Grafitik karbon nitrür / SiO2 kompozit destekli geçiş metal nanokümeleri: Sentezi, tanımlanması ve amonyak boranın metanoliz tepkimesindeki katalitik uygulaması
Graphitic carbon nitride / SiO2 composıte assisted metal nanocumes: Synthesis, identification and catalytic applicatıon of ammonia borane in methanolysis reaction
- Tez No: 683652
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ZAHMAKIRAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ METİN ÇELEBİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Kimya, Energy, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Amonyak Boran, Hidrojen, Kataliz, Kompozit, Metanoliz, Ammonia Borane, Catalysis, Composite, Hydrogen, Methanolysis
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu tez çalışmasında grafitik karbon nitrür (g-C3N4) ve silisyum dioksit (SiO2) kompozit destekli bakır(Cu), demir(Fe), nikel(Ni) nanoparcacıkları hazırlanmış ve amonyak-boran (AB) metanoliz tepkimesindeki fotokatalitik uygulamaları incelenmiştir. Hazırlanan foto katalitik malzemelerden en iyi etkinlik gösteren silisyum dioksit (SiO2) serbest grafitik karbon nitrür (g-C3N4) bakır nanokümeleri ile sağlanmıştır(Cu@g-C3N4). Cu@g-C3N4 foto katalizörünün tanımlanmasında P-XRD, XPS, DR-UV-vis, ICP-OES, SEM, SEM-EDX, TEM, FTIR gibi analizler ile gerçekleştirilmiştir. Bu analizlerden elde edilen sonuçlar bize g-C3N4 yüzeyinde iyi dağılım göstermiş ve ortalama parçacık boyutu 1.49 ± 0.35 nm olan foto katalitik malzemede bulutlaşmaya neden olduğu gözlenmektedir. Cu@g-C3N4 fotokatalizörü oda sıcaklığında (25 °C) AB'nin foto katalitik metanoliz tepkimesinde 163.36 sa-1 çevrim frekansı sağlanmıştır. Daha da önemlisi Cu@g-C3N4 malzemesinde bulunan Cu nanokümeleri topaklaşmaya ve sızmaya karşı dayanıklılık gösterip tekrar kullanılabilirlik sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis graphitic carbon nitride (g-C3N4) and silicon dioxide (SiO2) Composite-supported copper(Cu), iron(Fe), nickel(Ni) nanoparticles have been prepared and ammonia-boranes (AB) methanolysis applications in the photocatalytic reaction were investigated. Silicon dioxide (SiO2) free graphitic carbon nitride (g-C3N4) copper nanocuments(Cu@g-C3N4) are provided with the best activity of the prepared photocatalytic materials. P-XRD, XPS, DR-UV-vis, ICP-OES, SEM, SEM-EDX, TEM, FTIR were used to identify the photocatalyst Cu@g-C3N4. The results from these analyses show us that g-C3N4 is well dispersed on the surface, causing turbidity in photocatalytic material with an average particle size of 1.49 ± 0.35 nm. Cu@g-C3N4 photocatalyst 163.36 h-1 cycle frequency is provided in photocatalytic methanolysis reaction of AB at room temperature (25 °C). More importantly, Cu@g-C3N4 Cu nanocuments are found in its material fracking and it is resistant to infiltration and provides reusability.