Metastatik, rekürren veya persistan serviks kanserli hastalara birinci basamakta uygulanan kemoterapilere bevasizumab eklenmesinin etkinlik ve yan etkilerinin değerlendirilmesi
Metastatik, rekürren veya persistan serviks kanserli hastalara birini̇ basamakta uygulanan kemoterapilere bevasizumab eklenmesinin etkinlik ve yan etkilerinin değerlendirilmesi
- Tez No: 708401
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE ODABAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: bevasizumab, Metastatik serviks kanseri, yanıt oranı, kemoradyoterapi, bevacizumab, Metastatic cervical cancer, response rate, chemoradiotherapy
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 38
Özet
Amaç:Çalışmamızın amacımetastatik, rekürren veya persistan serviks kanserli (SK) hastalarda birinci basamakta uygulanan kemoterapilere bevasizumab ilave edilmesinin sağkalım, cevap oranları ve yan etki üzerine etkisini incelemektir. Gereç ve yöntem:Çalışma Ocak 2011 ile Ocak 2021 yılları arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi'nde tıbbi onkoloji kliniğinde takip ve tedavileri yapılmış,metastatik, rekürrenveyapersistanSK'li birinci basamak KT uygulanan 77 hasta üzerinde retrospektif olarak yapılmıştır. Hastalar KT ile birlikte bevasizumab uygulanıp uygulanmamasına göre iki grupta incelendi. Bulgular: Hastaların ortanca yaşı 54 (31-83)'idi. Hastalar sağkalım açısından değerlendirildiğinde bevasizumab uygulananlarda ortanca PSK 15 ay(%95 CI: 6.0-24.0),uygulanmayanlarda ise ortanca PSK 14 ay (%95 CI: 10.0-18.0) idi (p:0.85) idi.Bevasizumab uygulanan hastalardaortanca GSK 48 ay (%95 CI 33.0-44.0) iken, uygulanmayanlarda ise 30 ay (%95 CI 25.0-42.0) idi (p:0.774).Bevasizumab uygulanan hastalarda hastalık kontrol oranı %66,7 iken bevasizumab almayan hastalarda bu oran %82,4'tü.Bevasizumab uygulanan hastaların %10'unda gastrointestinal veya genitoüriner fistül, %20'sinde hipertansiyon, %3,3'ünde proteinüri tespit edildi. Sonuç : Metastatik, rekürren veya persistant SK'li hastalarda kemoterapiye7.5mg/kg bevasizumab ilavesi ile sağ kalımda klinik olarak iyileşme görülmesine rağmen bu fark istatistiksel anlamlılığa ulaşmamıştır.Bevasizumabın 7,5 mg/kg dozda uygulanmasının etkinliğinin değerlendirildiği daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to examine the effect of adding bevacizumab to first-line chemotherapy on survival, response rates and side effects in patients with metastatic, recurrent or persistent cervical cancer. Materialsandmethods:The study was carried out retrospectively on 77 patients with metastatic, recurrent or persistent cervical cancer who underwent primary chemotherapy, followed up and treated in the medical oncology clinic of Health Sciences University (SBU) Kartal Dr.LütfiKırdar City Hospital between January 2011 and January 2021. The patients were divided into two groups according to whether bevacizumab was administered together with chemotherapy. Results:The median age of the patients was 54 (31-83). When the patients were evaluated in terms of survival, the median PSC was 15 months (95% CI: 6.0-24.0) in those who received bevacizumab, and 14 months (95% CI: 10.0-18.0) in those who did not (p: 0.85). The median GCI was 48 months (95% CI 33.0-44.0) in patients who received bevacizumab, and 30 months (95% CI 25.0-42.0) in those who did not (p: 0.774). While the rate of disease control was 66.7% in patients who received bevacizumab, this rate was 82.4% in patients who did not receive bevacizumab. Gastrointestinal or genitourinary fistulas were detected in 10%, hypertension in 20%, and proteinuria in 3.3% of patients receiving bevacizumab Conclusion:Although clinical improvement in survival was observed with the addition of 7.5mg/kg bevacizumab to chemotherapy in patients with metastatic, recurrent or persistent cervical cancer, this difference did not reach statistical significance. More comprehensive studies are needed to evaluate the efficacy of bevacizumab at a dose of 7.5 mg/kg.