Development of a general interface model
Genel interfaz model gelişimi
- Tez No: 68347
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL TOSUN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Arafaz, çoklufaz, geçiş bandı. vı, Interphase, multiphase, transition band. IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 261
Özet
oz GENEL INTERFAZ MODEL GELİŞİMİ Akşahin, İlhan Doktora, Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi : Prof. Dr. İsmail Tosun Eylül 1997 243 sayfa Taşınım olaylarını anlamak için var olan metotlar, tek fazlı sistemler için etkili olmalarına karşın, interfaz içeren sistemler için klasik ve etkisiz kalmaktadırlar. İnterfaz sistemleri karmaşık ve tanımsız yapıya sahiptirler. Bu, hacim paylaşımı veya katmanlama detaylarına verilmesi gereken ilginin yeter sizliğine yol açar. Bu nedenle, girişimler, öncü membran tipi yaklaşımlardan kaynaklanan tarihsel-algılama-model-iletimi esası üzerine kuruludur. Yapısal karmaşıklıklar, algılama, teori ve deneysellik arasındaki dengesizlikten kaynaklan maktadır. Klasik yaklaşımlarda da görülen bu tür karmaşıklıklar, interfaz içeren sistemlerin katmanlama karakteristiklerini geliştiren yeni bakış açısı ile ortadan kaldırılabilir. Bu gereksinim, klasik olmayan korrelasyon düzeninin geliştirilmesi ile karşılanır. Elde edilen geçiş bant kavramı, klasik moleküler yaklaşımlarda da ele alındığı gibi, parçacık dinamiğinin temel prensiplerini esas alır. Sonuçta elde edilen geçiş bant kavramı, klasik moleküler yaklaşımlar karşısında avantajlıdır. En önemli avantaj, sistem karakteristiklerini açıkça yansıtma özelliğine sahip olan mikroskopik denklemleri, moleküler skala kökenli faz oluşumu cinsinden sağlamasıdır. Elde edilen iki boyutlu denklemler, mikroskopik performanslarını göstermek amacıyla, ıslanma olayları ve temas açısı çalışmalarında elastikiyet sağlayan temsili yapısından dolayı üç fazlı sisteme uygulanmaktadır. Bu uygu lama, aynı zamanda, literatürdeki klasik mikroskopik yaklaşımlarla karşılaştırarak desteklenmiştir. Büyüklük sıra analizi, daha sonra, makroskopik temas açısı ve kapiler bölgenin uygun aralığını saptamak için Laplace denkleminin çözümüüzerinde uygulanmıştır. Bu analiz, Young denkleminin geçerliliği üzerine yapılan çelişkili tartışmaları ispatlamaya yönelik olan döngüsel bazı mevcut mikroskopik yaklaşımları test etme ve sınırlama özelliği sergiler. Bunu izleyen kapsamlı formülasyon, doğal olarak, katıya yakın faz içerisindeki temas açısı ve film profillerini sağlar. Duvara yakın bölge karakterizasyonu, kapiler, geçiş ve yüzeyde tutunma boyut skalalarını ortaya çıkartan bölge oluşturma ile sağlanmaktadır. Bu çalışmada, parametre tahminleri için çözünülebilirlik ve sınırlama şartları geliştirilmiştir. Daha sonra, zaman bağımlı serbest yüzey konfigürasyonları doğrusal denge analizi çerçevesinde formüle edilmiştir. Son olarak, dinamik temas açısı ve film profilleri, yukarıdaki uygulamalardan elde edilen detaylar kullanılarak formüle edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF A GENERAL INTERFACE MODEL Akşahin, Ilhan Ph.D., Chemical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ismail Tosun September 1997 243 pages Existing methods to understand the transport processes, although ef fective for single phase systems, remain classical and ineffective for the interphase bearing systems. Interphases have complex and indefinite structure. This causes insufficient regard to be given to the details of the volume sharing or layering. Therefore, the attempts exist as constructed on the historically-intuitive-model- transmission basis originating from the pioneering membrane-like approaches. The structural complexities arise from the imbalance amongst the intuition, the ory and experimentation. Such complexities involving the classical approaches can be overcome with a new perspective to improve the layering characteristics of interphase bearing systems. This need is accomplished by the development of nonclassical correlation scheme. The resultant transition band concept is based on the same fundamental principles of particle dynamics as employed by the classical molecular approaches. The consequent transition band concept is derivationally advantageous over the classical molecular approaches. The major advantage is that it provides the microscopic equations to possess the nature of explicitly re flecting the system characteristics in terms of the phase existency of the molecular scale origin. To show their microscopic performance, the resultant microscopic (2-D) equations are applied to a 3-phase system for its representative nature of providing the elasticity in studying the wetting phenomena and contact angle. The application is simultaneously compansated for by comparisons with the clas sical microscopic approaches given in literature. The order of magnitude analysis iiiperformed on the solution of the Laplace's equation is shown to determine the convenient range of the macroscopic contact angle and that of the capillary zone. This analysis exhibits the characteristics of testing and constraining the existing set of microscopic approaches in a cyclic competition to prove the controversial discussion on the validity of the Young's equation. Subsequent rigorous formu lation, then, provides the contact angle and film profiles within the near solid phase. The near wall region characterization is performed by the zonal con struction emerging the capillary, transition and adsorption length scales. The conditions for the solvability and constraints are developed for the parameter es timations. The free surface time dependent configurations are, then, formulated within the context of the linear stability analysis. Consequently, dynamic contact angle and film profiles are formulated with the utilization of the details obtained from the preceeding applications.