bayramali occurrence and diopsidic in the Çiçeklifepe and Radarbaca (Akdağmadeni district) occurrences. In the Akçakışla district, the pyroxenes in the Barajdoğusu and özgebaca occurrences range from hedenbergite to diopside. The correlations between skams and associated granitoids within the studied districts are evaluated using Marker type diagrams with major and trace elements. The granitoids within the Akdağmadeni Akçaksşla and Keskin districts exhibit characteristic distribution patterns of the plufons associated with W, Zn, Cu, Mo and Sn skams.