Tenis oyuncularında raketli ve raketsiz şekilde yapılan farklı sprint performanslarının karşılaştırılması
Comparison of different sprint performances with and without racquets in tennis players
- Tez No: 683418
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİCLE ARAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Spor, Physiology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Egzersiz fizyolojisi, performans, rekabetçi tenis oyuncuları, tekrarlı sprint, yön değiştirme yeteneği
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Tenis, maksimal eforla yapılan tekrarlı sprintlerin bulunduğu ve yön değiştirme yeteneğiyle doğrudan ilişkili bir spordur. Sprint sırasında yön değiştirebilme yeteneği tenis branşında geliştirilmesi gereken temel bir özelliktir ve başarı için etkili bir faktör olarak görülmektedir. Sporcular ani hızlanma, yavaşlama ve yön değiştirme hareketlerini yapabilmeleri için farklı yön ve mesafelere doğru tekrarlı sprint çalışmalarını uygularlar. Bu hareketleri performans sporcuları maç boyunca raket ile gerçekleştirmektedirler. Bu nedenlerden dolayı bu çalışmanın amacı 3 farklı sprint testinin tenis sporcularında raketli ve raketsiz şekilde karşılaştırılmasını incelemek amacıyla yapılmıştır. Bu üç farklı test; doğrusal tekrarlı sprint, mekik tekrarlı sprint (180°) ve yön değiştirmeli tekrarlı sprinttir (100°). Bu çalışmaya 13-17 yaş aralığında erkek turnuva oyuncuları katılmıştır. Araştırmada randomize ve kendinden kontrollü çalışma tasarımı kullanılmıştır. İlk olarak raketli tekrarlı sprint testleri gerçekleştirilmiştir. Raketli tekrarlı sprint testleri bittikten sonra uygulamasız döneme geçilmiştir ve bu dönem en az 48 saat olarak belirlenmiştir. Uygulamasız dönemin ardından raketsiz tekrarlı sprint testleri uygulanmıştır. Bütün testler sert zemin ve kapalı kortta gerçekleştirilmiştir. Raketli ve raketsiz sprint ortalamalarının karşılaştırmalarında, Bağımlı Örneklem T testi (Paired T test) kullanılmıştır. Raketli veya raketsiz şekilde üç farklı sprint uygulamasının ortalama karşılaştırmalarında ise Tekrarlı Ölçümlerde Varyans analizi kullanılmıştır. Tüm analizlerde alfa değeri 0,05 olarak kabul edilmiştir. RDTS, RMTS, RYDTS testleri arasında bazı fizyolojik (KAHort, KAHmaks) ve performans parametrelerinde (EİSZ, EİSZort) anlamlı farklılık vardır (p=,001). DTS, MTS, YDTS testleri arasında bazı fizyolojik (KAHort, KAHmaks) ve performans parametrelerinde (EİSZ, EİSZort) anlamlı farklılık vardır (p=,001). Raketli ve raketsiz testlerin karşılaştırılmasında ise EİSZ ve EİSZort anlamlı farklılık vardır (p=,001) ancak fizyolojik parametrelerde (KAHdin, KAHort, KAHmaks, AZDmaks) anlamlı farklılık yoktur (p>,05). Bu sonuçlara göre, saniyenin hatta salisenin önemli olduğu tenis gibi sporlarda farklı yönlere doğru yapılan tekrarlı sprint çalışmaları antrenman programına dâhil edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Tennis is a sport in which repeated sprints are performed with maximal exertion anda re directly related to the ability to change direction. The ability to change direction during a sprint is a fundamental feature that needs to be developed in the tennis industry and is seen as an effective factor for success. Athletes prastice repeated sprint exercises in different directions and distances in order to perform sudden acceleration, deceleration and changing direction. Performance athletes perform these movements with a racket throughout the match. For these reasons, the aim of this study was to examine the comparison of 3 different sprint tests with and without racquets in tennis athletes. These three different tests are straight repeated sprint, shuttle repeated sprint (180°) and change-of-direction repeated sprint (100°). Male tournament players between the ages of 13 and 17 participated in this study. Randomized and selfcontrolled study design was used in the research. First, repeated sprint tests with racquet were performed. After repeated sprint tests with racquet were completed, the practice-free period was switched and this period was determined to be at least 48 hours. After the practice-free period, repeated sprint tests without racquets were applied. All tests were conducted on hard ground and indoor court. The Paired Sample t Test was used to compare the averages of racquet and non-racquet sprint variables. Variance analysis was used in repeated measurements in average comparisons of three different sprint applications with or without racquets. In all analysis, the alpha value was assumed to be 0.05. There were found significant differences in some physiological (HRmean, HRmax) and performance parameters (STbest, STmean) between RSt, RSh, RCOD tests (p=.001), and between St, Sh, COD tests (p=.001). In comparison of racquet and non-racquet tests, the differences observed in STbest and STmean (p=.001) were statistically significant, but no significant difference was found in physiological parameters (HRrest, HRmean, HRmax, RPEmax) (p>.05). In accordance with the results, it could be stated tha repeated sprints in different directions in sports such as tennis, where seconds or even miliseconds are important, should be included in the training program.