Becent planning issues in city centers: A case study on Eskişehir's historical center: Taşbaşı
Kent merkezlerinde yeni planlama sorunları; Eskişehir tarihsel merkezi örnğinde bir örnek alan çalışması: Taşbaşı
- Tez No: 68373
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVGİ AKTÜRE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: kent merkezleri, kent merkezlerinde yeni planlama sorunları, Eskişehir kent merkezi, Taşbaşı (Eskişehir), geleneksel/tarihsel kent merkezleri, kent planlamasının yeni gündemi, city centers, recent planning issues in city centers, Eskişehir's CBD, Taşbaşı (Eskişehir), traditional/historical urban centers, new agenda of planning
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Bu çalışmada küresel ve yerel ölçekteki sosyo-ekonomik süreçler etkisiyle Eskişehir kent merkezinde ortaya çıkan sorunların tarihsel nedenleri ve nitelikleri incelenmekte ve merkez alanlarının planlanmasında izlenebilecek yeni yöntemler ve planlamanın yeni işlevi irdelenmektedir. Kent merkezlerinde büyüme şu nedenlerle olmaktadır:. sosyal talep ve gereksinimler (sosyal gelir gruplarının eğilimleri). sosyal farklılaşma (üst gelir gruplarının yerleşme kriterleri). mekansal farklılaşma ve çeşitlilik (aktivitelerde uzmanlaşma). fiziksel farklılaşma gereksinimi (bina teknolojisi ve malzemelerin yenilenmesinde sınırlar olması). yeni tüketim alanlarına olan gereksinim (merkez gelişiminin eşikler ve gelişime engel olan sınırlar nedeniyle kapasitesini doldurması). Merkezin ayrışan yapısı içinde farklılaşan her parçanın ayrı bir proje alanı olarak ele alınarak, her proje için yeni, güncel ve özgün politikaların ve yöntemlerin üretilmesi gerektiği bu çalışmanın temel varsayımıdır. Bu görüş ışığında Eskişehir kent merkezinin tarihsel çekirdeğini oluşturan Taşbaşı ele alınmış ve yerel aktörlerin ve belediyenin bugünkü sorunların çözümüne üretebilecekleri (yeni) roller ve olası politikalar irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The scope of this thesis is to examine the historical reasons and properties of the issues in Eskişehir CBD (Central Business District) caused by the socio-economic processes in global- local scale and to evaluate the new methods of planning in planning central areas and the new agenda of planning. Growth in city centers occur due to following needs (reasons):. social demand and needs (trends of social income groups) iii. social differentiation (location criteria of upper classes). spatial differentiation and variation (specialization of activities). the need for physical differentiation (limitations to renew building technology, materials). the need for new consumption areas (the central development completes its capacity through thresholds and limitations to growth) The main hypothesis of this study is to evaluate each differentiated part of CBD in its disassociating structure as a separate project area and to produce new, up-to-date and original policies and methods for every project. Therefore, the historical core of Eskişehir's CBD: Taşbaşı, has been chosen as a case study. The (new) roles and probable policies that can be produced by local actors and municipality to solve the existing problems.