Use of genetic algorithmsin frame optimisation
Genetik algoritmaların çerçevelerin optimizasyonunda kullanımı
  1. Tez No: 68368
  2. Yazar: MUSTAFA HAKAN KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FUAT ERBATUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yapısal Optimizasyon, Çelik Çerçeve, Genetik Algoritmalar, Optimum Tasarım, Optimizasyon, Structural Optimization, Steel Frames, Genetic Algorithms, Optimum Design, Optimization. IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
öz GENETİK ALGORİTMALARIN ÇERÇEVELERİN OPTİMİZAS YONUNDA KULLANIMI Kılıç, Mustafa Hakan Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Fuat Erbatur Mart 1997, 114 sayfa Günümüzün şartlan, mühendisleri daha ekonomik ve daha iyi projeler yapmaya zorlamaktadır. Uygulanabilir projelerin faktörlerinden biri olan optimizasyon metodları, mühendislik projelerinde önemli bir rol oynar. Fakat, bu metodların çoğu önceden belirlenmiş kesit alanlarına göre ya da başka bir ifadeyle, piyasada bulunan hazır profillere göre çözümler üretmezler. Oysaki, inşaat mühendisliği yapılarının optimizasyonunda, tasarımcı piyasada bulabileceği profilleri kullanır. Optimizasyon metodlarından biri olan Genetik Algoritmalar önceden belirlenmiş kesit alanlarına göre çözümler üretmesinden dolayı, yapısal optimizasyon uygulamalarında devamlı artan bir ilgiyle kullanılmaktadır.Bu tezin amacı, Genetik Algoritmaların optimum çelik çerçeve tasarımındaki kullanımını araştırmaktır. Türk ve Amerikan şartnamelerine göre, iki ve üç boyutlu çelik çerçevelerin piyasada bulunabilen kesitler kullanılarak optimizasyonu için, bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. Literatürden alınan bazı örnek problemler çözülmüş ve sonuçlan eski yayınlardaki sonuçlarla karşılaştırılmıştır. Karşılaştırılan sonuçların tutarlığı, genetik algoritmaların yapısal optimizasyondaki etkinliğini bir kez daha göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT USE OF GENETIC ALGORITHMS IN FRAME OPTIMIZATION Kılıç, Mustafa Hakan M. Sc, Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Fuat Erbatur March 1997, 1 14 pages In today's world, conditions have forced engineers to make more economical and better designs. Among the essential elements of a feasible and optimum design, optimization methods play an important role. However, the majority of these methods deal with continuous optimization problems. However, the problem is mostly discrete in the optimization of civil engineering structures, because the designer uses sections that are available in the market. Among numerous optimization methods, Genetic Algorithms (GAs) are the ones that deal with discrete optimization problems and are a source of increasing interest in structural optimization applications. mThis thesis aims to study the application of genetic algorithms in the optimum design of steel frames. Computer software has been developed to optimize planar and three dimensional steel frames under the stress, stability and displacement constraints of Turkish and AISC codes, by using discrete sections. Some example problems taken from literature are solved and the results are compared with the results in the previous publications. The consistency of the compared results reveals the efficiency of genetic algorithms in discrete structural optimization.