Common side effects, adherence and satisfaction of patients using biological therapies for rheumatologic diseases
Romatolojik hastalıklarda kullanılan biyolojik ilaçların yaygın yan etkileri, uyunç ve hasta memnuniyetlerinin değerlendirilmesi
- Tez No: 683720
- Danışmanlar: PROF. DR. TURGAY ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Biyolojik ilaçlar, yan etki, tedavi memnuniyeti, ilaç bırakma, Biological drugs, side effects, treatment satisfaction, discontinuation
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Eczacılık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Eczacılık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Biyolojik ajan kullanımı romatolojik hastalıkların (RD) prognozunu önemli ölçüde iyileştirmektedir. İyi terapötik etkilerine rağmen, aynı zamanda da birçok hasta bu tedavilere yeterince yanıt vermemektedir. Çalışmanın amaçı, biyolojik ilaçların yaygın yan etkilerinin, hasta memnuniyeti ve uyuncunun değerlendirilmesi ile tedavi sırasındaki engellerin gözlemlenmesidir. Üçüncü basamak bir hastanenin romatoloji servisinde anket aracı kullanılarak tanımlayıcı, kesitsel bir çalışma yapılmıştır. Biyolojik ilaç kullanmakta olan ve bir RD tanısı konan hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. Anket, mevcut çalışma ortamı içinde kabul edilip, değiştirilmiştir ve yüzyüze validasyon ile çift yönlü Türkçe-İngilizce çeviri yapılarak hazırlanmıştır. Çalışmanın etik kurul tarafından onayı alındıktan sonra başlanmış ve çalışma öncesinde hastalardan yazılı bir onam formu alınmıştır. İstatistiksel analiz SPSS versiyon 25 kullanılarak yapılmıştır. Çalışmaya 80 hasta davet edilmiş ve çalışma sonunda 60 hasta (%75) dahil olmuştur. Çalışmaya katılan hastalardan %76.7'si kadındır ve hastaların ortalama yaşı 50.85 ± 1.7'dir. Ortalama biyolojik ilaç kullanım süresi, infliksimab kullanan hastalarda (6.48 ± 0.78 yıl) diğerlerine göre anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p=0.017). Hastaların çoğunluğu ise (%63.33) ilk kez biyolojik ilaç kullanmaktadır. Daha önce biyolojik ilaç tedavisini bırakanların en yaygın nedeni etkisizliktir (%55), bunu infüzyon reaksiyonları (%24) izlemektedir. Yaygın yan etkilerler; uykusuzluk (%18.33), baş ağrısı (%15), yorgun hissetme (%15), kas sertliği (%13.33), bulanık görme (%11.66) ve hareket etmekte güçlük (%11.66) şeklindedir. Sonuç olarak, bulgular, biyolojik tedavinin tolere edilebilir ve yan etkilerinin az olduğunu, ayrıca biyolojik ajan bırakma oranın en fazla etkisizlik nedeni ile yaşandığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Biological agents use have significantly improved the prognosis of rheumatologic diseases (RD). Despite great therapeutic effects, many patients may not adequately comply with these treatments. The aim is to study common side effects, adherence and its barriers during therapy. A descriptive cross-sectional study was conducted using a questionnaire tool in the rheumatology service of a tertiary hospital. Patients diagnosed with one RD using a biological agent were enrolled in the study. The questionnaire was adopted and modified for the current study setting. Face validation was carried out following a forward backward translation to the Turkish language. A written consent form was acquired and the study design was approved by an ethical committee. Statistical analysis was carried using SPSS version 25. 80 patients with RD were invited of whom 60 patients responded (75%). Among responders, 76.7% were females with a mean age of patients 50.85 ± 1.7 years. The average duration of biological drug use was found significantly higher with infliximab (6.48 ± 0.78 years) than the others (p=0.017). Most patients (63.33%) used biological drugs for the first time. Of those who discontinued a biological therapy before; the most common reason was ineffectiveness (55%) followed by infusion reactions (24%). Common side effects include insomnia (18.33%), headache (15%), feeling restless (15%), muscle stiffness (13.33%), blurred vision (11.66%), and difficulty to move (11.66%). In conclusion, findings indicate that biologic therapy has few tolerable side effects, and has a high rate of drug discontinuation mostly due to the ineffectiveness of the first agent used.