Pediatrik hastalarda alt batın cerrahisinde ultrasonografi eşliğinde uygulanan kaudal blok, transversus abdominis plan bloğu ve quadratus lumborum bloğunun postoperatif ağrı ve analjezik tüketimi üzerine etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of caudal block, TAP block and quadratus lumborum block on postoperative pain and analgesic consumption during lower abdominal surgery in pediatric patients
- Tez No: 683787
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELTEM SAVRAN KARADENİZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Quadratus Lumborum Blok, Transversus Abdominis Blok, Kaudal Blok, Pediatrik Anestezi, Rejyonel Anestezi, Postoperatif Ağrı, Quadratus Lumborum Block, Transversus Abdominis Block, Caudal Block, Pediatric Anesthesia, Regional Anesthesia, Pain
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amaç: Pediatrik hastalarda alt batın cerrahisinde multimodal analjezinin bir parçası olarak uygulanan ultrasonografi destekli tek doz kaudal epidural blok, transversus abdominis plan (TAP) bloğu ve quadratus lumborum bloğunun (QLB) postoperatif akut ve kronik ağrı, postoperatif dönemde kullanılan opioid miktarı, yan etki ve komplikasyonlar, hastanede kalış süresi, hasta ve ebeveyn memnuniyeti üzerine etkilerini karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Alt batın cerrahisi geçirecek 2-8 yaş arası 145 çocuk bu prospektif, randomize, çift kör çalışmaya dâhil edildi. Çalışmaya katılan hasta, araştırıcı ve postoperatif takipleri yapan çalışmaya kördü. Hastalar kapalı zarf yöntemiyle randomize edilerek üç gruba ayrıldı. Genel anestezi uygulamasını takiben, insizyon öncesinde kaudal blok, TAP blok veya QLB'dan herhangi birisi uygulandı. Lokal anestezik olarak TAP ve QLB için 0,5 ml/kg, kaudal blokta ise 0.7 ml/kg bupivakain %0,25 konsantrasyonunda uygulandı. Postoperatif 15, 30, 45 dakikalardaki ve 1. 2. 6.12. 24. ve 48. saat ağrı skorları FLACC skalası ile değerlendirildi. FLACC skoru > 3 ise ek analjezik olarak tramadol 1mg/kg olarak uygulandı. Ayrıca ilk analjezik ihtiyaç zamanı, toplam analjezik ihtiyacı olan hasta sayısı, yan etki ve komplikasyonlar, hastaneden çıkış süresi, ebeveyn memnuniyeti ve 3. ay sonunda kronik ağrı varlığı kaydedildi. Bulgular: Çalışma 135 çocuk ile tamamlandı. Gruplar arasında FLACC skorları açısından tüm takip zamanlarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmamasına rağmen, postoperatif 24. saat de ağrı skoru QLB grubunda TAP bloğa istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşük bulundu. (p=0,03). İlk analjezik ihtiyacı zamanı açısından gruplar arasında fark oluşmazken toplam analjezik ihtiyacı olan hasta sayısı QLB grubunda istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük bulundu. (p=0,015). Postoperatif bulantı kusma sıklığı, kronik ağrı ve hasta memnuniyeti açısından gruplar arasında anlamlı fark bulunmazken hastane yatış sürelerinin QLB grubunda TAP blok grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük olduğu gözlendi. (p=0,019). Sonuç: Çalışmamızda alt batın cerrahisi geçiren çocuk hastaların takiplerindeki düşük ağrı skorları dikkate alındığında ultrason eşliğinde uygulanan her 3 bloğun da postoperatif etkin bir analjezi sağladığı gözlenmektedir. Buna rağmen analjezik ihtiyacı olan hasta sayıları ve taburculuk süreleri açısından QLB'nin kaudal bloğa benzer TAP bloktan daha üstün olduğu gözlenmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to compare the effects of three ultrasound guided regional analgesia techniques (quadratus lumborum plane block, transversus abdominis plane block, caudal epidural block) on postoperative opioid consumption, pain scores, side effects and complications, length of stay, patient satisfaction in children undergoing lower abdominal surgery. Material and Methods: 145 children aged 2-8 who would undergo lower abdominal surgery were included in this prospective, randomized, double-blind study, after obtaining informed consent from parents or guardians. Closed envelope method is used for randomisation. Patients and postoperative follow-ups were blind to the technique. Patients were randomized by closed envelope method and divided into three groups. After general anesthesia, caudal block, TAP Block or QLB were administered prior to incision. As a local anesthetic, 0.5 ml/kg was administered for TAP and QLB, and 0.7 ml/kg bupivacaine was administered at a concentration of 0.25% in the caudal block. Postoperative 15, 30, 45 minutes and 1. 2. 6.12. 24. and 48. hour pain scores were recorded using the FLACC scale. If the FLACC score was > 3, tramadol was administered as an additional analgesic 1mg/kg. In addition, time of first analgesic need, total number of patients with analgesic need, side effects and complications, length of stay, parental satisfaction and the presence of chronic pain was recorded at the end of the 3. month. Results: Study is completed with 135 patient. Although there was statistically no difference between FLACC scores in all follow-up times, 24. hour FLACC scores were found lower in the QLB group compared to TAP group. (p=0.03) While the duration of first analgesic needs and total opioid consumption did not make a significant difference statistically, the total number of patients with analgesic needs was significantly lower in the QLB group. (p=0.015). There was no significant difference in the frequency of postoperative nausea, vomiting, chronic pain and patient satisfaction, while lenght of stay were significantly lower in the QLB group. (p=0.019) Conclusion: In our study, considering low pain scores among the three ultrasound guided techniques in patients underwent lower abdominal surgery it can be said that, these three techniques are efficient as postoperative analgesic choice. But number of patients in need of resque analgesic and lenght of stay in QLB group were equal to caudal blok group, superior to TAP group.