Alkol kullanım bozukluğu olan babaların kız çocuklarındaki ilişki bağımlılığı eğiliminin incelenmesi
Investigation of love addiction tendency in daughters of fathers with alcohol use disorder
  1. Tez No: 683527
  2. Yazar: İLAYDA OK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENDER ŞENOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Uyuşturucu Alışkanlığı ve Alkolizm, Psychology, Drug Addiction and Alcoholism
  6. Anahtar Kelimeler: Ebeveyn alkolizmi, alkol kullanım bozukluğu, ilişki bağımlılığı, Parental alcoholism, alcohol addiction, love addiction
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Madde Bağımlılığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Alkol ve madde bağımlılığı, bireysel ve toplumsal açıdan giderek daha büyük bir sağlık problemi haline gelmektedir. Konunun psikolojik, sosyolojik ve fizyolojik açıdan ele alınımı ile ilgili çerçeve giderek genişlemektedir. Bilim çevrelerince yeni yeni önemi vurgulanan davranışsal bağımlılıklar (seks, oyun, kumar vb.) ise örtülü biçimde seyredebildiği için toplumsal ruh sağlığı açısından ayrıca bir tehdit unsuru haline gelmiştir. Bu araştırmada da bu bağlamdan yola çıkılarak; alkol kullanım bozukluğu olan babaların kız çocukları ekseninde ilişki bağımlılığı eğilimi incelenmek istenmiştir. Araştırma kesitsel şekilde dizayn edilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu Samsun Ruh Sağılığı ve Hastalıkları Hastanesi'ne bağlı AMETEM kuruluşunda yatılı olarak tedavi gören ve alkol kullanım bozukluğu olduğu AKBTT ölçeği ile belirlenen 40 babanın 18 yaşından büyük 40 kız çocuğu oluştururken; araştırmanın kontrol grubunda ise AKBTT ölçeği kullanılarak alkol kullanım bozukluğu olmadığı belirlenen 40 babanın 18 yaşından büyük 40 kız çocuğu yer almıştır. Katılımcı kız çocuklarına; Spann Fisher İlişki Bağımlılığı Ölçeği ( SFİBÖ), Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği ( CTQ) , Anne ve Baba Bağlanma Ölçeği (ABBÖ); dışlama kriteri olarak ise Beck Depresyon Ölçeği verilmiştir. Ki Kare, Mann Whitney U ve Spearman's korelasyon analizleri uygulanmıştır. Araştırmadan edinilen bulgular alkol kullanım bozukluğu olan babaların kız çocuklarında ilişki bağımlılığı eğiliminin daha fazla olduğunu ve bu kız çocuklarının babaya daha olumsuz bağlandıklarını göstermiştir. Kontrol grubunda babaya olumsuz bağlanma ile ilişki bağımlılığı eğilimi arasında da pozitif yönlü bir korelasyon olduğu görülmüştür. Alkol kullanım bozukluğu olmayan babaların kız çocuklarında ise çocukluk çağı travmalarının daha yüksek olduğu bulgular arasındadır. Babada alkol kullanım bozukluğunun kız çocuklarının romantik ilişkilerine sirayet eden bağlanma problemlerinin yordayıcı olduğu görülmüştür. Sonuçlar, ayrıca baba alkolizminin kız çocuklarında ilişki bağımlılığı eğilimi için ise risk faktörü olarak değerlendirilebileceğini de göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Addiction is becoming an increasingly bigger health problem both individually and socially. The framework for the psyvhological, sociological and physical approach of the subject is gradually expending. On the other hand; behavioral addictions like sex, gaming, gambling etc., whose new importance has been emphasized by scientific community, are issues that need to be addressed in the fight against addiction. Such addiction types have become a threat to the mental health of the society.Based on this context; in this research, love addiction tendency towards daughters of fathers with alcohol use disorder was aimed to be analyzed. The type of research is cross-sectional. Experimental group in this study including 40 daughters who over 18 years of alcoholic fathers . In the control group, there are 40 daughters who over 18 years old of fathers who were determined to have no alcohol use disorder. In this study it has been used Spann FisherCodependency Scale (SFCI), Childhood Trauma Scale (CTQ), Parental Bonding Instruement (PBI) and Beck Depression Scale for participating girls . Beck depression scale has been used for as an exclusion criteria. Chi-square, Mann Whitney U and Spearman's correlation analyzes were applied in the research.Findings from the study show that daughters of fathers with alcohol use have a higher tendency to loveaddiction and these girls are more negatively attached to father.In the control group, a positive correlation was observed between the negative attachment to the father and the propensity for love addiction.It is among the findings that childhood traumas are higher in daughters of fathers without alcohol use disorder.Alcohol use disorder in fathers was found to be a predictor of attachment problems that affect girls' romantic relationships. The results also show that alcoholism in the father can be considered as a risk factor for relationship addiction tendency in girls.