Arabesk rap müziği ve kültürel kimlik inşası: Gaziantep ortaokul gençliği örneği
Arabesque rap music and cultural identity building: Gaziantep secondary school youth example
  1. Tez No: 683360
  2. Yazar: ENGİN KELEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN GÖKGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Music, Sociology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Popüler Müzik, Arabesk Rap, Kimlik İnşası, Popular Music, Arabesque Rap, Identity Construction
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim ve Toplumsal Dönüşüm Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu çalışma, arabesk rap müziğinin farklı kodları bir araya getirdiği yapısıyla dinleyici kitlesi üzerinde nasıl anlamsal bir evren oluşturduğunu, bu popüler müzik türünü dinleyen gençlerin kendilerini ortaya koyma ve kimlik inşa etme süreçlerindeki bağlantıları anlamayı amaçlamıştır. Hip-hop kültürünün temel parçalarından biri olan rap müzik Amerika'da doğmuş ve sonrasında dünyanın farklı bölgelerinde yankı bulmuştur. Türkiye'deki popüler müziklerden biri olan arabesk müzik, özellikle 2000'li yıllardan itibaren rap müzikle kesişmiş ve böylelikle bazı grupların kendilerini ifade etme alanı bulduğu arabesk rap müziği öne çıkmıştır. Özellikle bazı genç grupların kendilerini ortaya koymasında bu müziğin işlev gördüğü anlaşılmıştır. Popüler müziklerin gençler üzerindeki etkinlikleri düşünüldüğünde arabesk-rap müziği de bu grupların kendilerini ifade edebileceği, çevresiyle etkileşime ve iletişime geçebileceği, kimliklerini inşa edebileceği bir alan oluşturmuştur. Nitel bir araştırma olan bu çalışmada derinlemesine görüşme ve gözlem yöntemleri kullanılmış; arabesk rap dinleyicisi olan görüşmecilerin sosyo-ekonomik açıdan dezavantajlı bir konumda oldukları, sanatçılar ve dinleyiciler arasında benzer yaşam deneyimlerinin olduğu, görüşmecilerin çeşitli duygularını ortaya koymada arabesk rapin önemli bir işlevi olduğu görülmüştür. Özellikle sosyal medya üzerinden varlık gösteren bu müziğin gençlerin kimliklerini inşa edebilecekleri, otoritelere karşı mikro direnişler gösterebilecekleri, akranlarıyla etkileşimlere girebilecekleri bir saha yarattığı anlaşılmıştır. Dolayısıyla her popüler müzik gibi arabesk rap de kendi katılımcılarının dünyasına hitap etmekte; onların karşı çıkışlarını, arkadaşlık ilişkilerini, duygularını deneyimledikleri bir mübadele ortamı sağlamaktadır. Genellikle olumsuz eleştirilere maruz kaldığı görülen bu müziğin ve bileşenlerinin arka planının anlaşılması ve yeni çalışmalar için fikir vermesi bu çalışmayı önemli kılan noktalar arasındadır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to understand how arabesque rap music creates a semantic universe on the audience with its structure where it combines different codes, and the connections in the processes of presenting themselves and building identity of young people who listen to this popular music genre. Rap music, one of the main parts of hip-hop culture, was born in America and later found an echo in different parts of the world. Arabesque music, which is one of the popular music in Turkey, has intersected with rap music especially since the 2000s, and thus, arabesque rap music, in which some groups found a space to express themselves, came to the fore. It has been understood that this music has a role especially for some young bands to reveal themselves. Considering the activities of popular music on young people, arabesque-rap music has also created a space where these groups can express themselves, interact and communicate with their surroundings, and build their identities. In-depth interview and observation methods were used in this qualitative study; It has been observed that the interviewees who are arabesque rap listeners are in a socio-economically disadvantaged position, have similar life experiences between artists and listeners, and arabesque rap has an important function in revealing the various feelings of the interviewees. It has been understood that this music, which is especially present on social media, creates a field where young people can construct their identities, show micro-resistance against authorities, and interact with their peers. Therefore, like every popular music, arabesque rap also appeals to the world of its participants; It provides an environment of exchange where they experience their opposition, friendship relations and feelings. Understanding the background of this music and its components, which is generally seen to be exposed to negative criticism, and giving ideas for new studies are among the important points of this study.