Filistin'in deniz yetki alanları
Marine jurisdictions of Palestine
  1. Tez No: 683491
  2. Yazar: MOHAMMED MUSHTAHA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LİDER BAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Filistin Devleti'nin deniz yetki alanları, Oslo Antlaşmaları, Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi, Maritime jurisdiction areas of the State of Palestine, Oslo Accords, United Nations Convention on the Law of the Sea
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Deniz yetki alanları, güvenlik ve ekonomi gibi çeşitli etkenler nedeniyle devletler açısından büyük önem arz etmektedir. Devletlerin sahip oldukları deniz yetki alanlarında gerçekleştirdikleri ekonomik faaliyetlerin ciddi biçimde artış göstermekte olduğu gözlemlenmektedir. Filistin Devleti de deniz yetki alanlarına sahip olma hakkını haizdir. Çalışmada ayrıntılı olarak üzerinde durulacağı üzere, Filistin'in deniz yetki alanları, diğer herhangi bir devletin deniz yetki alanlarına göre oldukça farklı özellikler arz etmektedir. Bütün bu farklılıklarına rağmen, Filistin'in deniz yetki alanlarıyla ilgili akademik çalışmaların yeterli olduğunu söylemek oldukça güçtür. Filistin'in deniz yetki alanlarıyla ilgili akademik çalışmaların yetersizliğinin sebeplerinden biri, deniz yetki alanları ile ilgili sorunların, Filistin'in devlet olma statüsü ile iç içe geçmesi nedeniyle daha da karmaşık hal almasından kaynaklanmaktadır. Filistin'e uygulanan deniz ablukası da, gerek Filistin'in devlet olma statüsü, gerek Filistin'in deniz yetki alanlarından yararlanması bakımından meselenin farklı bir boyut kazanmasına sebep olmaktadır. Ayrıca, Filistin deniz yetki alanlarının belirlenmesi ile ilgili hükümler içeren Oslo Antlaşmalarıyla, Filistin'in de taraf olduğu 1982 tarihli Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi'nin ilgili hükümlerinin çatışması durumu da çalışma konusunun karmaşık bir hal almasına sebep olmaktadır. Tüm bu sorunlara ek olarak, Doğu Akdeniz bölgesiyle ilgili yaşanan gelişmeler de, Filistin deniz yetki alanlarının tespit edilmesi açısından çalışmanın önemini arttırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Maritime jurisdiction areas have a great importance for states due to various factors such as security and economy. It is observed that the economic activities of the states in the maritime jurisdiction areas are increasing significantly. The State of Palestine also has the right to have maritime jurisdictions. As will be discussed in detail in the study, the maritime jurisdiction areas of Palestine are quite different from the maritime jurisdiction areas of any other state. Despite all these differences, it is difficult to say that academic studies on Palestine's maritime jurisdiction areas are sufficient. One of the reasons for the inadequacy of academic studies on Palestinian maritime jurisdictions is that issues related to maritime jurisdictions are further complicated by the intertwining of Palestine's statehood status. The naval blockade applied to Palestine also causes the issue to gain a different dimension in terms of both Palestine's statehood status and Palestine's use of maritime jurisdiction areas. In addition, the conflict between the Oslo Agreements, which contain provisions regarding the determination of Palestinian maritime jurisdiction areas, and the relevant provisions of the 1982 United Nations Convention on the Law of the Sea, to which Palestine is a party, also causes the subject of the study to become complicated. In addition to all these problems, the developments in the Eastern Mediterranean region increase the importance of the study in terms of determining the Palestinian maritime jurisdiction areas.