Küçük hücreli dışı akciğer kanseri (skuamöz hücreli karsinom) neoadjuvan kemoterapi alan hastalarda radyolojik ve patolojik parametrelerin nüks ve sağkalım ile ilişkisinin retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of the relationship of radiological and pathological parameters with relaps and survival i̇n patients with squamous cell lung cancer receiving neoadjuvant chemotherapy
- Tez No: 683461
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ADEM DELİGÖNÜL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: skuamöz hücreli akciğer kanseri, neoadjuvan tedavi, sisplatin, patolojik tam yanıt, squamous cell lung cancer, neoadjuvant therapy, cisplatin, pathological complete response
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Akciğer kanseri kanser ilişkili mortalitenin en önemli nedenidir ve rezektable olmayan hastaların tedavisi halen tartışmalıdır. Bu çalışmada neoadjuvan kemoterapi alan metastatik olmayan skuamöz hücreli akciğer kanseri hastalarında klinik, radyolojik ve histopatolojik parametrelerin nüks ve sağ kalım ile olan ilişkisinin araştırılması hedeflenmiştir. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı'nda 1 Ocak 2009 ve 31 Aralık 2019 tarihleri arasında skuamöz hücreli akciğer kanseri tanısı ile neoadjuvan kemoterapi uygulanan ve Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi bölümünde opere edilen 173 hasta retrospektif olarak incelendi. Hastaların demografik özellikleri, tanı tarihleri, neoadjuvan kemoterapi protokolleri ve kür sayıları, postoperatif patolojileri, postoperatif aldıkları kemoterapiler, lokal nüks ve uzak organ metastazı, genel ve hastalıksız sağ kalım bilgileri araştırıldı. Bulgular IBM SPSS 23.0 programı ile değerlendirildi. Çalışmaya katılan hastaların %95,4'ü erkek, %98,3'ü sigara içmekte ve medyan yaşı 61,6'dır. 67 hastanın eksitus olduğu çalışmada hastalıksız sağ kalım medyan değeri 66,1 ay olarak bulundu. Demografik özelliklerin hastalıksız sağ kalımı etkilemediği görülen çalışmamızın çok değişkenli cox regresyon analizinde neoadjuvan olarak verilen sisplatin içerikli rejimlerin (p=0.001) ve patolojik tam yanıtın (p=0.009) hastalıksız sağ kalımda etkili olan bağımsız faktörler olduğu görüldü. Sonuç olarak skuamöz hücreli akciğer kanserli hastalarda neoadjuvan tedavi olarak sisplatin bazlı rejimlerin tercih edildiği hastalarda ve patolojik tam yanıtlı hastalarda hastalıksız sağ kalım ile anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Literatürde sadece skuamöz hücreli alt tipin incelendiği az çalışma olmasına rağmen bulgularımız literatürü destekler niteliktedir.
Özet (Çeviri)
Lung cancer is the most important cause of cancer-related mortality and the treatment of unresectable patients is still controversial. In this study, it was aimed to investigate the correlation of clinical, radiological and histopathological parameters with recurrence and survival in squamous cell lung cancer patients receiving neoadjuvant chemotherapy. 173 patients who underwent neoadjuvant chemotherapy with the diagnosis of squamous cell lung cancer between January 1, 2009 and December 31, 2019 in the Medical Oncology Department of Uludağ University Faculty of Medicine and were operated in the Thoracic Surgery Department of Uludağ University Faculty of Medicine were retrospectively analyzed. Patients' demographic characteristics, diagnosis dates, neoadjuvant chemotherapy protocols and number of cycles, postoperative pathologies, postoperative chemotherapy, local recurrence and distant organ metastasis, general and disease-free survival information were investigated. Results were evaluated with IBM SPSS 23.0 program. Patients who are participating in the study, 95.4% were men, 98.3% smoked, and the median age was 61.6 years. In the study in which 67 patients died, the median disease-free survival was found to be 66.1 months. In the multivariate cox regression analysis of our study, where demographic characteristics did not affect disease-free survival, it was seen that the neoadjuvant cisplatin-containing regimens (p=0.001) and pathological complete response (p=0.009) were independent factors affecting disease-free survival. In conclusion, it was observed that there was a significant correlation with disease-free survival in patients with squamous cell lung cancer who preferred cisplatin-based regimens as neoadjuvant therapy and in patients with pathological complete responses. Although there are few studies in the literature on only squamous cell subtypes, our findings support the literature.