Deneysel akut karaciğer hasarında melatonin ve pentoksifilinin oksidan ve antioksidan sistemler üzerine etkileri
Effects of pentoxifylline and melatonin on the oxidant and antioxidant systems in experimental acute liver damage
  1. Tez No: 683642
  2. Yazar: AHMET UFUK KÖMÜROĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TEVFİK NOYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Melatonin, Pentoxifylline, Carbon Tetrachloride, Liver damage
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışmada karbon tetraklorür (CCl4) ile akut karaciğer hasarı oluşturulan farelerde, melatonin (MLT) ve pentoksifilin (PTX) uygulamalarının oksidan ve antioksidan sistemler üzerine etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmada, her grupta 10 fare olacak şekilde Mus musculus Swiss albino fareler kulanıldı. Kontrol ve zeytinyağı grubu hariç tüm gruplarda karaciğer toksisitesini oluşturmak için 0,8 mg/kg dozunda intraperitoneal yolla CCl4 çalışmanın dördüncü gününden itibaren uygulandı. Karaciğer toksisitesini oluşturmadan önceki ilk üç gün tedavi gruplarına sırasıyla 10 mg/kg/gün MLT, 50 mg/kg/gün PTX ve aynı dozdaki MLT + PTX kombinasyonu uygulandı. Toksite grubuna ise CCl4 dışında bir şey verilmedi. Böylece, kontrol, zeytinyağı, toksite, MLT, PTX ve PTX + MLT olmak üzere 6 grup oluşturuldu. Grupların tümünde karaciğer dokusu malondialdehit (MDA), lipit hidroperoksit (LOOH), glutatyon peroksidaz (GSH-Px), katalaz (KAT) ve süperoksit dismutaz (SOD) ölçümleri yapıldı. Toksite grubunda diğer gruplara göre MDA ve LOOH seviyeleri anlamlı artış gösterirken, GSH-Px ve KAT aktiviteleri azalma göstermiştir (p0,05). Çalışmamızın sonuçları, PTX ve MLT'nin karaciğer toksitesi oluşmadan önce uygulanmasının oksidatif stresi azaltıp, antioksidan enzim seviyelerini arttırarak veya koruyarak oluşacak oksidatif hasarı önleyebileceği, karaciğer dokusunda oksidatif hasara bağlı oluşabilecek biyokimyasal ve metabolik değişiklikleri önlemesi açısından MLT ve PTX uygulamasının faydalı olabileceğini düşündürmektedir. Anahtar kelimeler : Melatonin, pentoksifilin, karbon tetraklorür, karaciğer hasarı.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to investigate the effects of the adminastration of melatonin (MLT) and pentoxifylline (PTX) on oxidant and antioxidant systems in the mice which were caused to suffer acute damage in theirs livers with carbon tetracloride (CCl4). In the study, Mus musculus Swiss albino mice, 10 cases for each group, were used. CCl4 was administered on the fourth day on intraperitoneally, and in doze of 0,8 mg/kg/day in order to cause hepatic toxixity in all of the groups except for the controls and olive oil group. In the first three days before the occurence of hepatic toxicity, 10 mg/kg/day MLT, 50 mg/kg/day PTX and the same doze of MLT+PTX combination were applied respectively. Nothing was applied to toxicity group except for CCl4. Therefore, 6 groups were constituted: control, olive oil, toxcity, MLT, PTX, PTX + MLT. In all of groups tests of liver tissue, malondialdehyde (MDA), lipid hydroperoxide (LOOH), glutathione peroxidase (GSH-Px), catalase (CAT) and superoxide dismutase (SOD) were performed (p0,05). The results of our study, makes us think that the application of PTX and MLT before formation of liver toxicity prevent the oxidative damage by reducing oxidative stres and increasing antioxidant enzyme levels and it is important to prevent metabolic and biochemical changes in liver which are caused by oxidative damage.