Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesinde 2018-2020 yılları arasında yaşanan iş kazaları ve etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi
Evaluation of occupational accidents and affecting factors at Kartal Dr.Lütfi Kırdar City Hospital between 2018-2020
  1. Tez No: 683507
  2. Yazar: BİLAL YÜKSEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN ERSİN ŞİMŞEK, DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN ÇETİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: sağlık çalışanı, iş kazaları, kaza, iş sağlığı güvenliği
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Amaç:Kartal Dr.Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi çalışanlarının geçirdiği iş kazaları ve etkileyen faktörleri belirlemek ve iş sağlığı güvenliği uygulamalarına önlenebilirlik açısından destekleyici veriler elde etmekamaçlanmaktadır. Yöntem: Kesitsel ve tanımlayıcı nitelikteki araştırmamızda Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi çalışanlarının geçirmiş olduğu iş kazaları ve etkileyen faktörleri belirlemek,dahil edilme kriterlerine uyan 248 hasta dahil edilmiştir. Bulgular:Kartal Dr.Lütfi Kırdar Şehir Hastanesinde 2018 Ocak-2020 Mayıs yılları arasında 18 yaş ve üstü 248 hastane personelinin geçirdiği iş kazaları ve etkileyen faktörler retrospektif olarak araştırılmıştır. Katılımcıların %33,1 (n=82)'i erkek, %66,9'u kadın ve yaş ortalaması 30.0±9.7 yıl olarak saptanmıştır.Katılım oranı en çok ebe/hemşire grubundaen az hekim grubunda saptanmıştır. % 48,5'i 12 ve üstü , % 16,1'ı 9-12 yıl , % 35,5'i 8 yıl ve altı eğitim almıştır. En çok kaza ebe-hemşire grubunda, en az kaza hekim grubunda gerçekleşmiştir.Çok eğitimli ve az eğitimli olanlarda kaza daha sık gerçekleşmiştir. En sık etkilenen vücut bölgesinin üst ekstremite olduğu saptanmıştır.Kazalar tüm yıllarda en sık mesai saatlerinde gerçekleşmiştir. En sık kaza klinik servislerde (%33,5), yoğun bakımlarda (%19,4) ve ameliyathanelerde (%12,1) gerçekleşmiştir. En sık yaralanma sebebinin kesici ve delici alet yaralanması olduğu görülmektedir. Sonuç:Sağlık çalışanlarıçalışma ortamında geçirilen zaman içinde de çok sayıda mesleki risk ve tehlike ile karşı karşıya kalırlar. Hastaneler mesleki risk ve tehlikelerle en sık karşılaşılan çalışma alanlarıdır. Sağlık çalışanları bir yandan hastaların şifa bulması için çaba sarfederken diğer yandan kendilerinin sağlığını kaybetme riski ile karşı karşıya kalırlar. Bu nedenle sağlık çalışanlarında iş kazalarını engellemek önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose:It is aimed to determine the occupational accidents and the factors affecting the employees of Kartal Dr. Lütfi Kırdar City Hospital and to obtain supportive data in terms of preventability to occupational health and safety practices. Methods: In our cross-sectional and descriptive research, Kartal Dr. To determine the occupational accidents and affecting factors experienced by Lütfi Kırdar city hospital employees, 248 patients who met the inclusion criteria were included. Results: Occupational accidents of 248 hospital personnel aged 18 and over between January 2018 and May 2020 at Kartal Dr.Lütfi Kırdar City Hospital and the affecting factors were investigated retrospectively.33.1% (n = 82) of the participants were male, 66,9% were female, and the mean age was 30,0 ± 9,7 years.48,5% of them received 12 or more training, 16,1% 9-12 years, 35,5% 8 years or less.Most accidents occurred in the midwife-nurse group and the least accident occurred in the physician group.Accidents occurred more frequently in those who were highly educated and less educated.It was found that the most frequently affected body area was the upper extremity.Accidents have occurred most frequently during working hours in all years.The most frequent accidents occurred in clinical wards (33,5%), intensive care units (19,4%) and operating rooms (12,1%).It is observed that the most common cause of injury is sharp and piercing tool injury. Conclusions: During the time spent in the working environment, they are faced with many occupational risks and dangers. Hospitals are the most common workplaces with occupational risks and hazards. While healthcare professionals make efforts to heal patients, they also face the risk of losing their own health.For this reason, it is important to prevent occupational accidents in healthcare workers. KeyWords: Health worker, occupational accidents, accidents, occupational health safety