Diz osteoartritli hastalarda balneolojik tedavilerin (peloidoterapi ve hidroterapi) ağrı, fonksiyon ve yaşam kalitesi üzerine etkisi
Effect of balneological treatments (peloidotherapy and hydrotherapy) on pain, function and quality of life in patients with knee osteoarthritis
- Tez No: 683462
- Danışmanlar: PROF. DR. MİNE KARAGÜLLE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Tıbbi Ekoloji ve Klimatoloji, Medical Ecology and Climatology
- Anahtar Kelimeler: Hidroterapi, Peloidoterapi, Diz Osteoartriti, Hydrotherapy, Peloidotherapy, Knee Osteoarthritis
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç: Hidroterapi ve peloidoterapi kombinasyonu şeklinde uygulanan balneolojik tedavinin, diz osteoartritli hastalarda etkinliğini klinik ölçeklerle değerlendirmek ve ağrı, fonksiyon ve yaşam kalitesi üzerine etkisini saptamaktır. Gereç ve Yöntem: American College of Rheumatology kriterlerine göre diz OA tanısı almış, 60 hasta bilgisayar ortamında randomizasyonla iki gruba ayrıldı. Çalışma grubundaki hastalara 38°C sıcaklığında hidroterapi havuzunda 20 dakika tam banyo uygulaması sonrasında her iki diz bölgesine 43°C sıcaklıkta tıbbi çamur uygulaması yapıldı. Çalışma grubundaki hastalar 2 hafta boyunca hafta içleri olmak üzere 10 gün tedavi aldılar. Kontrol grubundaki hastalara ise balneolojik tedavi uygulanmadı. Hastalar tedavi öncesi/1. gün, tedavi sonu/12. gün ve 3. ayda ağrı (VAS), hastanın ve doktorun global değerlendirmesi (VAS), Lequesne diz indeksi, Western Ontario ve McMaster Üniversiteleri indeksi (WOMAC) ve Nottingham Sağlık Profili (NHP) klinik ölçeklerini kör hekimle birlikte doldurdu. Her kontrolde hastalardan rutin biyokimya istendi. Bulgular: VAS ağrı, hasta ve hekimin global değerlendirmesi skorlarında başlangıca göre, tedavi bitimi ve 3.ay kontrollerinde çalışma grubunda istatiksel olarak anlamlı iyileşme görülürken kontrol grubunda değişim izlenmedi. WOMAC tutukluk dışında WOMAC alt grupları ve WOMAC total skorlarında; çalışma grubunda başlangıca göre 3.ay kontrollerinde istatiksel olarak anlamlı düşüş izlenirken, kontrol grubunda anlamlı düşüş izlenmedi. Lequesne diz indeksi çalışma grubunda, 12.gün ve 3.ay skorlarında başlangıca göre istatiksel anlamlı iyileşme gözlenirken kontrol grubunda anlamlı değişim izlenmedi. Nottingham Sağlık Profili (NHP) ağrı, duygusal reaksiyonlar, fiziksel hareket ve enerji skorlarında çalışma grubunda 12.günde başlangıca göre istatiksel olarak anlamlı iyileşme gözlendi, 3.ayda da enerji skoru dışında bu anlamlı fark devam etti. Kontrol grubunda ise başlangıca göre 12.gün ve 3.ay skorlarında istatiksel açıdan anlamlı değişim izlenmedi. CRP seviyelerinde her iki grupta da istatiksel olarak anlamlı değişim izlenmedi. Sonuç: Diz osteoartritli hastalara uygulanan balneolojik tedavinin (hidroterapi ve peloidoterapi), diz osteoartritinde ağrı, fonksiyonel durum ve yaşam kalitesi üzerine olumlu etkisi klinik ölçeklerle desteklenmiştir ve bu kombine balneolojik tedavi yöntemi diz osteoartritinde etkili bir tedavi seçeneğidir.
Özet (Çeviri)
Objective: To evaluate the efficacy of balneological treatment applied as a combination of hydrotherapy and peloidotherapy in patients with knee osteoarthritis with clinical scales and to determine its effect on pain, function, and quality of life. Material and Method: Sixty patients diagnosed with knee osteoarthritis according to the criteria of the American College of Rheumatology were divided into two groups by computerized randomization. The patients in the study group were applied full bath for 20 minutes in the hydrotherapy pool at 38°C, and then, medical mud was applied to both knees at 43°C. The patients in the study group received treatment for 10 days, on weekdays for 2 weeks. Balneotherapy was not applied to the patients in the control group. Patients completed the clinical scales of pain (VAS), patient and physician's global assessment (VAS), Lequesne knee index, Western Ontario and McMaster Universities index (WOMAC), and Nottingham Health Profile with the blinded physician before treatment/day 1, end of treatment/day 12 and at 3 months. Routine biochemistry tests were requested from the patients at each control. Results: There was a statistically significant improvement in VAS pain, global assessment scores of patients and physicians compared to baseline, at the end of treatment and at the 3rd month controls in the study group, but no change was observed in the control group. Except for WOMAC stiffness, a statistically significant decrease was observed in the WOMAC subgroups and WOMAC total scores in the study group at the 3rd month controls compared to the baseline, while no significant decrease was observed in the control group. In the Lequesne knee index study group, a statistically significant improvement was observed in the 12th day and 3rd month scores compared to the baseline, while no significant change was observed in the control group. A statistically significant improvement was observed in Nottingham Health Profile (NHP) pain, emotional reactions, physical movement and energy scores in the study group on the 12th day compared to the baseline, and this significant difference continued in the 3rd month except for the energy score. In the control group, no statistically significant change was observed in the 12th day and 3rd month scores compared to the baseline. No statistically significant change was observed in CRP levels in both groups. Conclusion: The positive effect of balneological treatment (hydrotherapy and peloidotherapy) applied to patients with knee osteoarthritis on pain, functional status and quality of life in knee osteoarthritis has been supported by clinical scales, and this combined balneological treatment method is an effective treatment option in knee osteoarthritis.