A Guideline for conservation of historical commercial center 'PUNTA' İzmir
İzmir'de tarihi ticaret merkezi punta bölgesinin korunması için öneriler
  1. Tez No: 68391
  2. Yazar: DENİZ ÖZKUT
  3. Danışmanlar: FUAT GÖKÇE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Conservation, II. Group implementations, İzmir Koruma Kurulu, Levantine Houses. iv
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 269
Özet
öz İZMİR'DE TARİHİ TİCARET MERKEZİ PUNTA BÖLGESİ'NİN KORUNMASI İÇİN ÖNERİLER Özkut, Deniz Yüksek Lisans, Restorasyon Anabil, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Öğr. Gör. Fuat Gökçe Mayıs 1997, 255 sayfa Bu çalışmada, tarihi bir kimliğe sahip ticaret merkezi Punta Bölgesi koruma çalışmaları ve problemleri, çok değişmiş olan bölgeyi Levanten evleri ve kullanımları ile koruyacak öneriler geliştirebilmek için tartışılmıştır. Bölgenin ve buradaki geleneksel dokunun tarihsel gelişimi ile birlikte genel karakteri verildikten sonra; problem; yasal uygulamaları, geleneksel yapı-yeni yapı oranı, geleneksel yapı alt gruptan, yapı yükseklikleri, yapı kullanımları, çevresel değerler ve problemlerini kapsayan çevre ölçeği; yakın çevre kullanımının değerlendirildiği sokak ölçeği ve İzmir Koruma Kurulu kararlan, fiziksel ve fonksiyonel analizleri içeren yapı ölçeği olmak üzere üç ölçekte tanımlanmıştır. Bütün analizler değerlendirilerek, çevre karakteri ve sokak kapsamında yapı karakterinin korunabilmesi için genel öneriler oluşturulmuştur. Kararlarda, Punta Bölgesinin rehabilitasyon önerileri yanında, sürekli kullanımı sağlamak için geleneksel yapıların fiziksel müdahale gereklikleri çözülmeye çalışılmıştır. Anahtar Sözcükler Koruma, II. Grup uygulamalar, İzmir Koruma Kurulu, Levanten evleri,
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A GUIDELINE FOR CONSERVATION OF HISTORICAL COMMERCIAL CENTER 'PUNTA' IN İZMİR Özkut, Deniz M.S. in Restoration, Architecture Supervisor Inst. Fuat Gökçe May 1997, 255 pages The conservation studies and the preservation problems of the historical commercial center, Punta District, is discussed including the legal implementations in order to prepare a guideline for preservation of this highly altered area with Levantine Houses and their usage, in this study. After the description of general characterisitcs of the area and the houses with historical development, the problem is defined with environmental scale, which includes the legal implementations of the urban site and general features of the studied area with the analyses of the range of traditional buildings and new constructions, subgroups of Levantine Houses, building heights, building use, environmental values and problems; street scale with the evaluation of the nearby surroundings and building scale including physical and functional analyses besides the decisions of Izmir Koruma Kurulu. The analyses are evaluated to form general outlines for the preservation of the environmental character and the building character in the streets scale. In the decisions, the mnecesssary interventions to the traditional buildings are tried to be solved for the continuos usage of the buildings while general proposals are given for the rehabilitation of Punta District.