Sulfation characteristics of limestone in 0.3 MW AFBC testrig
0.3 MW akışkan yataklı yakıcıda kıreçtaşının kükürt tutma özellikleri
  1. Tez No: 68392
  2. Yazar: LEVENT ORGAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN SELÇUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kükürt tutma, kireçtaşı, SEM-EDX analizi, atmosferik akışkan yataklı yakıcıda yanma, Ca/S mol oranı, kalsiyum kullanımı. VI, Sulfur capture, limestone, SEM-EDX analysis, atmospheric fluidized bed combustion, Ca/S molar ratio, calcium utilization. iv
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
öz Organ, Levent Yüksek Lisans, Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nevin Selçuk Eylül 1997, 59 sayfa İçinde Beypazarı linyitini kireçtaşı katkılı veya katkısız yakan 0.3 MW ısıl güçteki akışkan yataklı bir yakıcı üzerinde yapılan deneylerde kireçtaşının kükürt tutma özellikleri incelenmiştir. Bu amaçla 655 um boyutundaki kireçtaşı tanecikleri bir numune probu ile deneyler esnasında yakıcıya sokulmuş ve ardından elde edilen reaksiyona girmiş tanecikler taramalı elektron mikroskobu ile incelenmiştir. Tanecikler her deneyde değişik zaman dilimleri için deney koşullarına maruz bırakılmışlardır. Parçacıkların kesitlerinden alınmış olan kükürt haritalarısülfatlarıma reaksiyonunun basit bir daralan reaksiyona girmemiş madde modeline göre gerçekleştiğini göstermektedir. Ancak, parçacık içi profilleri reaksiyonun daha karmaşık olduğunu, dönüşüm profilinin yüzeyde bir maksimumdan başlayıp ürün tabakası ve reaksiyona girmemiş madde arayüzeyine doğru azaldığını göstermiştir. Ayrıca kükürt ve kalsiyum analizleri ile parçacıkların toplam dönüşümleri bulunmuş ve parçacıkların reaktivitelerinin dönüşümle azaldığı gözlenmiştir. Yaklaşık 90 dakikadan sonra parçacıkların toplam dönüşümlerinde kayda değer bir artma olmadığı ortaya çıkmıştır. Kükürt tutma performansı yakıcı için de belirlenmiştir. Kireçtaşı katkısız deneylerde kömürün yüksek kül ve kalsiyum içeriğinden (Ca/S=2) dolayı %55 kükürt tutma gerçekleşmiştir. Kireçtaşı katkılı deneylerde Ca/S mol oranının artması ile kükürt tutma oranının arttığı ancak kireçtaşı kullanım oranının düştüğü görülmüştür. Ca/S mol oranı (kömürün kalsiyumu dahil) 3.8'den 5.8'e artırıldığında kükürt tutma oranının %74'ten 79'a çıktığı ancak kalsiyum kullanma yüzdesinin 19'dan 14'e düştüğü gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Organ, Levent M.S., Department of Chemical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Nevin Selçuk September 1997, 59 pages A study was carried out in order to investigate the sulfur capture ability of limestone particles in a 0.3 MWt atmospheric fluidized bed combustor (AFBC) test rig burning Beypazarı lignite with and without addition of Bartın limestone. This was achieved by introducing the limestone particles with an average size of 655 urn by means of a sample probe into the test rig while the experiments with and without limestone addition were being carried out and subsequent analysis of sulfated particles by using scanning electron microscope combined with energy dispersive X ray (SEM-EDX) analysis technique. In each 111experiment the particles were exposed to reaction conditions for different time intervals. EDX mappings of sulfur throughout the particles indicate that the sulfation reaction may be described by a simple shrinking unreacted core model. However, the corresponding quantitative determination of intraparticle sulfation profiles demonstrate that the reaction is more complicated, the conversion profile starting from a maximum at the particle surface and decreasing toward the product layer-core interface. Also, the overall conversions of the particles determined by using calcium and sulfur analyses show that the reactivity of the particles decreases with the extent of conversion and that after about a reaction time of 90 minutes there is no significant increase in conversion. Sulfur retention performance of the test rig was also studied. For the experiment carried out without limestone addition a sulfur retention of 55% was achieved due to high ash, high calcium content of the Beypazarı lignite burned (Ca/S=2). The experiments carried out with limestone addition show an increase in sulfur retention with increasing Ca/S molar ratio but at the expense of decreasing limestone utilization. When Ca/S molar ratio (including Ca in coal) was increased from 3.8 to 5.8 the sulfur capture efficiency increased from 74 to 79%. However, the calcium utilization decreased from 19 to 14%.