ABD Halka Açık Şirketler Muhasebe Gözetim Kurulu (PCAOB)'nun inceleme ve yaptırım raporlarının dört büyük denetim firması yönünden incelenmesi
Research the inspection and enforcement reports of the USA Public Company Accounting Oversight Board (PCAOB) in terms of the big four audit firms
- Tez No: 683994
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERVET ÖNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Halka Açık Şirketler Muhasebe Gözetim Kurulu, PCAOB, Denetimin Gözetimi, PCAOB İncelemeleri, PCAOB Yaptırımları, Dört Büyükler, Public Companies Accounting Oversight Board, PCAOB, Audit Oversight, PCAOB's Inspection, PCAOB's Enforcement, Big Four
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
2000'li yılların başında dünyada yankı uyandıran finansal skandallar sonrasında kamuoyunun ve yatırımcıların sarsılan güveninin onarılmasında, SOX Yasası ve bu Yasa'nın birinci ana başlığı olan Halka Açık Şirketler Muhasebe Gözetim Kurulu (PCAOB)'nun kurulması, denetimin gözetimi açısından önemli bir adım olmuştur. Bu Kurul, ABD'de 2003 yılında faaliyete başlamıştır. Ancak, halen bir kurul tarafından denetim firmalarının incelenmesi ve bu incelemelerin denetim faaliyetleri üzerindeki etkisinin araştırılması önem taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı, ABD Halka Açık Şirketler Muhasebe Gözetim Kurulu'nun gözetim görevi yaptığı dört büyük denetim firmasının 2003 ve 2018 yıllarına ait incelemelerinin ve yaptırımlarının incelenmesidir. Çalışmanın bulguları; PCAOB'un dört büyükler üzerinde incelemeye tabi tuttuğu şirket sayısının 2.304'ten fazla olduğunu, en fazla incelemeye tabi tutulan firmanın PwC olduğunu, eksiklik tespit edilen şirket sayısının 1.594 olduğunu, en fazla eksikliği tespit edilen muhasebe alanının gelirler ve stoklar olduğunu, en fazla atıf yapılan standardın AS 2301 Denetçinin Önemli Yanlışlık Risklerine Karşı İfadeleri olduğunu ve Deloitte'un 3; PwC'nin 1; E&Y'nin ise 1 yaptırımı olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The SOX Act and the establishment of the Public Company Accounting Oversight Board (PCAOB), which is the first main title of this relevant act, is the remarkable step in terms of oversight of the audit in restoring the confidence of the public and investors, which was lost after the financial scandals that created reactions in the world in the early 2000s. This board has gone into action in the USA in 2003. However, it is still important to be inspected the audit firms by an authority and research the effect of these inspections on audit activities. The purpose of this study was to research the inspections and enforcements of the USA Public Company Accounting Oversight Board for the big four audit firms for the years 2003 and 2018. According to the findings, there are more than 2.304 companies that are subjected to inspection by PCAOB regarding the big four; the most scrutinized company was PwC; the number of companies identified as shortcomings is 1,594; the most deficient accounting area is revenues and stocks; the most cited standard is“The Auditor's Responses to the Risks of Material Misstatement”; there are 3 enforcements of Deloitte while there respectively are 1 and 1 enforcements belong to PwC and E&Y.