Free bending vibrations of partially stiffened, stepped-thickness, two-layer, orthoptic composite plates and panels
Kısmi destekli, basamak kalınlıklı, iki katmanlı, ortopropic kompozit levha ve panellerin serbest eğilme titreşimleri
- Tez No: 68405
- Danışmanlar: PROF. DR. UMUR YÜCEOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Astronomy and Space Sciences
- Anahtar Kelimeler: Serbest Eğilme Titreşimleri, Ortotropik Kompozit Plakalar ve Paneller, Desteklenmiş Takviyeli Plakalar, Takviye Levha Şeridi, Levha Destekleri, iki Katmanlı Kompozit Levhalar. vı, Free Bending Vibrations, Orthotropic, Composite Plates, Stiffened Plates, Stiffening Plate Strips, Plate Stiffeners, Two-Layer, Composite, Plates. IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 215
Özet
oz KISMİ DESTEKLİ, BASAMAK KALINLIKLI, İKİ KATMANLI, ORTOTROPİK KOMPOZİT LEVHA VE PANELLERİN SERBEST EĞİLME TİTREŞİMLERİ ÖZERCİYES, Ömer Varlık Yüksek Lisans, Havacılık Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. UmurYÜCEOĞLU Eylül, 1997, 193 sayfa Kısmi takviyeli, basamak kalınlıklı, iki katmanlı, ortotropik ve izotropik kompozit dikdörtgen levha (plaka) ve panellerin serbest eğilme titreşimleri incelenmiştir. Kısmi destekli, ortotropik ya da izotropik, kompozit plaka veya panel sistemi, altta bulunan, taban plakası ve üstte bulunan, alttakinden farklı, kısmen destekleyici plaka ile beraber, arada çok ince bir yapıştırıcı tabakasından oluşur. Ana problem, her biri genel ve özel durumlardan oluşan, Problem I ve Problem II adlı iki bölüme ayrılmıştır. Problem Fde, alttaki ortotropik (veya izotropik) taban plakası, kendisinden farklı malzemeden, daha kısa boyda, eşit genişlikte bir plaka ile kısmen takviye edilmiştir. Problem IF de, ortotropik (ya da izotropik), altta bulunan taban levhası kendisinden farklı malzemeden, merkezi konumda takviye plaka şeridi ile kısmen desteklenmiştir. Dinamik denklemlerinde, levhaların kalınlık, kayma şekil değiştirmesi ve dönel moment eylemsizliğinin etkisi Mindlin Plaka Teorisine göre hesaba katılmıştır. Göreceli olarak çok ince yapışkan tabakadaki normal ve kayma şekil değiştirmeleri ile bunlara karşılık gelengerilmeler denklemlere dahil edilmiştir. Ortotropik veya izotropik kompozit plaka ya da panel sisteminin iki karşılıklı kenarı basit mesnetli iken diğer iki kenarı herhangi bir şekilde mesnetlendirilebilir. Geliştirilmiş olan çözüm yöntemi“Değiştirilmiş Transfer Matris Yöntemi”ni temel almıştır. Bu teknik klasik“Levy Yöntemi”,“integral Alan Matris Yöntemi”ve çok bilinen“Transfer Matris Yönteminin”bir bileşimidir. Ortotropik veya izotropik kompozit systemin doğal frekansları ve onlara bağlı tipik mod şekilleri elde edilmiştir. Bazı durumlarda, üst takviye levhasının ve alttaki taban levhasının titreşim şekillerinin söz konusu kompozit sistemin aynı mod şekli için, aradaki yapıştırıcı tabakasına bağlı olarak, çok farklı oldukları gösterilmiştir. Bunlara ilaveten, bazı karakteristik parametrelerin doğal frekans üzerindeki etkileri incelenmiş ve grafiklerle sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FREE BENDING VIBRATIONS OF PARTIALLY STIFFENED, STEPPED-THICKNESS, TWO-LAYER, ORTHOTROPIC, COMPOSITE PLATES AND PANELS ÖZERCİYES, Ömer Varlık M.S., Department of Aeronautical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Umur YÜCEO?LU September 1997, 193 pages The problem of the free bending or transverse vibrations of a rectangular, partially stiffened, stepped - thickness, two layer, orthotropic and isotropic, composite plates and panels is studied. The partially stiffened, orthotropic or isotropic, composite plate or panel system is composed of a lower base plate and an upper, dissimilar stiffening plate joined by a very thin adhesive layer. The main problem is divided into two parts, namely, Problem I and Problem II each with a general and a special case. In Problem I, the orthotropic (or isotropic) lower base plate is partially stiffened by a shorter dissimilar plate of equal width. In Problem II, the orthotropic (or isotropic) lower base plate partially stiffened by a dissimilar, central stiffening plate strip. In the dynamic equations, the influences of the thickness shear deformations and the rotatory moments of inertia of plates are taken into account in the sense of the Mindlin Plate Theory. The normal and shear strains mand the corresponding stresses in the relatively very thin adhesive layer are included in the formulation. The orthotropic or isotropic composite plate or panel system has two edges as simply supported while the other two opposite edges may have arbitrary support conditions. The method of solution developed is based on“Modified Version of the Transfer Matrix Method”. This technique is a combination of classical“Levy's Method”, the“Integrating Matrix Method”and the well-known“Transfer Matrix Method”. The natural frequencies and the typical mode shapes of the orthotropic or isotropic composite system are presented. It is shown that, in some cases, the deflection shapes of the upper stiffening plate and the lower base plate corresponding to the same mode shape of the composite system are' significantly different. Also, the influence of some of the characteristic parameters on the natural frequencies are plotted and presented.