Characterization of airborne dust of return airways in OAL mechanized longwall mine
OAL madenindeki mekanize uzunayakların dönüş havayollarındaki tozun belirlenmesi ve değerlendirilmesi
- Tez No: 68374
- Danışmanlar: PROF. DR. TEVFİK GÜYAGÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Dust Sampling, Airborne Dust, Aerosol Monitoring Sampler, Return Airways, OAL Mine. IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
ÖZ OAL MADENINDEKI MEKANIZE UZUNAYAKLARIN DÖNÜŞ HAVAYOLLARINDAKİ TOZUN BELİRLENMESİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ Keskin, Sinan Yüksek Lisans, Maden Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Tevfik Güyagüler Ağustos 1997, 105 sayfa Bu araştırmada, mekanize uzunayak madencilik sistemlerindeki, dönüş havayolu toz konsantrasyon özelliklerinin belirlenmesi ve analizi amaçlanmıştır. Tamamıyla mekanize olması sebebiyle OAL madeni, örneklenecek ocak olarak seçilmiştir. Çalışan panoların dönüş havayolları, biri instantane (anlık), biri gravimetrik ve biri de kişisel olmak üzere üç örnekleyici kullanılarak, havada asılı kalan solunabilir toz konsantrasyonu ve değerlendirilmesi konusunda bir inceleme yapılmıştır. Dönüş havasının toz konsantrasyonunu nitelendirmek amacıyla; hava akım hızı, nemlilik, sıcaklık ve galeride örnek alınan yerin geometrileri gibi ocak verileri üzerinde ölçümler yapılmıştır. Gerçek-zaman konsantrayonu ve kütle konsantrasyonu verileri ile nem, sıcaklık, hava miktarının aynı konsantrasyon üzerine etkileriyle ilgili deneysonuçlarının analizleri tartışılmıştır. Bu analizlerin sonucunda dönüş havayollarındaki toz konsantrasyonunun doğrudan arındaki faaliyetlere ve dönüş havayollarındaki çökelmiş toz miktarına bağlı olduğu bulunmuştur. Ayrıca arındaki kazıcının konumu da dönen havadaki tozun konsantrasyonunu etkilemektedir. Şöyle ki arındaki kazıcı dönüş havayolu kuyruğuna doğru ilerledikçe toz konsantrasyonunda belirgin artışlar görülmüştür. Ayrıca nem oranının ve hava akım miktarının etkileri de incelenmiştir. Nem oranındaki artışın, dönüş havayolu toz konsantrasyonunda bir azalma sağlayacağı doğaldır. Ancak tozluluğa etki eden faktörlerin çokluğu nedeniyle bunu net olarak saptamak mümkün olamamıştır. Bunun yanında, toz çökelme hızı belirgin olarak hava miktarına bağlı olduğu gibi toz kaynağına olan uzaklık arttıkça da azalmakta ve bu olay dönüş havayolu yüzeylerinde yüksek miktarda çökelmiş toz bulunmasına yol açmaktadır. Bunlara ilavaten bu araştırmanın bir diğer amacı da geleneksel ve modern toz örnekleme cihazlarının karşılaştırılmasıdır. Yapılan araştırma ile toz örnekleme cihazlarının karşılaştırılması sonucunda; toz konsantrasyonunun 15 mg/m3'ü aştığı durumlarda örnekleme cihazlarından elde edilen verilerin birbirlerinden farklı olduğu saptanmıştır. Son olarak, uzunayak panolarının dönüş havayollarındaki toz probleminin en aza indirgenebilmesi için bazı öneriler getirilmiştir. Anahtar kelimeler Toz Örneklemesi, Toz, Aerosol İzleme Cihazı, Dönüş Havayolu, OAL Ocağı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CHARACTERIZATION OF AIRBORNE DUST OF RETURN AIRWAYS IN OAL MECHANIZED LONGWALL MINE Keskin, Sinan M.S., Department of Mining Engineering Supervisor: Prof. Dr. Tevfik Güyagüler August 1997, 105 pages This research addressed to understand more clearly the characteristics of the return airway dust concentration behaviour in the mechanized longwall mining systems. Being fully mechanized, OAL mine was chosen as the sampling mine. A respirable airborne dust survey was made by a instantaneous dust sampler, a gravimetric and a personal dust sampler in the return airways of the operating panels. In order to characterize the returnair dust concentration, some mine data such as air velocity, relative humidity, temperature and geometry of the sampling sections are measured at the above mentioned locations. The analyses of experimental results on real-time concentration data; mass concentration data; effect of moisture, heat and air quantity on dust concentration are discussed. It has iiibeen found out that the dust concentration in return airways is directly related to face activities and the amount of settled dust on the return airway. Shearer location at the face also affects the returnair dust concentration that is getting high toward the tail. The effects of relative humidity and air quantity are also considered. It is natural that an increase in relative humidity provides a decrease in return airway dust concentration. But this fact could not be identified clearly due to the inclusion of other factors. Moreover, dust deposition rate depends significantly upon the air quantity and decreases with the increasing distance from the dust source, and these cause the high amount of settled dust on return airway surfaces. Another objective of this research is the comparison of conventional and modern dust sampling devices. According to the comparison, data that is provided these samplers are different, if the dust concentration exceeds 15 mg/m3. Finally, some recommendations are given to minimize the dust problem in the return airways of the longwall faces.