The Effect of electroslang remelting (ESR) process on mechanical properties en microstructural cleanless of gun-barrel steels
Cüruf altinda yeniden eritme işleminin namlu çeliklerinde içyapı temizliğine ve mekanik özelliklerine etkisi
  1. Tez No: 68369
  2. Yazar: AHMET SEDAT ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN TEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: ESR Process, Gun-Barrel Steels, Microstructural Purity, Fracture Toughness, Impact Toughness. IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
öz CÜRUF ALTINDA YENİDEN ERİTME İŞLEMİNİN NAMLU ÇELİKLERİNDE İÇYAPI TEMİZLİĞİNE VE MEKANİK ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ Öztürk, Ahmet Sedat Yüksek Lisans Tezi, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr.Erdoğan Tekin Mart 1997, 111 sayfa DEST 32CrMoV12 10 ve DEST 35NiCrMoVl2 5 kalitesindeki gibi namlu çeliklerinde, içyapı temizliği, malzemede kırılma tokluğu ve darbe tokluğu için önemli bir parametredir. DEST 32CrMoV12 10 ve DİN 35NiCrMoV12 5 kalitesindeki namlu çelikleri, tabanca, tüfek, havan ve tank topu yapımında kullanılmaktadır. Cüruf altında eritme işlemi öncesi ve sonrası ve LF/LD işleminden alınan numuneler, optik mikroskopta ve tarama elektron mikroskobunda incelenerek kalıntı sayısı, büyüklüğü, şekli ve dağılımı belirlenmiştir. Bu çalışmada, cüruf altında yeniden eritme işleminin namlu çeliklerinde içyapı temizliğine etkinliği araştırılarak bu işlemin mekanik özellikleri daha uygun çelik üretiminde başarılı olduğu görülmüştür.Anahtar Kelimeler : Cüruf Altında Yeniden Eritme İşlemi, Namlu Çelikleri, İçyapısal Temizlik, Kırılma Tokluğu, Darbe Tokluğu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF ELECTROSLAG REMELTING (ESR) PROCESS ON MECHANICAL PROPERTIES AND MICROSTRUCTURAL CLEANLESS OF GUN-BARREL STEELS öztürk, Ahmet Sedat M.Sc, Department of Metallurgical and Materials Engineering Supervisor: Prof Dr.Erdoğan Tekin March 1997, 111 pages The microstructural cleanless of the barrel steels such as DIN 32CrMoV12 10 and DIN 35NiCrMoV12 5 quality steels is the crucial parameter on fracture toughness and impact toughness of the material. DIN 32CrMoV12 10 and DIN 35NiCrMoV12 5 quality gun barrel steels are used in pistols, mortars, rifles and tank guns. Samples taken before and after ESR, and LF/LD processes are observed in SEM and optical microscope for the determination of inclusion size, shape and distribution. In this study, the effect of ESR process on microstructural cleanless of the gun barrels are examined. The results show that this process is successfull to produce the steel with a appropriate mechanical properties. m