Farklı düzeylerde zeytin karasuyu katılarak silolanmış toplam rasyon silajlarının besin değeri ve fermentasyon özellikleri
Nutrutional value and fermentation properties of total mixed ration silages prepared by adding different levels of olive land water
- Tez No: 684223
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜRHAN KELEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Buğday samanı, Zeytin karasuyu, Besin değeri, Fermantasyon, Silaj, Toplam rasyon, Wheat straw, Olive black water, Nutritional value, Fermentation, Silage, Total mixed ration
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Zootekni Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu tez çalışmasında samana dayalı toplam rasyonun silolanmasında zeytin kara suyunun kullanılma olanakları araştırılmıştır. Materyal ve Yöntem: Buğday samanı doğal halde eşit düzeyde karma yemle karıştırılıp ayrı ayrı çeşme suyu, zeytin karasuyu ve çeşme suyu + zeytin karasuyu ile karıştırılarak silolanmıştır. Silolamalar % 4 ya da % 8 melas ilave edilerek yapılmıştır. Böylece çalışmada 6 grup oluşturulmuş olup toplam 54 kavanoz silaj yapılmıştır (2 melas düzeyi x 3 su düzeyi x 3 açım zamanı x 3 tekerrür). Toplam rasyonlar 1.0 Lt' lik anaerobik kavanozlara 3' er tekerrürlü olarak silolanmıştır. Her gruptan 3' er kavanoz silolamadan sonraki 7., 60. ve 180. günlerde açılarak silajların fermantasyon özellikleri ile besin değerleri belirlenmiştir. İlk açımda açılan kavanozlarda silajların pH değerleri, son 2 açımda açılan kavanozlardaki silajların ise fermantasyon özellikleri ve besin değerleri belirlenmiştir. Bulgular: Normal su katılmış silajlarda özellikle % 8 melas ilavesi ile en düşük pH değerine ulaşılmıştır. Zeytin kara suyunun katılması silajların pH düşüşünü geciktirmiştir. Karasu ilavesi ile silajların ADF içeriklerinin arttığı belirlenmiştir. Sonuç: Zeytin karasuyunun TMR silajlarının silolanmasında kullanılabileceği belirlenmiştir. Ayrıca zeytin karasuyun TMR silajlarında kullanılması ile içermiş olduğu besin maddelerinin de değerlendirilebileceği belirlenmiştir. Fakat silolamanın % 4 melas seviyesinde yapılmasının % 8 melas seviyesinde yapılmasından daha uygun olabileceği değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The possibilities of using olive black water in ensiling of the total mixed ration (TMR) were investigated. Material and methods: Wheat straw was mixed with concentrate, and diluted with tap water, olive black water and tap water + olive black water for ensiling. Molasses at the rate of 4 % or 8 % were also added when ensiling. A total of 6 groups were formed in the study. Total mixed rations were ensiled into 1 L anaerobic jars with three replications. A total of 54 jars of silage were made (2 molasses level x 3 water type x 3 opening times x 3 replications). Three jars from each group were opened on the 7 th, 60 th and 180 th days after ensilage, and the fermentation characteristics and nutritional values of the silages were determined. The pH values of the silages were determined in all open times, while fermentation properties and nutritional values of the silages were determined at the last 2 open time. Results: The lowest pH value was reached with the addition of 8 % molasses, especially in silages with tag water added. The addition of olive black water delayed the fermentation times of silages. It was observed that addition of olive black water increased the ADF content of silages. Conclusion: It has been determined that olive black water can be used when ensiling TMR silages. In this way, the nutrients contain of olive black water could be evaluated by ensiling. However, it evaluated that ensiling at 4 % molasses level may be more appropriate than 8 % molasses.