Impact of (flow rate/capacity) on average travel speed on urban highways characterized by signalized intersections
Sinyalize kavşaklı şehiriçi yollarda akım oranı/kapasite değerinin ortalama seyahat hızına etkisi
  1. Tez No: 68346
  2. Yazar: NEHAD ALOMARİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZDEMİR AKYILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ortalama Seyahat Hızı, Akım Oranı, Kavşak Kapasitesi, Sinyalize Kavşaklar, Şehiriçi Yollar. VI, Average Travel Speed, Flow Rate, Intersection Capacity, Signalized Intersections, Urban Highways. IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
oz SİNYALİZE KAVŞAKLI ŞEHİRÎÇİ YOLLARDA AKIM ORANI/KAPASİTE DEĞERİNİN ORTALAMA SEYAHAT HIZINA ETKİSİ Alomari, Nehad Doktora, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Özdemir Akyılmaz Kasım 1997, 169 sayfa Ortalama Seyahat Hızı (OSH), şehiriçi yollarında hizmet seviyesini belirlemek için kullanılan tek parametredir. OSH'nin tersi olan, Ortalama Seyahat Süresi, ulaşım ağının yoğunlaştığı iki denge kanununun ana etmenidir. Buna göre bu çalışmanın amacı, OSH'yi basit ölçülebilen bir değişken ile ifade edebilecek bir modelin kurulmasıdır. Buradaki değişken, sinyalize kavşak yaklaşımında OSH'nin tahmin edilmesi gereken karayolu kesimi yönünde, ölçülen akım/kapasite orandır.Bu amacı gerçekleştirmek için, Amman'daki dört sinyalize kavşakta araç takip etme tekniğiyle arazi çalışmaları yapılmış ve bu şekilde veriler elde edilmiştir. Verilerin analizi, bu amaç için denenmiş ve bilinen modeller arasında, modifiye edilmiş Drake modelinin en iyi model olduğunu ispatlamıştır. Üç parametresinden dolayı esnek olmasının yanında, bu model OSH'yi dar bir aralıkta ve %95 lik güvenirlik payı ile tahmin edebilme yeteneği göstermiştir. Trafik sinyal parametreleri, birinden diğerine farklılık gösterdiğinden, modeli bir çok sinyal parametresi seçeneği için uygun hale getirecek bir metod geliştirme zorunluluğu doğmuştur. Buna göre üç sinyal parametresinin (etkili yeşil zamanı, devir zamanı, geliştirme ayarlama faktörü) etkileri parametrik analizler ile incelenmiştir. Bu analizlerde, model parametrelerini, üç sinyal parametresi ile ifade edebilmek amacıyla, iki denklem geliştirilmiştir. Bu denklemlerde, model, sinyalize kavşaklı şehiriçi yollarında, değişik trafik sinyal parametreleri için, OSH'yi tahmin edebilme yeteneğini kazanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IMPACT OF (FLOW RATE/CAPACITY) ON AVERAGE TRAVEL SPEED ON URBAN HIGHWAYS CHARACTERIZED BY SIGNALIZED INTERSECTIONS Alomari, Nehad Ph. D., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Özdemir Akyılmaz November 1997, 169 pages Average Travel Speed (ATS) is the sole parameter used to determine the level of service for urban highways. Average travel time (which is the reciprocal of ATS) is the main item on which the two equilibrium laws of a transportation network are centred. Accordingly, the objective of this study is to develop a model which expressses ATS in terms of a simple measurable variable. This variable is the (flow rate/capacity) ratio measured at signalized intersection approach in the direction of the highway section for which ATS is required to be estimated. inTo acheive this objective, data was obtained through extensive field work which was carried out at four signalized intersections in Amman employing the chase-car technique. Analysis of data proved that a modified form of Drake model is the best of several well-known models tested for this purpose. Being flexible through its three parameters, this model showed a capability to estimate ATS within a narrow range of 95% confidence interval. As the traffic signal parameters change from one signal to another, it was necessary to develop a methodology to make the model adaptable for various signal parameters' choices. Accordingly, the impact of the three signal parameters (effective green time, cycle time and progression adjustment factor) was thoroughly studied through extensive parametric analysis. Two equations were developed through these analyses to express the model parameters in terms of the three signal parameters. Through these equations, the model gained the capability to estimate ATS on a wide range of urban highways characterized by signalized intersections at any choice of traffic signal parameters.