Lisanslı basketbol geçmişi olan bireylerin, spor yaşantılarını sürdürme biçimlerinde mükemmeliyetçilik ve hedef yönelimlerinin etkisi ve yaşam doyum düzeyleri
The effects of perfectionism, goal orientation and life satisfaction levels on sport continuation type of individuls with a licensed basketball background
  1. Tez No: 683528
  2. Yazar: HAZAL AYAS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURGAY BİÇER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Spor, Psychology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Sporu sürdürme, mükemmeliyetçilik, hedef yönelimi, yaşam doyumu
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Araştırmanın amacı, geçmişte altyapı kategorilerinde lisanslı basketbol oynayan bireylerin, basketbol yaşamlarına profesyonel/amatör düzeyde devam etmeleri ya da basketbol yaşantılarını sonlandırmalarında, mükemmeliyetçilik ve hedef yönelimi türlerinin ve sosyodemografik değişkenlerin etkisini ve yaşam doyum düzeylerini belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmanın örneklemini, bir kulüpte lisanslı basketbol geçmişi olup, amatör kulüplerde devam eden (50) ve basketbolu bırakan/yalnızca hobi olarak devam eden (50) ve profesyonel düzeyde devam eden (50) İstanbul ve çevre illerde ikamet eden toplam 150 katılımcı oluşturmaktadır. Veri toplama araçları olarak, sosyodemografik ve basketbol yaşantısına ilişkin bilgi formu, Çok Boyutlu Mükemmeliyetçilik Ölçeği (Frost ve ark. 1990), Yaşam Doyum Ölçeği (Diener ve ark., 1985 ile Sporda Görev ve Ego Yönelimi Ölçeği (Duda ve ark. 1992) kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 25. Programı ile One-Way Anova ve Pearson Korelasyon yöntemleri kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Katılımcıların basketbol yaşantısını sürdürme biçimleri ile mükemmeliyetçilik, hedef yönelimi ve yaşam doyum düzeyleri arasında anlamlı fark bulunmamıştır. Korelasyon analizleri sonucunda sporu sürdürme biçimlerinin mükemmeliyetçilik alt boyutlarından bazıları ve hedef yönelimi alt boyutları ile ilişkili oldukları bulunmuştur. Katılımcıların ortalamanın üzerinde yaşam doyumu ve mükemmeliyetçiliğe sahip oldukları ve ego yönelimi ve görev yönelimi boyutlarının birbirleriyle pozitif ilişki içinde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Sonuçlar: Basketbolu bırakan sporcularda ego yöneliminin olumsuz mükemmeliyetçilik boyutları ile ilişkili olması, altyapı oyuncularının görev yönelimlerinin desteklenmesinin, sporu bırakmalarının önüne geçebilecek önemli faktörlerden biri olabileceği düşünülmektedir. Sporu sürdürme ile ilişkili değişkenlere yönelik boylamsal çalışmaların, farklı spor dalları ve kontrol gruplarıyla yapılacak araştırmalardan elde edilecek sonuçların, bulguları daha anlamlı kılacağı ve katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of the study is, to determine the effect of goal orientation types, perfectionism and life satisfaction levels and sociodemographic variables on the individuals who played licensed basketball in the past, to continue their basketball life at a professional / amateur level or dropped basketball. Matherial and Method: The sample of the study consists of a licensed basketball history, a total of 150 participants living İstanbul and surrounding cities who continue at the amateur level (50), professional level (50) and dropped basketball / continue as a hobby (50). The data form about socio-demographic and basketball life, Task and Ego Orientation in Sport Questionnaire (Duda et., 1992), Multidimensional Perfectionism Questionnaire (Frost et., 1990), and Life Satisfaction Scale (Diener et., 1985) were used to collect data. The data analyzed with SPSS 24.0 program with One-Way Anova and Perason Correlation Analyses. Results: There were no significant differences between goal orientation types, perfectionism, life satisfaction levels and sport contiunation types of participants. It was found that the ways of sport continuation are related to some of subdimensions of both the perfectionism and goal orientation. Also participants were found to have above average life satisfaction and perfectionism. It was concluded that ego orientation and task orientation dimensions are in a positive relationship with each other. Conclusion: It is thought that the correlation of ego orientation with negative perfectionism dimensions in athletes who dropped basketball, supporting the task orientation of adolescent players may be one of the important factors that can prevent them from quitting sports. It is thought that longitudinal studies and the results to be obtained from researches with different branches and control groups will make the findings more meaningful.